Cele mai citite
 


Leacuri din dulapiorul bunicii: Papadia
joi, 17 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Diabetul, Dermatologie, Endocrinologie
 

 

 
 
 
Papadia este cunoscută de peste o mie de ani, fiind mentionata de celebrul filozof, scriitor, medic si cercetator al naturii persan Avicenna (980-1037) in renumita sa lucrare „Cartea tamaduirii“. Acesta recomanda papadia pentru tratarea bolilor de ficat si stomac, pentru purificarea sangelui si înlaturarea grasimilor de prisos.

 

 

Papadia este originara din Europa si Asia de Vest, cuprinzand un mare numar de specii. In prezent, papadia este raspandita in Europa (Bulgaria, Romania, tarile din fosta Iugoslavie, Ungaria, Polonia), in Asia (India, China, Iran) si America de Nord. In Germania si Franta exista culturi intinse, pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale.
 
Denumirea stiintifica a papadiei este Taraxacum officinale, care deriva de la cuvintele grecesti taraxis – inflamatie şi akeomai – a vindeca, cu referinta la proprietatile curative ale acestei plante.
 
De la planta se recolteaza atat frunzele si radacina cat si tulpina cu boboci florali.
Planta intreaga se recolteaza primavara inainte si la inceputul infloririi. Frunzele bazale se culeg primavara prin aprilie-mai, pentru a fi consumate proaspete, în salate. Radacinile se aduna toamna in lunile septembrie-noiembrie sau primavara de timpuriu, in martie-aprilie, cand au un continut maxim de taraxacina (un principiu amar deosebit de valoros în tratarea bolilor digestive) si de inulina (fibra solubila alimentara, ce ofera satietate pe termen lung, fiind benefica in curele de slabire). Uscarea se face la umbra, in strat subtire, in locuri foarte bine aerate sau artificial, la 40-50°C.
 
Papadia este un izvor de vitamine (A, B1, C, si D), calciu, saruri de azot, fosfati, proteine, glucide, dar si tanin, substante antibiotice, colina, acid tartric si nicotinic.
 
Specialistii în fitoterapie recomanda papadia ca remediu in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular, hormonal, combatand obezitatea si celulita datorata bolilor endocrine si reducand inflamatia ganglionilor.
 
Papadia mai este recomandata in combaterea diabetului,reducerea glicemiei si a colesterolului, obezitate, boli de ficat. In combinatie cu alte plante medicinale (amestecuri care se gasesc la plafar) se foloseste pentru tratarea de gastrite hiper acide, ulcer gastric, constipatie, menstre neregulate, diabet zaharat, obezitate, hemoroizi, voma, gripa, guturai.
 
Are foarte multe efecte benefice printre care:
 
-          mareste secretia de bila
-          normalizeaza circulatia sangelui
-          are actiune diuretica
-          elimina toxinele din corp
-          creste pofta de mancare
-          bolile de piele se vindeca mult mai repede cand se consuma ceai de papadie
-          amelioreaza reumatismul si guta
 
Forme de administrare
 
1.      Pentru tratarea de afectiuni vasculare, lipsa poftei de mancare, dischinezie biliara, afectiuni cronice ale aparatului urinar, guta, eliminarea toxinelor din organism: infuzie din 1-2 lingurite planta intreaga (frunze, rizom, radacina)uscata si maruntita peste care se toarna o cana de apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 min, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani/zi.
 
2.      Pentru tratarea de insuficienta hepatica, tulburari digestive functionale (digestie grea, indigestie, etc.): decoct, din 1-2 lingurite pulbere obtinuta de la planta intreaga la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 5 min. Se strecoara. Se beau 1-2 cani/zi.
 
3.      Pentru tratarea de varice, ulcer varicos, colecistita: infuzie, din 2 lingurite de planta maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 min. Se strecoara. Se beau 2-3 cani/zi dupa mesele principale
 
4.      Pentru tratarea eczemelor si a celorlalte boli mentionate anterior: decoct, din 1-2 lingurite pulbere radacina la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-10 min. Se strecoara. Se beau 1-2 cani/zi.
 
5.      Pentru tratarea de obezitate: decoct, din o lingura la cana de amestec de pulbere de papadie (40g), frunze de mesteacan (20g), flori soc (15g), volbura sau scoarta de crusin (25g), la o cana de apa. Se fierbe 5-10 min. Se lasa acoperita 15 min. Se strecoara. Se beau 2-3 cani/zi, caldut, neindulcit, intre mese. Cura dureaza cel putin o luna. 
 
6.      Pentru tratarea tenului iritat, inrosit: decoct, din 2 linguri parti aeriene de planta maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 30 min. Se strecoara. Se aplica comprese cu solutia obtinuta.
 
Atentie!
Sucul laptos secretat de planta cruda da unor persoane intoxicatii manifestate prin greata, voma, diaree, modificarea ritmului cardiac. Se aplica primul ajutor cu spalaturi stomacale, carbune activ, administrarea de medicamente cu rol de stimulare a activitatii inimii si plamanilor.
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Păpădia La noi, floarea galbenă de păpădie o întâlneşti pe orice petec de pământ scăldat de soare. Frunzele sale verzi, cu un gust amărui, asemănătoare celor de rucola, cu care se înrudeşte, pot fi un ingredient important în salata de primăvară.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Schinduful Schinduful este apreciat şi cultivat pentru proprietăţile sale medicinale încă din antichitate, mai ales pentru calităţile de afrodisiac şi pentru revitalizarea întregului organism, fiind un agent de resuscitare a celor mai importante funcţii ale corpului uman.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Remedii naturiste: condimentele si mirodeniile De secole, condimentele sunt utilizate nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studiile realizate pana in prezent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea...
Sucul de păpădie Sucul de păpădie este unul din cele mai preţioase tonice. Folosit în combaterea hiperacidităţii, ajută la reglarea alcalinităţii organismului. Este deosebit de bogat în K, Ca, Na, Mg şi Fe. Este de asemenea un bun detoxifiant.