Cele mai citite
 


Hiposialia
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Endocrinologie
 

 

 
 
 
 
Hiposalia sau diminuarea producerii de saliva poate avea mai multe cauze printre care starile emotionale, de stres, dar si cele febrile, cand se usuca gura.
Hiposialiile se clasifica in  tranzitorii si persistente.

 

 

Hiposialiile tranzitorii sunt:
 
  • cele care apar in cazul starilor emotionale intense, de stres
  • cele care apar la bolnavii cu stari febrile, dispneici sau cu diabet hipofizar. Hiposialiile bolnavilor cu diabet zaharat se pare ca se datoresc unei cresteri bruste a glicemiei.
  • cele care pot apare in cursul tratamentelor cu antibiotice cu spectrul larg, cu spasmolitice care contin beladona sau chiar consecutive unor reactii alergice la tratamentele cu butozolidona.
 
Hiposialiile persistente sunt mai frecvente, fiind insotite de manifestari clinice caracteristice. Bolnavii se plang de senzatia de gura uscata, insotita de dificultati in fonatie, masticatie si deglutitie; exista in permanenta dorinta de umezire a gurii. In acest caz, sunt afectate pe langa glandele salivare si buzele si bolta palatina care sunt de asemenea uscate. Apar carii dentare, mai ales la colet, sub forma de explozii care se extind foarte repede atat in suprafata cat si in profunzime. Cauzele hiposialiilor persistente sunt:
 
  • medicamentoase(medicamentele neuropsihotrope care inhiba secretia salivara si anume fenotiazinele, antihipertensive, antidepresoare, etc.)
  • iradierea zonei cervico-faciale in cazul tratamentelor pentru cancer
  • sindroamele de tip sialozic
  • rar, indepartarea chirurgicala a unei glande salivare mari
Intrucat, in niciunul din cazurile de mai sus medicatia nu poate fi intrerupta, pentru echilibrarea salivatiei si confortul pacientului se prescriu medicamente ce stimuleaza secretia de saliva, cum ar fi pilocarpina. Cand saliva lipseste total, se apeleaza la saliva artificiala.
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Director DSP - Bolnavii de diabet au nevoie de o educaţie multidisciplinară Oradea, 7 apr/Agerpres/- Bolnavii de diabet zaharat au nevoie de o educaţie multidisciplinară pentru tratament şi managementul bolii, a declarat joi, într-un comunicat remis AGERPRES, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Consultaţii gratuite pentru bolnavii de diabet, în cadrul unei campanii de conştientizare şi prevenire a amputării Peste o sută de persoane care suferă de diabet pot primi consultaţii gratuite, în cadrul unei campanii, organizată la Cluj-Napoca de Asociaţia de Podiatrie (AP), care are ca scop informarea şi prevenirea asupra pericolului amputării în rândul persoanelor diabetice.
Zilele Institutului Paulescu 2013 – 20 de ani de la înființarea instituției Atunci când spui prof.dr. Nicolae Paulescu, spui speranță pentru bolnavii de diabet zaharat. Așa cum Paulescu descoperea insulina la începutul secolului trecut și deschidea drumul în tratamentul pacientului diabetic, la fel și acum institutul care îi poartă numele este orientat către performanță și...
Educația persoanelor cu diabet zaharat stă la baza prevenției neuropatiei diabetice, a ulcerațiilor și amputațiilor Neuropatia diabetică este cea mai frecventă şi invalidantă complicaţie a diabetului zaharat. Una din trei persoane cu diabet zaharat este diagnosticată cu o formă de neuropatie diabetică şi se estimează că una din două persoane are de fapt această complicaţie.
Mureş: Cazurile de diabet zaharat sunt în creştere, în special în rândul femeilor Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a anunţat, luni, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, că în judeţul Mureş cazurile de diabet au crescut considerabil în acest an de la 732, la sfârşitul anului trecut, la 925 doar în primele 9 luni ale acestui an, în special în rândul femeilor.