Cele mai citite
 


V.Pambuccian: Proiectul de buget ar putea ajunge la sfârşitul săptămânii viitoare în şedinţa Guvernului pentru aprobare
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderii coaliţiei guvernamentale au abordat miercuri, în reuniunea de la Palatul Victoria, parametrii macroeconomici ai proiectului legii bugetului pentru 2012, urmând ca de luni să înceapă discuţiile cu fiecare minister în parte, iar cel mai probabil la sfârşitul săptămânii viitoare acesta va ajunge pentru adoptare pe masa şedinţei Guvernului, a declarat pentru AGERPRES deputatul Varujan Pambuccian.
"Astăzi nu s-a discutat despre sumele defalcate alocate pe ministere", a subliniat liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, întrebat cu nemulţumirile din Coaliţie care vizează bugetele ministerelor Culturii şi Educaţiei. El a adăugat că aceste discuţii vor avea loc la nivelul coaliţiei începând cel mai probabil de săptămâna viitoare. "Vor fi mai multe şedinţe ale coaliţiei, pentru că sunt mai multe ministere", a spus Pambuccian.
De asemenea, el a menţionat că la nivelul parametrilor macroeconomici au apărut în discuţia de miercuri unele "noutăţi" referitoare la sursele de venit pe care este construit bugetul, fără a preciza însă care sunt acestea."Este o discuţie foarte lungă. După părerea mea, sunt unele decorelări între impozitul pe venit şi profit şi TVA", a mai arătat el.
Premierul Emil Boc a precizat, luni, că ţinta de 3% din PIB a deficitului pentru anul următor înseamnă 2,5% pe cash, obiectiv regăsit în ţintele stabilite cu preşedintele Traian Băsescu, cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Premierul a adăugat că veniturile în PIB se vor situa la nivelul de 33,7% în 2012, în timp ce bugetul de pensii va avea alocată suma de 47,9 miliarde lei.
"Veniturile în PIB vor creşte de la 33,4% în 2011, la 33,7% în 2012. Pensiile vor avea alocate 47,9 miliarde de lei în 2012, de la 47,6 miliarde de lei în 2011. Avem resurse pentru a acoperi pensiile şi salariile şi, de asemenea, există posibilitatea majorării deficitului pentru acordarea tuturor obligaţiilor statului", a declarat Emil Boc.
Investiţiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei în 2012, iar garanţiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
"Proiectul de buget pentru 2012 prevede majorarea cheltuielilor pentru investiţii de la buget şi din fonduri europene de la 35,4 miliarde în 2011 la 37,8 miliarde în 2012. Pentru garanţii de stat va fi alocată suma de 3,3 miliarde de euro. De asemenea, se vor acorda garanţii prin Fondul de Garantare şi Fondul de Contragarantare, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricultură şi prin Eximbank", a mai arătat Boc.
Totodată, premierul a menţionat că se va continua acordarea ajutoarelor de stat în 2012. "În privinţa ajutoarelor de stat, Guvernul va continua acordarea ajutoarelor de minimis, ajutoarelor pentru investiţii în economie, prin programul Mihail Kogălniceanu, programele START UP sau pentru tinerii debutanţi în afaceri", a adăugat prim-ministrul.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate ministerelor Mediului, Transporturilor, Apărării şi Sănătăţii şi sume mai mici comparativ cu anul 2011 pentru Educaţie, Justiţie, Cultură, Agricultură, Dezvoltare Regională şi Turism.
Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, bugetul Ministerului Mediului va creşte de la 2,2 miliarde lei - execuţie preliminată 2011 - la 2,9 miliarde lei, bugetul Ministerului Transporturilor de la 14,2 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, cel al Ministerul Apărării Naţionale de la 5 miliarde lei la 5,1 miliarde lei, iar cel al Ministerul Sănătăţii de la 4,8 miliarde lei la 5,4 miliarde lei.
Sunt proiectate majorări de buget şi la Ministerul Comunicaţiilor - de la 214,9 milioane lei la 266,4 milioane lei, Ministerul Economiei - de la 1,6 miliarde lei la 1,67 miliarde lei, Ministerul Finanţelor - de la 2,8 miliarde lei la 3 miliarde lei, Administraţia Prezidenţială - de la 28,8 milioane lei la 29,6 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - de la 60,9 milioane lei la 62,7 milioane lei, Curtea Constituţională - de la 12,4 milioane lei la 13,9 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe - de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei, Ministerul Public - de la 572,8 milioane lei la 597,3 milioane lei, Serviciul Român de Informaţii - de la 971,4 milioane lei la 986,9 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe - de la 187,5 milioane lei la 193,9 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază - de la 129 milioane lei la 132,3 milioane lei.
Proiectul bugetului de stat pe 2012 taie bugetele la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - de la 3,4 miliarde lei la 3,1 miliarde lei, Ministerul Justiţiei - de la 2,2 miliarde lei la 2,1 miliarde lei, Ministerul Administraţiei şi Internelor - de la 9,5 miliarde lei la 7,8 miliarde lei, Ministerul Muncii - de la 33,2 miliarde lei la 31,9 miliarde lei, Ministerul Agriculturii - de la 15,9 miliarde lei la 14,9 miliarde lei, Ministerul Educaţiei - de la 8,9 miliarde lei la 8,7 miliarde lei, Ministerul Culturii - de la 795,8 milioane lei la 600 milioane lei , la Senat - de la 90,7 milioane lei la 85,3 milioane lei, Camera Deputaţilor - de la 210 milioane lei la 209,7 milioane lei, Academia Română - de la 396,4 milioane lei la 354,2 milioane lei, Secretariatul General al Guvernului - de la 964,8 milioane lei la 712,3 milioane lei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - de la 45,5 milioane lei la 20,7 milioane lei. AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvernul se reuneşte vineri pentru a discuta bugetul de stat pentru anul 2012 Guvernul se reuneşte, vineri, în şedinţă, în vederea discutării bugetului de stat şi a proiectului de buget privind asigurările sociale pentru anul 2012, iar potrivit premierului Emil Boc, documentul final urmează să ajungă în Parlament, cel mai probabil, luni, 28 noiembrie.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...