Cele mai citite
 


Tulcea: Centrele de colectare a peştelui din Deltă, evaluate de Direcţia Sanitar-Veterinară
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare, după ce medicii veterinari tulceni au constatat că cele mai multe din acestea nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marilena Tertiş, a declarat pentru AGERPRES că evaluarea unităţilor din Delta Dunării aparţinând pescarilor sau asociaţiilor acestora a început încă de acum un an, în timpul acestora constatându-se că centrele de colectare a peştelui nu îndeplineau normele de autorizare impuse de legislaţia în vigoare.
''Unităţile din Delta Dunării au fost evaluate începând de anul trecut şi în prezent mai sunt câteva în evaluare. Din cauză că nu îndeplineau condiţiile pentru centrul de colectare supus autorizării, unităţile au solicitat înregistrarea ca puncte de debarcare, astfel că per total nu putem vorbi de o scădere a numărului centrelor din Deltă care preiau sau prelucrează într-o anumită măsură resursa piscicolă'', a menţionat Marilena Tertiş.
Potrivit acesteia, în prezent, în Delta Dunării, există doar trei cherhanale autorizate, aceste unităţi de produse proaspete din pescuit având dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui.
De asemenea, în Deltă se află doar patru centre de colectare a peştelui - unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, a peştelui provenit din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.
''În Deltă sunt autorizate în prezent 45 de puncte de debarcare, aceste puncte fiind de fapt locuri cu deschidere la apă, care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor'', a mai spus Marilena Tertiş.
În ceea ce priveşte unităţile de procesare a peştelui, în judeţ există, potrivit sursei citate, şapte asemenea societăţi, două dintre ele, înfiinţate la Jurilovca cu sprijinul fondurilor structurale, fiind în insolvenţă. Toate cele şapte unităţi îndeplinesc condiţiile de funcţionare impuse de legislaţia europeană. AGERPRES/(AS - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Campanie pentru eradicarea leucozei din Deltă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a demarat o campanie pentru eradicarea focarelor de leucoză enzotică bovină, în contextual în care judeţul se numără printre cele cu cele mai multe focare de leucoză enzotică bovină din ţară.
Tulcea: Aproximativ 10% din centrele de comercializare a peştelui, închise temporar Aproximativ 10% din centrele de comercializare a produselor piscicole din judeţul Tulcea sunt închise temporar în această perioadă din cauza lipsei peştelui, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea urmând să demareze luna viitoare o acţiune de verificare a tuturor unităţilor...
Tulcea: Furnizorii locali din programul guvernamental "Lapte şi corn", în atenţia Consiliului Judeţean Prefectura judeţului Tulcea va înainta Consiliului Judeţean (CJ) raportul întocmit de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cu privire la neregulile constatate în anul şcolar 2015-2016 în derularea programului guvernamental 'Lapte şi corn'.
Tulcea: DSVSA confirmă prezenţa antraxului în Casimcea Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a reuşit marţi să izoleze bacilul antrax în analizele de laborator efectuate pe carnea sechestrată la finele săptămânii trecute dintr-o gospodărie privată din comuna Casimcea.
Tulcea: Numărul focarelor de rabie, în creştere Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a înregistrat de la începutul acestui an 11 cazuri de rabie, de cel puţin trei ori mai multe decât cel de anul trecut.
Tulcea: Primul caz de rabie din acest an Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a înregistrat primul caz de rabie din acest an, în apropiere de localitatea Fântâna Mare.