Cele mai citite
 


Peste 30.000 de români mor anual din cauza unor boli agravate de fumat
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Importanţa renunţării la fumat va fi abordată joi cu prilejul marcării Zilei Naţionale fără Tutun, zi care are ca temă "Fumatul - principala cauză a cancerului bronhopulmonar. Tu cum lupţi împotriva lui?".
Medicii trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viaţa noastră şi atenţionează asupra importanţei educaţiei în şcoli şi licee.
La nivel global, din cauza fumatului la fiecare şase secunde o persoană moare.
În România, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători.
Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că anual 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.
În acest an, activităţile desfăşurate de Societatea Naţională de Pneumologie cu prilejul acestei zile sunt dedicate informării şi educării tinerilor despre cât de importantă este sănătatea plămânilor.
În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral din programul "Stop fumat" au renunţat la acest viciu.
"Ziua Naţională fără Tutun", marcată în cea de-a treia joi a lunii noiembrie din fiecare an, este dedicată încurajării renunţării la fumat.
Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas.
Asistarea fumătorilor într-un cadru medical atunci când aceştia decid să se lase de fumat este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei, după cum susţin specialiştii în terapia tabagismului.
Programul "Stop fumat" este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun ("taxa pe viciu") şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat (studiu) Sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat şi a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un "deficit" de peste 100 milioane lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii...
Vaslui: DSP a demarat campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!' Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi mai multe cabinete ale medicilor de familie a demarat vineri Campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!', care se va desfăşura până la sfârşitul...
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.