Cele mai citite
 


DIABETUL ZAHARAT- CE TREBUIE SA STIM, CE TREBUIE SA URMARIM
sâmbătă, 17 noiembrie 2012   ::   4 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Endocrinologie, Boli de nutritie
 

 

1. CE ESTE DIABETUL ?
Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin valori crescute ale glucozei în sânge-hiperglicemie şi prin dezechilibrarea metabolismului.

Este una dintre cele mai raspandite boli cronice si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.

 

 

Sunt recunoscute trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcina). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 2 şi diabetul zaharat tip 1. Termenul diabet zaharat tip 1 a înlocuit mai mulţi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil şi diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a înlocuit denumiri vechi, printre care şi diabet insulino-independent (non insulino-dependent).
 
Insulina- hormonul secretat de pancreas, permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Cand secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi poate indeplini rolul în organism apare diabetul zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment a tratamentului medical.
 
Diabetul zaharat tip 1- se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacţie autoimună. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa şi America de Nord. Majoritatea pacienţilor prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deşi poate să apară la orice vârstă). Acest tip de diabet necesită tratament cu insulină.
 
Diabetul zaharat tip 2 - se datorează rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină. Lipsa de răspuns la insulină a ţesuturilor se datorează cel mai probabil modificării receptorului pentru insulina de pe membrana celulară.este cel mai frecvet tip de diabet, aparand mai ales in jurul varstei de 50 de ani. Datorita modificarii alimentatiei din ultimii ani, varsta de aparitie a diabetului tip 2 a scazut, intalnindu-se si la tineri acest tip de diabet care pana acum cativa ani era apanajul varstnicilor.
Tipul 2 se trateaza cu medicaţie o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concetraţiei glucozei sanguine Tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicată -ca efect compensatoriu, fapt care duce, în timp, la epuizarea capacităţii pancreasului de secreţie. Noile medicamente orale care ridică sensibilitatea celulelor la insulină au tendinţa să protejeze funcţia de secreţie, în contrast cu cele care dimpotrivă, îşi bazează acţiunea pe stimularea acesteia.

 

 

2. CAUZELE DIABETULUI

CUM SE MANIFESTA DIABETUL LA DEBUT?
Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz.
In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), iar daca aceasta depaseste un anumit prag apare eliminarea de zahar prin urina (glicozurie).
De cele mai multe ori, mai ales la varstnici care asocieaza mai mulet boli si s adreseaza mai frecvet medicului, diabetul se diagnosticheaza la o determinare de rutina a glicemie in laborator, fara a exista simptome specifice.
La varste tinere, sau cand valoarea glicemiei este mult crescuta, iar glicemie nu a fost controlata de rutina, apar simptome cum sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari.

Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie respectiv polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.

Diabetul de tip 1poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. De regula, in cazul diabetului de tip 1, odata ce simptomele s-au dezvoltat, este necesara administrarea insulinei.

Diabetul de tip 2 debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. Daca pacientul reuseste sa-si controleze greutatea corporala prin masurile dietetice la care se asocieaza sau nu  administrarea de medicamente antidiabetice pe cale orala, nu este necesara administrarea insulinei. Exista destul de multi pacienti cu diabet de tip 2 la care se aplica insulinoterapia, dupa o perioada mai lunga de timp.
 
3. COMPLICATIILE DIABETULUI
Toate tipurile de diabet au complicaţii similare.
Cele mai grave complicatii, posibil letale, sunt cele acute. Acestea apar prin scaderea sau cresterea marcata a nivelului de zahar in sange. Glicemia crescuta o lunga perioada de timp poate duce la deshidratare şi cetoacidoza.
La o mare parte dintre bolnavi, boala diabetica duce in timp la asanumitele complicatii tardive. In timp ce unii diabetici nu ajung niciodata la astfel de complicatii, altii le dezvolta devreme. In medie, complicatiile tardive se manifesta la interval de 15-20 de ani dupa aparitia diabetului. Unii pacienti pot prezenta mai multe complicatii simultan.

Diabetul afecteaza intregul metabolism si, in lipsa tratamentului adecvat, duce in timp la aparitia unor complicatii serioase din cauza afectarii vaselor de sange de la nivelul inimii, creierului sau rinichilor. Diabetul netratat poate duce la orbire, suferinte ale nervilor, ulcere la nivelul picioarelor etc.

Problemele vasculare sunt de 2 tipuri: macrovasculare şi microvasculare.
Cele macrovasculare sunt reprezentate de bolile cardiovasculare ischemice (infarct, angină) şi accidentul vascular cerebral (AVC) care au o frecventa crescuta. La diabetici, ateroscleroza apare mai extinsa si mai devreme decat la populatia generala.
 
Problemele microvasculare sunt determinate de afectarea vaselor mici din organe si vase si determina nefropatia diabetică-la nivelul rinichiului şi retinopatia diabetică -ce constă într-o alterare continuă şi uneori brutală a retinei, care poate conduce la orbire. Retinopatia diabetica apare la aproximativ 85% dintre pacienti si este o cauza importanta a orbirii. Nefropatia diabetica este o boala care produce leziuni la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor si afecteaza aproximativ 35% dintre pacientii cu diabet de tip 1.

