Cele mai citite
 


Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători
joi, 17 noiembrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.
Medicii specialişti din Ambulatoriul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca efectuează, începând de miercuri - Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) - şi până în data de 22 noiembrie, testări gratuite ale capacităţii respiratorii (spirometrie) pentru diagnosticarea precoce a acestei boli cu incidenţă în creştere la nivel mondial.
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că atât Ziua Mondială a BPOC, cât şi cea care va fi marcată joi, 17 noiembrie - Ziua Naţională fără Fumat -, atrag atenţia populaţiei asupra acestor probleme prioritare de sănătate publică.
BPOC afectează peste 210 milioane de persoane pe plan mondial, dintre care aproape un milion sunt din România. Se estimează că, până în anul 2020, BPOC va deveni a treia cauză principală de deces pe plan mondial, după bolile cardiovasculare.
"Sigur, trebuie să luăm în calcul şi poluarea, la care se adaugă noxele profesionale. Toate acestea contribuie la apariţia BPOC. De ce apare această boală? Pentru că există o predispoziţie şi unele persoane au reacţii speciale la aceste noxe. Apare o inflamaţie la nivelul arborelui bronşic, care împiedică pătrunderea firească a aerului în plămâni şi atunci pacientul începe să respire greu, are dispnee, apar secreţii, bolnavul tuşeşte şi are expectoraţii. BPOC este o boală extrem de gravă şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial", a spus prof. dr. Carmen Monica Pop.
Specialistul a precizat că, odată ajuns în stadiul final al bolii, pacientul se simte foarte rău, nu se mai poate îngriji singur şi devine o povară pentru familie. Tratamentul de fond şi cel al crizelor pe care le are un pacient cu BPOC devine şi o povară financiară pentru societate.
"Clujenii sunt invitaţi să vină Ambulatoriul spitalului nostru, pentru spirometrii gratuite, între 16 şi 18 noiembrie şi respectiv între 21 şi 22 noiembrie, de la ora 12,00 la ora 16,00. Miercuri şi joi, un mulaj imens al unui plămân va fi instalat în faţa unui cort ridicat în centrul oraşului, unde se vor face, din nou, testări gratuite ale capacităţii respiratorii, pentru toţi cei ce vor să ştie dacă au sau nu plămânii sănătoşi", a anunţat şeful clinicii, adăugând că o spirometrie este o metodă neinvazivă de măsurare a cantităţii de aer pe care o persoană o poate inspira şi indică gradul de disfuncţie al aparatului respirator.
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop a amintit, cu acest prilej, că săptămâna trecută, între 10 şi 12 noiembrie, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat Conferinţă naţională de bronhologie cu tema "Excelenţa în endoscopia bronşică".
"Au fost trei zile de regal profesional. Endoscopia bronşică este pentru noi, medicii, un element de bază în stabilirea diagnosticului patologiei pulmonaro-bronşice. Au fost prezentate la reuniune ultimele noutăţi în materie de investigaţii endoscopice. Depistarea cancerului bronho-pulmonar în stadii incipiente este esenţială. Când unui pacient care tuşeşte, care are hemoptizie (expectoraţie cu sânge - n.r.) şi dureri i se face o radiografie şi se vede deja cancerul pulmonar este mult prea târziu pentru o intervenţie salvatoare. De-a lungul vremii, medicii au încercat un screening (proces de verificare - n.r.) pentru depistarea cancerului bronho-pulmonar în stadiul de debut", a afirmat reputatul profesor şi medic clujean, precizând, totodată, că azi cancerul bronho-pulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate, prin cancer, la bărbaţi şi a doua la femei.
La reuniunea de la Cluj-Napoca au participat peste 300 de profesori universitari şi renumiţi medici practicieni din ţară şi din străinătate. "Ne-am împărtăşit ultimele noutăţi în privinţa endoscopiei bronşice. Am încercat să facem un schimb de experienţă pe baza cazurilor clinice mai deosebite care ne-au solicitat mult, dar pe care le-am ameliorat prin tratamente indicate la timp", a arătat prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, care a fost preşedintele comitetului de organizare a conferinţei. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
de danila marcel
daca suferi de bpoc si nu poti lasa fumatul.poate fi o solutie tigara electronica?

de Lucian Ispasescu
Respirarea aerului imbogatit cu oxigen (adica de aer cu continut mai mare de 21% oxigen ) poate avea efecte pozitive atat pentru organisme sanatoase ce traverseaza o perioada epuizanta fizic sau psihic cat si pentru cei cu diferite afectiuni.
O sesiune de examene sau un proiect la birou te poate stoarce de energie si simti ca te lasa memoria si puterea de concentrare. Inhalarea de oxigen concentrat reface capacitatea intelectuala si te repune " pe roate ". Aceste afirmatii au fost dovedite printr-un studiu publicat intr-o revista de psihologie de prestigiu.
Efectul vasocostrictor asupra circulatiei arteriale cerebrale recomanda inhalarea de oxigen concentrat in tratamentul cefaleelor ( migrene, cluster headaches ). 8 din 10 persoane cu migrene incluse in studii au avut o reducere semnificativa a intensitatii si/sau frecventei migrenelor.
Administrarea de oxigen suplimentar este utilizata in situatii de urgenta cum ar fi atacul vascular cerebral ischemic, infarctul miocardic, criza severa de astm bronsic. Iti poate salva viata sau te scapa de complicatii invalidante. Un inhalator portabil de oxigen iti furnizeaza oxigen pentru aproximativ zece minute, suficient pentru a depasi momentul critic.
In boli cronice cu privare de oxigen in tesuturi ( BPOC, insuficienta cardiaca, pneumonii, mucoviscidoza etc. ) se recomanda administrarea de oxigen suplimentar un numar mare de ore zilnic, in fiecare zi. Pe langa sursa continua de oxigen, legata la priza, e bine sa ai si o varianta mobila, usoara, pe care sa te poti baza atunci cand pleci de acasa sau cand "pica" curentul. De aceea e bine sa ai prin casa un inhalator portabil de oxigen.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Prof. univ. dr. Monica Pop: 44 milioane de europeni suferă de BPOC Cluj-Napoca, 17 nov /Agerpres/ - Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) începe să devină o problemă de sănătate publică, 44 de milioane de europeni fiind afectaţi de această boală, dintre care peste 75% nu ştiu că suferă de ea până în momentul diagnosticării, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES...
Cluj: Conferinţa naţională de bronhologie cu tema 'Excelenţa în endoscopia bronşică' Peste 300 de profesori universitari şi renumiţi medici practicieni din ţară şi din străinătate participă, începând de joi, timp de trei zile, la cea de a VI-a Conferinţă naţională de bronhologie, cu tema "Excelenţa în endoscopia bronşică".
Prof. univ. dr. Monica Pop: 44 milioane de europeni suferă de BPOC Cluj-Napoca, 17 nov /Agerpres/ - Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) începe să devină o problemă de sănătate publică, 44 de milioane de europeni fiind afectaţi de această boală, dintre care peste 75% nu ştiu că suferă de ea până în momentul diagnosticării, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES...
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop: BPOC face din om un invalid. Renunţaţi la fumat! Prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este în continuă creştere şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial, cu tendinţă să fie a treia cauză, până în 2020, dar această boală teribilă poate fi prevenită prin renunţarea la fumat şi printr-un stil de viaţă sănătos, spune prof...