Cele mai citite
 


Înscrierea în Registrul Industriilor Alimentare, obligatorie pentru toţi operatorii din sector (proiect)
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toţi operatorii economici din România, care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, vor trebui să se înregistreze gratuit într-un Registru al Industriilor Alimentare (RIA) gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul MADR.
Obligaţia de înscriere în RIA este valabilă pentru toţi operatorii economici de pe piaţă din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi a produselor de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi a sosurilor utilizate în industria alimentară, fabricării altor produse alimentare.
Potrivit proiectului de act normativ, înscrierea în RIA se va face pentru toţi producătorii de alimente indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate. În schimb, reglementările acestui act normativ nu se vor aplica alimentelor produse în gospodării individuale pentru consumul propriu.
În aceste reglementări nu sunt incluse hrana pentru animale, animalele vii, în afara cazurilor în care ele sunt pregătite pentru introducerea pe piaţă pentru consumul uman, plantele înainte de a fi recoltate, medicamentele, cosmeticele, tutunul şi produsele din tutun.
Potrivit proiectului de act normativ, producătorii de alimente se vor înscrie în RIA cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică si denumirea produselor, urmând să fie verificaţi dacă la fabricarea produselor respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarată în caietul de sarcini, dar şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege. Confidenţialitatea documentelor primite pentru înscrierea în RIA este obligatorie pentru gestionarul registrului.
Certificatul de înscriere în RIA este valabil pentru o perioada de 5 ani de la data emiterii.
Desfăşurarea activităţilor de producere şi comercializare a produselor alimentare de către operatorii economici, fără înscrierea în RIA, se va sancţiona cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei, iar pentru nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricaţie declarat cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei. De asemenea, se mai aplică sancţiuni între 4.000 şi 8.000 de lei pentru nerespectarea compoziţiei produsului declarat şi pentru interzicerea accesului în unitate şi secţia de producţie a organelor de inspecţie şi control.
RIA se va înfiinţa pentru monitorizarea activităţii din industria alimentară şi pentru a cunoaşte cantităţile de alimente ce se produc în România. Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli;determinarea de laborator,în minim 4 zile la probele pozitive Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată...
Cei mai înalţi oameni de pe planetă sunt dependenţi de lapte şi brânză Olandezii beau mult lapte, mănâncă multă brânză şi sunt cei mai înalţi oameni de pe planetă. Ar putea exista o legătură între acestea? Autorul unei noi cărţi despre Olanda, Ben Coates, explică modul în care olandezii au devenit nu doar nesătui de brânză, ci şi pretenţioşi atunci când vine vorba de acest...
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Ministerul Agriculturii intenţionează să reglementeze piaţa produselor tradiţionale România are înregistrate 4.400 de produse tradiţionale, însă unele dintre acestea nu sunt active sau nu corespund conceptului de 'produs tradiţional', iar pentru reglementarea pieţei Ministerul Agriculturii a elaborat un ordin de atestare a produselor tradiţionale, împreună cu Autoritatea Naţională pentru...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...