Tot de natură microvasculară este şi disfunctia erectila, provocată de diabetul necontrolat, ca şi o parte dintre problemele piciorului diabetic, care se manifestă printr-o lentoare a vindecării plăgilor pe extremităţi, infecţii repetate şi dificil de tratat, gangrena cu risc de amputare, etc.
 
 O altă categorie de complicaţii ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetică. Aceasta se manifestă prin pierderea senzaţiei, simţului, în membrele inferioare şi dureri neuropatice manifestate prin senzaţii de durere, arsură, în picioare, “ picioare nelinistite”, amorteli, parestezii (furnicaturi), hiperestezie severa (sensibilitate crescuta a receptorilor nervosi) si durere. Durerea poate fi intensa si deseori se accentueaza in timpul noptii, fără a avea cauze imediate externe. Neuropatia poate afecta un nerv sau mai multi, in cazul acesta fiind vorba de polineuropatia diabetica.
 
 La diabetici sunt intalnite infectii ale pielii, ale tractului urinar, ale aparatului respirator, infectii fungice (candidoza) etc, mult mai grave, cu evolutie trenanta, greu vindecabile si fara mainifestari distincte, ceea ce la face greu de diagnosticat si implicit mai greu de tratat. Specialistii atentioneaza in special cu privire la patru infectii cu gravitate deosebita, caracteristice pacientilor cu diabet: otita externa maligna, mucormicoza rinocerebrala (o infectie fungica), colecistita emfizematoasa si pielonefrita emfizematoasa.
 
Complicatiile diabetului:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. CUM PUTEM EVITA DIABETUL?
Printr-o dieta echilibrata, cu o cantitate de calorii potrivita varstei si activitatii depuse, fara dulciuri concentrate in cantitati mari, controlandu-ne greutatea, cu putin efort fizic, zilnic, sistematic, evitand sedentarismul si ...controlul periodic al glicemiei- odata la 6 luni.
 
CUM NE AUTOCONTROLAM DIABETUL?
Toate studiile de specialitate arată că numai prin autotestarea glicemiei (zilnic sau de mai multe ori pe zi) diabetulpoate fi tinut sub control si astfel putem evita aparitia complicatiilor acute sau cronice. Diabetul necontrolat zilnic, poate duce la complicatii cronice cu consecinte grave ca: amputatii, orbire, dializa si chiar moarte subita prin infarct miocardic. Lipsa de informare si mai ales de avertizare a pacientilor, indeosebi cei tip 2, nou descoperiti, pivind importanta autocontrolului glicemiei poate sa duca la complicatii, suferinte si cheltuieli mari pentru ingrijirea acestor complicatii.
 
In mod normal, nivelele glucozei in sange variaza in cursul zilei, depinzand de mese, de ce ati mancat, de efortul fizic. Unul dintre cei mai importanti indicatori metabolici este hemoglobina glicozilată (HbA1c- ce trebuie sa fie <7%), care se testeaza odata la 3 luni, indicand cum a fost glicemie pe parcursul acestora..
Valorile normale de glucoză (glicemia) pentru un adult nediabetic (din sânge capilar) sunt: 
    - Pe nemancate: 65-95 mg/dl. 
    - La două ore după masă sub 140 mg/dl.
(Sursa: American Diabetes Association, Clinical Practice recommendations 2006)

Dr. Alice Burcea
Medic primar endocrinologie
Medcenter Berceni
021.331.05.99

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
de constantin marcel
in trei luni am verificat glicemia (intre 98 si 146),cu tratament siofor si scaderea in greutate ,se poate ca diabetul de tip II sa fie vindecat,resorbit,sau macar mentinut in aceleas caracteristici sub control ? .Am 52 de ani.

de Mara
Buna ziua,
As dori sa va intreb in legatura cu glicemia:
HBA1C-5,74 LIMITE 4,8-5,9
Glicemie-98
Apoi am băut glucoza si dupa administrarea glucozei recoltare1ora a ajuns glicemia-198 apoi recoltare la 2 ore a scazut la 80 .
Rugămintea mea este sa imi explicați daca am diabet.deoarece medicul mi-a dat siofor 1000 mg 2pe zi dupa mese.
Doresc părerea dv.deoarece din câte am citit nu ar fi cazul sa iau siofor.
Multumesc si astept raspuns

Magazin online pentru diabetici. Comanda produse pentru tratarea diabetului online.

Magazin online pentru diabetici http://diabetmag.ro Va asteptam cu o gama

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Ingrijirea copiilor care sufera de diabet zaharat de tip II Pana nu demult, Romania se lauda a fi printre statele europene cu cel mai mic numar de copii care sufera de diabet zaharat, insa aceasta boala a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita si la noi in tara.
Ce boli riscam daca nu tratam afectiunile dentare Orice infectie reprezinta un motiv de alarma, mai ales atunci cand aceasta are loc in cavitatea orala, de unde bacteriile si toxinele se pot raspandi cu usurinta prin vasele de sange in intregul organism. In ultimii ani numeroase studii stiintifice au demonstrat legatura dintre infectiile orale...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
MSD lansează JANUMET® pe piaţa din România, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 al căror control glicemic nu este adecvat Produsul poate fi utilizat alături de o dietă echilibrată și de exerciții fizice regulate Compania Merck Sharpe and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, lansează JANUMET® în România, un produs inovator în tratarea diabetului zaharat tip 2. JANUMET® este o combinatie fixă între două substanțe: metformin și sitagliptin și poate fi utilizat, alături...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...