Cele mai citite
 


Combaterea rezistenţei la antimicrobiene - CE prezintă 12 acţiuni concrete pentru următorii cinci ani
vineri, 18 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a prezentat joi un plan de acţiune cuprinzător privind rezistenţa la antimicrobiene (AMR) care prezintă 12 acţiuni concrete care urmează să fie puse în aplicare în strânsă cooperare cu statele membre, informează un comunicat de presă.
În condiţiile în care aproximativ 25.000 de pacienţi mor în fiecare an în UE din cauza infecţiilor generate de bacterii rezistente la medicamente, iar costurile aferente depăşesc 1,5 miliarde de euro reprezentând cheltuieli de asistenţă medicală şi pierderi de productivitate, rezistenţa la antimicrobiene este o problemă de sănătate care devine tot mai gravă în UE.

Datele cu privire la rezistenţa la antibiotice la nivelul UE, publicate joi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), arată că rezistenţa la antibiotice de ultimă linie este în creştere în Europa. De exemplu, rezistenţa la agenţii patogeni care provoacă adesea pneumonie şi infecţii ale căilor urinare în spitale este în creştere în întreaga UE şi s-a instalat deja în mai multe ţări.

Planul de acţiune acoperă şapte domenii în care măsurile sunt cele mai necesare: asigurarea utilizării corespunzătoare a antimicrobienelor atât la oameni, cât şi la animale; prevenirea infecţiilor microbiene şi a răspândirii lor; dezvoltarea de noi antimicrobiene eficiente sau de alternative de tratament; cooperarea cu parteneri internaţionali pentru a limita riscurile de AMR; îmbunătăţirea monitorizării şi supravegherii în medicina umană şi veterinară; cercetare şi inovare; comunicare, educaţie şi perfecţionare profesională.

Propunerea prevede 12 acţiuni concrete pentru: creşterea gradului de cunoaştere în ceea ce priveşte utilizarea corectă a antimicrobienelor; consolidarea legislaţiei UE privind medicamentele de uz veterinar şi furajele medicamentate; introducerea recomandărilor pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor în medicina veterinară; consolidarea prevenirii şi controlului infecţiilor în spitale, clinici etc.; introducerea de instrumente juridice pentru întărirea prevenirii şi controlului infecţiilor la animale în noua legislaţie UE în domeniul sănătăţii animale; promovarea unei colaborări fără precedent pentru a oferi pacienţilor noi antimicrobiene; promovarea eforturilor de analiză a necesităţii unor noi antibiotice în medicina veterinară; dezvoltarea şi/sau consolidarea angajamentelor multilaterale şi bilaterale faţă de prevenirea şi controlul AMR; consolidarea sistemelor de supraveghere a AMR şi a consumului de antimicrobiene umane; consolidarea sistemelor de supraveghere a AMR şi a consumului de antimicrobiene în medicamentele veterinare; intensificarea şi coordonarea cercetării; îmbunătăţirea comunicării publice privind AMR.AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.