Cele mai citite
 


Şcoala generală nr. 5, exemplu de bună practică pentru copiii cu autism
vineri, 18 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia Romanian Angel Appeal şi profesorii din Şcoala generală nr.5 din Capitală au organizat joi un experiment deosebit, în cadrul unui proiect dedicat persoanelor cu autism, sub sloganul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!".
O clasă de elevi din învăţământul primar în care învaţă copii cu autism a demonstrat printr-o activitate interactivă că şi elevii cu probleme pot fi adevăraţi parteneri de joc şi se pot integra în colectivitate.
"E un exemplu pozitiv că se poate. În această şcoală învaţă mai muţi copii cu autism şi putem afirma că rezultatele muncii profesorilor sunt îmbucurătoare. În urma unui studiu s-a demonstrat ca educatorii, învăţătorii şi profesorii sistemului educaţional românesc au un grad de informare scăzut în ceea ce priveşte autismul şi de aceea avem în derulare şi o campanie de informare sensibilizare adresată profesorilor din şcolile generale. Proiectul este unul strategic, care se va derula şi în următorii doi ani în parteneriat şi cu Ministerul muncii şi Asociaţia de Psihoterapie Cognitivă şi Comportamentală", a declarat pentru AGERPRES Adelaide Katerine Tarpan, manager de proiect.
Ea a spus că integrarea precoce a copiilor cu autism este benefică, la ora actuală, în această şcoală existând deja 5-6 copii integraţi aproape 100% şi care au înregistrat rezultate foarte bune.
În această oră de "joacă" copiii tipici şi cei cu autism, care au trecut însă prin ore de terapie, s-au jucat în mod firesc, au comunicat, fără ca cei prezenţi să îşi dea seama de vreo diferenţă între ei.
Proiectul fundaţiei mai are în vedere şi deschiderea de 40 de centre pentru consiliere şi formare de personal specializat în Bucureşti şi 35 de judeţe.
Beatrice Iordache, mama unei fetiţe de 14 ani cu autism, a declarat că după mulţi ani de eforturi şi terapie, copilul a ajuns să aibă rezultate foarte bune la învăţătură şi să accepte viaţa aşa cum este ea. "Pot spune că Monica este integrată 100% la şcoală, este a cincea din clasă.Va merge să înveţe la liceul Nicolae Tonitza, pentru că are media peste 9.00. Am făcut cu ea de la vârsta de trei ani tratamente şi terapii prin teatru. Acum am ajuns să avem umor şi să ştim bine engleza", a spus mama Monicăi.
Proiectul susţinut de Fundaţia Romanian Angel Appeal se derulează deja de trei ani şi are o finanţare europeană de 9 milioane euro. AGERPRES/ (AS, Mihaela Tudorache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Galaţi: Bani europeni pentru un centru de terapie destinat copiilor cu autism Copiii cu autism vor putea beneficia, la Galaţi, de un modern centru de recuperare, prin implementarea unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste trei milioane lei, a anunţat, luni, managerul de proiect, Viorica Palade.
Zeci de centre de terapie a autiştilor vor fi deschise în ţară din februarie 2012 Un număr de 40 de noi centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu autism vor funcţiona în România începând cu februarie 2012, anunţă un comunicat al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Cluj: Campanie pentru integrarea copiilor autişti Asociaţia de Autism Transilvania (AAT) a demarat un proiect pilot în două din grădiniţele clujene, prin care doreşte să demonstreze comunităţii că există o şansă de recuperare pentru copiii autişti, iar aceasta este ca ei să crească şi să înveţe alături de copiii normali.
Alba: Campanie de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei - rezultate îngrijorătoare înregistrate Un studiu realizat în premieră în Alba Iulia, derulat timp de doi ani într-o campanie de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre elevii cuprinşi în cadrul acestui proiect prezintă cel puţin una dintre afecţiunile investigate...