Cele mai citite
 


Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători
vineri, 18 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
Potrivit acestuia, studiile arată că 89% dintre fumătorii din întreaga ţară şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
"Fumătorii cei mai înrăiţi se găsesc în zona adolescenţilor până la 35 de ani. Aproximativ 22,3% în zona 18-35 de ani. Cei care fumează dimineaţa în prima jumătate de oră sunt dependenţi. Numărul de fumătoare s-a dublat în ultimii 20 de ani de la 11% la 22%. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite dintre care 60 de substanţa cancerigene pentru om menţionând aici nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon", a precizat Mihălţan.
El a afirmat că mărirea preţului la ţigări a dus la scăderea numărului de fumători cu 4% însă acest lucru nu a făcut ca numărul celor bolnavi din cauza fumatului să scadă. Preşedintele SRP a susţinut că numărul celor bolnavi din cauza tutunului se va micşora peste aproximativ 10-15 ani.
În opinia sa, riscul ca un fumător pasiv să facă o formă de cancer este de 30%, factorii care măresc riscul fiind legaţi de spaţiul în care este expusă persoana, de numărul de fumători din încăpere, de frecvenţa cu care aceştia fumează, precum şi de prezenţa unei surse de ventilaţie.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al IŞMB Marian Banu a susţinut că profesorii trebuie să comunice cu elevii fumători şi să-i convingă pe calea dialogului să se lase de fumat.
"Se impune să le explicăm clar că fumatul este un viciu, că această sănătatea şi consecinţele sunt dure. Ne îngrijorează că asistăm la scăderea vârstei de fumat la 15 ani. Ce putem face trebuie să convingem elevii, părinţii, este o muncă delicată de lămurire de convingere", a subliniat Marian Banu.
El consideră că ar trebui limitate posibilităţile ca elevii să cumpere ţigări, deşi există multe centre care vând ţigări lângă şcoli.
"Educaţia anti fumat trebuie să înceapă la clasele primare şi apoi la cele gimnaziale. Problema este de a ne apropia de copii. Sunt cadre didactice care ies din clasă să fumeze, acestea nu sunt exemple bune pentru elevi", a explicat reprezentantul IŞMB.
El a menţionat că nu este adeptul măsurilor de forţă, "repetitive şi în zadar". "Educaţia anti fumat nu se face numai la şcoală se poate face şi într-o excursie, într-un parc în activitatea extraşcolară", a adăugat Banu.
Prezent la conferinţă, directorul Colegiului Naţional IL Caragiale, Andreea Boda, a precizat că în instituţia de învăţământ nu există niciun colţ al fumătorului.
"Intenţia şi speranţa mea este ca ei să fumeze din ce în ce mai puţin. Numărul de fumători în acest colegiu a scăzut. Trebuie să se discute cu cei care fumează şi să le explicăm", este de părere directorul.
Potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, trei sferturi dintre români se declară ca fiind nefumători, dar 36% dintre aceştia spun că au consumat tutun în trecut.
Peste 60% dintre fumători declară că zilnic fumează între 11 şi 20 de ţigări. Aproximativ 36% fumează dimineaţa, în prima jumătate de oră după ce se trezesc, 15% fumează la cinci minute după trezire, 18% fumează în prima oră după ce se trezesc, iar 28% fumează la mai mult de o oră.
Studiul a fost făcut pe un eşantion de 1.960 de persoane cu o vârstă de peste 18 ani, cu o eroare tolerată de plus sau minus 2,3%.
La nivel global, la fiecare şase secunde o persoană moare din cauza fumatului. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că anual 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Florin Mihălţan (SRP): Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine creşte riscul de cancer pulmonar Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Timiş: Ziua Naţională fără Tutun, marcată printr-o campanie în rândul tinerilor Ziua Naţională fără Tutun va fi marcată la Timişoara prin iniţiative menite să atragă atenţia cu privire la impactul pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor, ediţia din acest an având tema 'Ajută-mă să cresc!'.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...