Cele mai citite
 


Finlanda examinează diplomele a 750 de medici străini
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile finlandeze vor reexamina diplomele a aproape 750 de medici formaţi în afara Uniunii Europene /UE/, în urma descoperirii mai multor cazuri de practicare ilegală a medicinei, a anunţat miercuri Consiliul naţional de supraveghere sanitară, transmite AFP.
'Vom examina diplomele fiecărui medic care a fost format în afara UE şi a Spaţiului economic european şi care a obţinut autorizaţia de a-şi practica meseria în Finlanda, în cursul ultimilor 20 de ani' - a declarat pentru AFP Liisa Toppila, consultant medical în Consiliul naţional de supraveghere sanitară /Valvira/.

Iniţiativa Consiliului vine după ce săptămâna trecută tabloidele finlandeze au relatat că un medic pe nume Esa Laiho îşi exercita meseria cu diplome false, declanşând un adevărat scandal. Investigaţiile mass-media au stabilit că acesta nu era licenţiat al Universităţii din Sankt Petersburg, aşa cum susţinea, şi nici măcar nu frecventase această instituţie. Cu toate acestea, în 2003 a reuşit să obţină autorizaţia de a practica medicina în Finlanda.

Luni, Consiliul de supraveghere a confirmat că Laiho a fost radiat din registrul medicilor din Finlanda şi urmează să facă obiectul unor urmăriri penale.

Acest scandal a stârnit suspiciuni în rândul finlandezilor faţă de practicanţii medicinei, iar un alt bărbat, care susţine că este absolvent al unei universităţi ruse, a fost demascat ca având diplome false.

'Există puternice temeri că ar mai putea exista astfel de cazuri' - a declarat marţi ministrul sănătăţii şi afacerilor sociale Maria Guzenina Richardson, pe canalul de televiziune publică YLE.

În ianuarie 2010, poliţia finlandeză a arestat şi pus sub acuzare un tânăr care se dăduse drept medic, reuşind să păcălească personalul din două centre medicale din vestul Finlandei timp de un an întreg. Falsul doctor a fost condamnat la 18 luni închisoare.

Ministrul sănătăţii a mai afirmat că au fost alocaţi 'zeci de mii de euro' pentru ancheta pe care o va realiza Consiliul de supraveghere.

Urmează să fie examinate certificatele a aproape 600 de ruşi, 30 de ucraineni, 25 de turci şi 20 de irakieni, toţi profesionişti în domeniul medical.

În acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei medicale finlandeze, Heikki Paelve, a îndemnat autorităţile să verifice cazierele judiciare ale tuturor medicilor formaţi în străinătate, inclusiv în state ale UE. 'Credem că au existat cazuri similare în sudul Europei, în care s-a dovedit că unii medici nu aveau toate documentele în regulă' - a spus Heikki Paelve, într-un interviu acordat YLE.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Achimaş-Cadariu spune că a consultat colegi din străinătate în cazul copiilor de la "Marie Curie" Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, precizează că a fost în contact "continuu" cu specialişti din străinătate privind situaţia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie".
Ministrul Sănătăţii: Nu ne opunem niciunui transfer al răniţilor din Colectiv la spitale din străinătate Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că nu se opune niciunui transfer al răniţilor din Colectiv la unităţi medicale din afara ţării, dar a atenţionat că aceşti pacienţi sunt greu de transportat având în vedere că mulţi dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe.
Patriciu Achimaş Cadariu: Ancheta epidemiologică în cazul copiilor cu SHU de la Feteşti continuă Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat luni că ancheta epidemiologică în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic transferaţi de la Feteşti la Spitalul "Marie Curie" este în desfăşurare.
Ministrul Sănătăţii: Investigaţiile în cazurile copiilor infectaţi cu E-coli continuă; rezultatele prezentate de Cantacuzino, doar un fragment Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, la Bistriţa, că ancheta în cazul copiilor infectaţi cu bacteria E-coli nu este finalizată şi că rezultatele prezentate de Institutul Cantacuzino reprezintă "o mică fotografie din tot acest proces".
Ministrul Sănătăţii: Suntem ultima ţară din UE care nu a finalizat planul naţional oncologic Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a finalizat planul naţional oncologic, dar că acesta va fi lansat la mijlocul lunii aprilie.
Achimaş-Cadariu: Sunt frustrat că nu avem rezultate la ancheta în cazul copiilor de la 'Marie Curie' Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, spune că se simte ''frustrat'' că nu are rezultate la ancheta desfăşurată în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.