Cele mai citite
 


T. Ciuhodaru: Etnobotanicele - un fenomen în rândul tinerilor de la oraş, dar care începe să se răspândească şi la ţară
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul de etnobotanice a devenit un adevărat fenomen în România, care începe să se răspândească tot mai mult şi în mediul rural, a declarat, miercuri, medicul Tudor Ciuhodaru.
El susţine că se constată modificarea profilului consumatorilor de produse etnobotanice ajunşi în serviciile de urgenţă în acest an faţă de 2010. Conform medicului, peste 90% dintre consumatorii de etnobotanice ajunşi la spital sunt bărbaţi, iar cei din urban reprezintă 88,2% din numărul acestora.
"Faţă de 2010 constatăm că ponderea bărbaţilor a crescut, dar şi faptul că fenomenul începe să se răspândească şi în rural", afirmă Tudor Ciuhodaru, care precizează că s-a constatat apariţia hepatitei toxice şi a sindromului de sevraj în rândul consumatorilor de etnobotanice.
Potrivit statisticilor, cei mai afectaţi sunt tinerii de până la 18 ani, reprezentând 13,23% din cazuri, iar în grupa de vârstă 18 - 20 de ani sunt incluşi peste o treime din intoxicaţi - 32,35%. Aproape 90% din cazuri au vârsta de până la 30 de ani, iar peste 40 de ani nu a mai fost niciun caz de intoxicaţii cu droguri de sinteză.
De asemenea, în ultimul an a crescut şi numărul elevilor consumatori de droguri de sinteză, de la 8,6% în 2010 la 17,65% în 2011, în timp ce studenţii reprezintă o cincime din cazurile prezentate în urgenţă. În schimb, susţine medicul, numărul salariaţilor ajunşi intoxicaţi cu droguri de sinteză a scăzut de trei ori.
Statisticile arată că doar 10% din consumatorii de etnobotanice ajunşi la spital au băut alcool. De asemenea, 40% din "pacienţii etnobotanici" au fost aduşi la spital de ambulanţă, iar aproape 10% de poliţie sau jandarmi.
Mulţi dintre consumatorii de etnobotanice s-au prezentat de mai multe ori la spital pentru îngrijiri medicale, în jumătate din cazuri fiind vorba şi de patologii asociate.
"Fenomenul drogurilor de sinteză afectează din ce în ce mai mulţi bărbaţi tineri şi începe să se răspândească în rural. Elevii rămân categoria de vulnerabilitate maximă datorită mimetismului, anturajului sau lipsei de supraveghere. Egalizarea consumului şi orele de prezentare la spital, precum şi dublarea patologiei asociată indică instalarea dependenţelor", a conchis medicul Tudor Ciuhodaru. AGERPRES/(A, AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.
Iaşi: Etnobotanicele, folosite de un student în sesiune Un tânăr a încercat să scape de stresul acumulat în prima sesiune de examene din viaţa lui folosind produse etnobotanice.
Mureş: Peste 40 de persoane intoxicate cu produse etnobotanice au ajuns de la începutul anului la Psihiatrie - Peste 40 de copii şi tineri intoxicaţi cu produse etnobotanice au ajuns, de la începutul anului, la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş, a declarat, vineri, presei, prof. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii.
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată
Tudor Ciuhodaru cere demisia responsabililor de explozia consumului de etnobotanice Deputatul PC Tudor Ciuhodaru cere adoptarea de urgenţă a proiectului legislativ care prevede închisoarea până la douăzeci de ani pentru comercianţii de etnobotanice, precum şi demisia celor responsabili de explozia acestui fenomen.
ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucureşti În Capitală sunt aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile, heroină şi etnobotanice, iar 22,4% dintre studenţii care au fost intervievaţi în opt centre universitare din România au consumat cel puţin odată o categorie de droguri, a declarat joi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA)...