Cele mai citite
 


Sindromul oboselii cronice este legat de eventuale traumatisme emoţionale sau fizice suferite în copilărie
marţi, 6 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Pediatrie, Somnul, Depresia, Endocrinologie, Mama si copilul
 

Adulţii care au suferit traumatisme emoţionale sau fizice în perioada copilăriei, sunt mai predispuşi să sufere de sindromul oboselii cronice, conform unui studiu publicat luni în revista americană Archives of General Psychiatry, transmite AFP. (Sursa: Agerpres)

"Stresul din copilărie, combinat cu alţi factori de risc, poate declanşa mai târziu sindromul oboselii cronice din cauza efectelor pe care le produce asupra sistemului endocrin, a sistemului nervos şi a celui imunitar", susţin autorii acestui studiu.

Acest sindrom afectează aproximativ 2,5% dintre adulţii americani, iar cauzele apariţiei sale sunt încă neelucidate în întregime.
 
"Totuşi, nu toate persoanele care au trecut prin situaţii stresante în copilărie, ajung să sufere de acest sindrom la vârsta adultă şi de aceea este important să înţelegem relaţia dintre diferitele niveluri de vulnerabilitate ale persoanelor şi efectele pe termen lung ale acestor situaţii stresante", susţine Dr Christine Heim de la Facultatea de Medicină Emory din Atlanta (Georgia, sud est-ul SUA), membră a echipei de cercetători care a realizat acest studiu.
 
La acest studiu au participat 113 persoane suferind de sindromul oboselii cronice şi 124 de persoane sănătoase, folosite ca grup martor. Participanţii la acest studiu au fost selectaţi dintre 19.381 de persoane adulte care în copilărie au fost victime ale unor traumatisme fizice, emoţionale sau ale neglijenţei. Participanţii la studiu au fost de asemenea examinaţi psihiatric pentru a se stabili dacă suferă de stări de anxietate, depresie sau de stres post-traumatic şi le-a fost determinat nivelul de cortizon din salivă.
 
Un nivel scăzut al acestui hormon, un corticosteroid secretat de cortexul glandei suprarenale, indică o scădere a activităţii principalului sistem neuroendocrin de răspuns la situaţii de stres.
 
Conform acestui studiu, traumatismele fizice sau emoţionale suferite în copilărie corespund unei creşteri de 600% a riscului de a suferi ca adult de sindromul oboselii cronice. Astfel abuzurile sexuale şi emoţionale ale copiilor se pot regăsi mai târziu, la adulţii care suferă de sindromul oboselii cronice.
De asemenea, persoanele care suferă de oboseală cronică sunt mai expuse depresiilor, anxietăţii şi stresului post-traumatic, conform aceluiaşi studiu. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un retrovirus ar putea fi cauza sindromului de oboseală cronică Un retrovirus ar putea fi cauza sindromului de oboseală cronică, potrivit lucrărilor unui grup de cercetători americani publicate joi, care deschid calea unor tratamente pentru această boală care afectează milioane de persoane, adesea tinere, relatează AFP.
Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică (studiu) Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică cum s-a crezut până acum, putând fi identificată prin markeri ai sângelui, conform unui studiu publicat în revista Science Advances care dă speranţe pentru crearea unui tratament mai bun, informează AFP.
S-a dovedit eficienţa terapiei comportamentale în cazul oboselii cronice Un studiu britanic, cel mai important realizat până acum pe această temă, arată eficienţa terapiei comportamentale şi a activităţii fizice asupra sindromului de oboseală cronică (SOC). Acest studiu contrazice afirmaţiile unor asociaţii de pacienţi, care afirmă că aceste tratamente sunt periculoase, susţinând...
Oboseala cronica Oboseala poate fi un raspuns perfect normal al organismului la suprasolicitarea fizica, la stresul emotional sau la lipsa de somn. Pe de alta parte, ea poate constitui si semnul nespecific al unei afectiuni fizice sau psihice .
Oboseala cronica, o problema? Stresul cotidian, factorii poluanti fizici si chimici din atmosfera, programul tot mai incarcat de la serviciu prin ore suplimentare sau necesitatea de a lucra la mai multe joburi, poluarea alimentara prin consumul de alimente tot mai bogate in E-uri si orele neregulate la care servim mesele...
Cafeaua, benefică împotriva acufenelor (studiu) O echipă de cercetători americani a făcut o constatate surprinzătoare: consumul zilnic de cafea este asociat cu un efect protector împotriva acufenelor. Acufenele constau într-o senzaţie auditivă - fluierat, ţiuit, bubuit, etc. - fără legătură cu vreun sunet exterior şi neauzit de cei din jur, aminteşte...