Cele mai citite
 


Prima ediţie de evenimente privind comunicarea între medici-pacienţi
marţi, 8 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul eveniment din cadrul 'Întâlnirilor SaFrIna', eveniment interactiv care şi-a propus să reunească pacienţii şi medicii pentru a se informa, s-a desfăşurat la Constanţa.
Potrivit prof. dr Vlad Ţica, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, coordonatorul ştiinţific al evenimentului, întâlnirea este prima dintr-o serie mai mare menită să informeze publicul larg pe diverse teme medicale. El a subliniat că astfel de evenimente sunt extrem de utile pentru punerea bazelor unei comunicări benefice atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.

În ceea ce-i priveşte pe prestatorii de servicii medicale, astfel de evenimente îi ajută, întrucât reduce deficienţele care există între ei şi pacienţi şi sporeşte în acelaşi timp încrederea, a opinat prof. Ţica.

Tema abordată la prima întâlnire s-a referit la sănătatea şi frumuseţea pentru femei şi a avut ca scop apropierea femeilor de specialiştii din domeniu, de asemenea, să faciliteze înţelegerea termenilor de actualitate şi să învingă teama oamenilor de a merge la medic.

'Pornind de la premisa că necesarul de informaţie de calitate oferită de personalul specializat şi destinată publicului larg este în creştere, ne-am gândit să încurajăm schimbul de informaţii între persoanele interesate de sănătate şi specialiştii din domeniile medical, beauty& lifestyle, şi să facem cunoscute asociaţiile de pacienţi', a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Prof. Vlad Ţica a subliniat că 'femeia şi feminitatea, în integritatea ei, reprezintă un miraculos şi complex produs al unei alchimii care presupune sensibilitate, inteligenţă, intuiţie, instincte arhaice - toate încrustate în corpul care îi serveşte drept suport, imagine sau, dimpotrivă, uneori balast. Medicina modernă este parte a unei societăţi cu dezvoltare explozivă ştiinţific, dar şi umanistă. Participarea pacientei în actul medical a devenit nu numai un fapt, dar şi o necesitate'.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat un sistem de screening - TruScreen-, pentru cancerul genital, care urmează să fie introdus de la sfârşitul acestei luni. TruScreen este un dispozitiv utilizat pentru a examina cervixul pentru apariţia cancerului sau modificărilor precanceroase. El constă dintr-o sondă cu un capăt de unică folosinţă conectată la un computer specializat de mici dimensiuni şi o imprimantă.
Sonda transmite şi recepţionează niveluri foarte scăzute de lumină şi impulsuri electrice pentru a verifica dacă celulele din cervix sunt normale sau anormale. Lumina reflectată şi indicii electrici sunt analizaţi în computer, iar rezultatele sunt printate imediat. Acest tip de screening este utilizat în Europa şi Australia.
Cu acelaşi prilej, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au tras un semnal de alarmă în legătură cu asigurarea terapiilor pentru bolnavii cronici. Astfel, reprezentantul COPAC Iulian Petre a spus că, deja la Spitalul Victor Babeş din Capitală, peste 1.000 de persoane nu mai au asigurat tratamentul pentru HIV/SIDA, ceea ce constituie o premieră pentru România. Situaţia este similară şi pentru alte programe, cum ar fi oncologia, diabetul, hemofilia şa.
Reprezentantul COPAC a spus că, din păcate, nu au găsit încă, uşile deschise pentru dialog la reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate.
La rândul său, Vlad Ţică, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, a precizat că reprezentanţi ai pacienţilor sunt deja incluşi în comisiile ştiinţifice ale colegiului, stabilindu-se un parteneriat. Acesta s-a referit şi la programul de lucru al medicilor, care urmează să fie stabilit la opt ore, reliefând că mai este mult de lucru pe textul care stabileşte aceste lucruri.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Baconschi: Buna relaţie româno-elveţiană poate fi consolidată inclusiv prin migraţia forţei de muncă Cifra muncitorilor români interesaţi să muncească în Elveţia este mică, prezenţa specialiştilor români pe piaţa elveţiană fiind cerută de companiile de acolo, iar buna relaţie româno-elveţiană poate fi consolidată inclusiv prin migraţia forţei de muncă, temă asupra căreia nu trebuie "inventate false...
Există o relaţie directă între bolile coronariene şi obezitatea abdominală (studiu) Persoanele cu probleme ale arterelor coronariene trebuie să fie atente la obezitatea abdominală. Dr Olivier Meillard arată că, "în mod surprinzător, se observă la pacienţii cu boli coronariene o relaţie inversă între indicele de masă corporală (IMC) şi mortalitate, aşa încât se poate vorbi despre paradoxul...
Eugen Nicolăescu: Numai o relaţie de colaborare poate avea efecte pozitive în politicile publice Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a punctat joi în intervenţia sa la Congresul Societăţii Române de Neurologie că numai o relaţie foarte strânsă de colaborare între autorităţi şi societăţile profesionale poate să aibă un efect pozitiv pentru politicile publice care se fac în orice ţară, dar mai...
Covasna: Liceenii din Sfântu Gheorghe au prima relaţie sexuală la 17 ani şi vor să se căsătorească la 26 de ani - studiu Majoritatea liceenilor din municipiul Sfântu Gheorghe au prima experienţă sexuală la 17,5 ani şi intenţionează să se căsătorească abia după împlinirea vârstei de 26 de ani, relevă un studiu efectuat recent de Universitatea Sapientia.
Arafat: Lecţia învăţată după Colectiv - o relaţie mult mai bine coordonată cu sectorul ONG şi voluntari Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că una dintre "lecţiile" învăţate în urma tragediei de la Colectiv este aceea a unei relaţii "mult mai bine coordonate" cu organizaţiile şi voluntarii.
Gorj: Primul cabinet de consiliere psihologică aflat în relaţie contractuală cu CJAS, deschis în incinta SJU Târgu-Jiu Persoanele din judeţul Gorj care au nevoie de consiliere psihologică pot beneficia, de aproximativ o lună de zile, de consultaţii gratuite la primul cabinet de profil din incinta ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, medicul Ramona Peptan Negreanu...