Cele mai citite
 


E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii
vineri, 18 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
"De circa o săptămână toată lumea ştie că pe site-uri circulă acest proiect de lege al Sănătăţii. E de patru zile sosit la Ministerul Sănătăţii de unde credeţi? De la Cotroceni. (...) Palatul Cotroceni, via aripa sa din Piaţa Victoriei, prin acest proiect de lege, reduce pachetul de servicii medicale de bază cu circa 40% din actualul pachet, acordat în mod teoretic. Reduce cu circa 70-80% accesul la medicamente compensate. În acelaşi timp, introduce noi biruri pe bolnavi, şi anume coplata", a afirmat Nicolăescu.
El i-a indicat ca autori ai proiectului de lege pe consilierul prezidenţial Virgil Păunescu şi fostul secretar de stat Cristian Vlădescu, adăugând că pe vremea când era ministru al Sănătăţii i-a dat afară pe cei doi pentru incompetenţă.
Deputatul PNL a mai apreciat că proiectul de lege vrea să anuleze actuala Lege a sănătăţii fără să aducă nimic nou.
"De fapt, acest proiect de lege nu are decât un singur scop: să schimbe managementul actualelor structuri din sistemul sanitar. Cu alte cuvinte să pună politrucii portocalii în toate funcţiile de conducere din sistemul sanitar", a spus liberalul.
Referindu-se la anumite capitole ale viitoarei legi, Eugen Nicolăescu a criticat faptul că programele naţionale de sănătate nu vor mai fi coordonate de Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate, ci vor fi împărţite între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că politicile publice de sănătate se vor face întâmplător, fără coerenţă.
Despre capitolul referitor la asigurările sociale de sănătate, el a spus că se aştepta găsirea unei soluţii în vedere creşterii numărului de contribuabili, dar că, de fapt, noua legea va îngrădi accesul cetăţenilor la serviciile medicale, având în vedere că asiguratorii privaţi nu vor fi dispuşi să acopere asigurările pentru acei contribuabili ai căror firme nu-şi onorează obligaţiile.
Propunerea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Calitate şi Informaţii Sanitare a fost criticată de asemenea de Nicolăescu, care a calificat viitoarea instituţie drept un "monstru", un "SRI medical".
"Asta înseamnă că majoritatea banilor, venituri publice din sectorul sanitar, va fi în mâna celor doi care vor conduce ANCIS, adică cei doi iniţiatori ai legii", a spus Nicolăescu.
La capitolul dedicat spitalelor, aspectul cel mai important de sesizat în opinia deputatului liberal ar fi acela că se doreşte transformarea actualelor spitale publice în asociaţii şi fundaţii de utilitate publică.
"Cu alte cuvinte privatizăm ocult patrimoniul public al statului sau al autorităţilor locale. Punem în mâna unora sau altora, prieteni ai actualei guvernări, spitalele publice din România", a afirmat Eugen Nicolăescu.
Cât priveşte profesiile de medic, de asistent medical şi de farmacist, el a arătat că acestea nu vor mai fi reglementate prin lege şi că în acest caz "nu va mai fi niciun control al statului asupra acestor trei tipuri de profesii medicale".
Deputatul liberal a acuzat şi faptul că medicii de familie vor pierde tot ce au câştigat în ultimii 13 ani, având în vedere că se urmăreşte ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea în cabinete coordonate de autorităţile locale.
Întrebat de presă ce va face Opoziţia pentru blocarea legii în Parlament, deputatul liberal a spus că în măsura în care se va întâmpla acest lucru, este de luat în calcul şi blocarea legii prin strângerea unui milion de semnături de la cetăţeni. AGERPRES/ (A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Camera Federativă a Medicilor respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, deoarece desfiinţează principiul solidarităţii Vicepreşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Dan Pereţianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, propus de dr. Cristian Vlădescu, deoarece actul normativ ar urma să desfiinţeze...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Tomac (PMP): Depunem în Parlament un proiect privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate Partidul Mişcarea Populară (PMP) va depune în Parlament un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, proiect pe care l-a elaborat în urmă cu doi ani Comisia prezidenţială pentru sănătate, a anunţat miercuri deputatul Eugen Tomac, preşedintele acestei formaţiuni...
Eugen Nicolăescu: 15 mai - finalizarea procesului de reorganizare a direcţiilor de sănătate şi caselor judeţene (interviu) Reorganizarea şi restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene va fi făcută până la data de 15 mai, urmând să plece efectiv în şomaj cel mult 4, 5 - 6% din angajaţi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.