Cele mai citite
 


Cluj: Vârsta pacienţilor cu cancer pulmonar a coborât la 40 de ani - afirmă medicul primar Dan Nicolau
vineri, 18 noiembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicul primar Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, spune că a observat o scădere a grupei de vârstă la pacieţii cu cancer pulmonar şi dacă în urmă cu mai mulţi ani cei afectaţi de această boală grea aveau între 50 şi 70 de ani, în prezent vârsta a început să coboare la 40 de ani, existând şi cazuri de tineri de 20-30 de ani.
"Cancerul bronho-pulmonar continuă să aibă o pondere mare, este adevărat, dar de trei ani, cazurile se menţin cam la acelaşi număr, fără creşteri semnificative. Mă refer la numărul intervenţiilor chirurgicale pentru cancerul bronho-pulmonar pe care le efectuăm în spitalul nostru, statistica de îmbolnăvire fiind ţinută de Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă". Fumatul nu face bine organismului, este foarte clar, dar nu tot ce nu reuşeşte în medicină trebuie pus pe seama tutunului. Cancerul apare şi pe fondul unor probleme genetice", a declarat, joi, pentru AGERPRES, specialistul clujean.
Referindu-se la Comisia teritorială de chirurgie toracică pentru tratamente în străinătate, care funcţionează în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, dr. Dan Nicolau a precizat că aceasta are în jurisdicţie judeţele Cluj, Satu-Mare, Maramureş, Alba, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.
"Solicitările vin din partea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică. Comisia face o evaluare a documentaţiei medicale şi dacă sunt întrunite criteriile pentru un tratament în străinătate, concluziile se trimit imediat la Direcţia de Sănătate Cluj. Cererile sunt cu precădere pentru transplant pulmonar, care nu se poate face la ora actuală în România. Acest tip de intervenţie se realizează la Spitalul Universitar din Viena (Allgemeines Krankenhaus der Stadt - AKH). Între Viena şi România există o colaborare în prelevarea de organe. Centrele de profil din Belgia, Olanda şi Elveţia primesc pentru intervenţii numai pacienţi din ţările lor. Concret, singura unitate sanitară unde pacienţii români pot fi supuşi unui transplant pulmonar este AKH", a spus şeful Secţiei de Chirurgie Toracică.
Dr. Dan Nicolau a arătat, în context, că toate celelalte intervenţii pe torace se efectuează în ţară de către echipe de specialişti experimentaţi. Bucureştiul este specializat în chirurgia traheii. Prof. univ. dr. Ioan Cordoş de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală a avut 120 de cazuri în şase-şapte ani, prin urmare nu se poate vorbi de o creştere a incidenţei afecţiunilor la nivelul traheii. La Cluj-Napoca se face partea de chirurgie a tuberculozei.
Ziua Naţională fără Fumat este marcată, joi, 17 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
În Ambulatorul Spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" se fac, gratuit, spirometrii - testări ale capacităţii respiratorii - între 17 şi 18 noiembrie şi respectiv între 21 şi 22 noiembrie, de la ora 12,00 la ora 16,00.
Miercuri şi joi, un mulaj imens al unui plămân va fi instalat în faţa unui cort ridicat în centrul oraşului, unde se vor face, din nou, testări gratuite pentru toţi cei ce vor să ştie dacă au sau nu plămânii sănătoşi. AGERPRES/(A-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
de alex
Am 18 ani si simt dureri in zona inimii dar si in zona plamanului stang. Durerea este ca un junghi. Am fost la medic si mi-au zis ca nu e de la inima ci de la plamani. Adevarul e ca ma doare si in spate in zona plamanului stang. Bataile inimii sunt destul de ciudate. Adica le aud fara stetoscop ca si cum ar bate in ceva lichid. Se aude pleoscaitul ala de parca ar fierbe. Ar putea fi de la plamani? E ceva grav?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Dorin Vancea (SRP): Dacă interzicem fumatul în spaţiile publice, scădem numărul celor cu cancer pulmonar Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere autorităţilor române să preia modelul din Vestul Europei şi să interzică cât mai repede fumatul în spaţiile publice, aceasta fiind principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău...