Cele mai citite
 


Ce pot invata copiii in bucatarie?
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

Gatitul, ca multe alte activitati ce ne preocupa in copilaria timpurie, constituie o maniera prin care copiii investigheaza, manipuleaza, pun intrebari, descopera raspunsuri, toate intr-un stil propriu. Prin urmare, atunci cand gatiti implicandu-i si pe cei mici, rolul vostru se schimba din lider, in coordonator. Sunt responsabili pentru oferirea unui spatiu sigur in care copiii sa investigheze ce-i intereseaza.

 

 

Aptitudini ce pot fi stimulate
 
Copiii pot invata multe doar participand la prepararea mancarii. Totusi, puteti structura procesul de invatare prin accenturarea unor anumite concepte si aptitudini. De exemplu, taiatul unul fruct poate deveni un joc de vocabular atunci cand le solicitati copiilor sa numeasca un numar cat mai mare de adjective care sa descrie gutuiul pe care tocmai il taiati.
Gatitul mai este util si in furnizarea experimentelor matematice, care le ofera copiilor sansa de a aplica pe exemple reale aptitudinile pe care le detin. Cand copiii gatesc, isi exerseaza cunostintele de matematica prin:
  1. Masurare – adaugand o cana de faina sau o lingura de sare atunci cand fac clatite, ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele de mai mult sau mai putin.
  2. Numarare – Cand copiii se uita la o reteta pentru a vedea cate linguri de lapte trebuie adaugate sau cate felii de pere sunt necesare, aceste numere capata un inteles practic pentru ei.
  3. Sortare – In timpul gatitului, copiii pot sorta ingredientele dupa culoare, dupa caracteristici – de exemplu, condimentele sunt puse intr-un loc, lactatele in altul etc. E bine sa utilizati aceste ocazii pentru a discuta cu cei mici despre nutritie.
  4. Potrivire – Cand ati terminat de gatit si sunteti pe cale sa strangeti ustensilele pe care le-ati folosit, lasati-i pe copii sa le aseze pe categorii.
Daca sunt acceptati in bucatarie, copiii mai sunt antrenati in:
  1. Observatie – Impreuna puteti asista la modul in care o boaba de strugure se usuca si se transforma in stafida, sau modul in care un plic de ceai transforma complet apa in care este adaugat.
  2. Comparatii – Untul de alune si cel obtinut din lapte pot fi utilizate de catre copii care, pipaindu-le, sa identifice diferentele si asemanarile dintre ele.
  3. Anticipari – Inainte de a gati, discutati despre schimbari. Cum anume va fi influentat preparatul daca veti adauga mai multa esenta sau mai multe condimente? Sau cum se va schimba aspectul sucului daca il veti congela?
  4. Investigatie – faceti-i curiosi cu privire la ceea ce utilizati cand le preparati felurile preferate de mancare. Ce anume contin “prafurile” indispensabile prajiturilor?
 Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce ne rezervă 2017: de la întoarcerea la origini, în bucătărie şi arhitectură, la pătrunderea misterelor creierului şi reinventarea artelor Cum va arăta anul acesta în ce priveşte gastronomia, descoperirile medicale, artele şi arhitectura? Se poate spune că aceste domenii vor încerca să ţină pasul cu noile tendinţe - alimentaţia şi dietele se îndepărtează de conceptele elaborate şi se întorc la origini, cercetările medicale se apleacă tot...
Cum sa protejam copiii in bucatarie Fie ca ne place sau nu, petrecem o buna parte din timpul de acasa in bucatarie. Invariabil, alaturi de noi vor aparea si copiii. Ce facem cu ei cand ajung la varsta la care experiementeaza apucand si tragand de lucruri, fara sa realizeze ca se pot lovi? Iata ce trebuie sa luati in considerare atunci...
Diabetul si consumul de sare Legatura dintre diabet si consumul de sare este una indirecta, studiile dovedind ca ingerarea clorurii de sodiu (sarea de bucatarie) are efecte directe asupra tensiunii arteriale, ridicand-o, iar aceasta, la randul ei, este responsabila pentru multe din complicatiile pe care bolnavii de diabet...
Roche Romania Diabetes Care lanseaza “Trusa promotionala Accu-Chek Active” Roche Romania Diabetes Care vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu diabet cu o noua solutie: “Trusa promotionala Accu-Chek Active” . Aceasta este o trusa completa, cu ajutorul careia persoanele cu diabet nu numai ca-si vor putea monitoriza singuri valorile glicemiei, dar isi vor...
Copiii in bucatarie Mofturile copiilor din bucatarie sunt binecunoscute de toti parintii. Stramba din nas atunci cand vad legume si prefera alimentele nesanatoase de tip fast food. Exista totusi o solutie pentru a-i aduce pe calea cea buna: includeti-i in procesul pregatirii mancarurilor.
INTERVIU CU GUST Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradiţională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor şi printre puţinele din ţară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentaţii sănătoase.