Cele mai citite
 


Infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice se răspândesc în Europa
sâmbătă, 19 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Experţii avertizează că lumea se îndreaptă către 'scenariul de neconceput al infecţiilor netratabile', din cauza dezvoltării super-bacteriilor rezistente la toate antibioticele şi a interesului diminuat de a dezvolta noi medicamente pentru a le combate, informează ziarul britanic The Independent.
Numărul rapoartelor privitoare la pacienţi care suferă de infecţii aproape imposibil de tratat se află în creştere în Europa. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a declarat joi că, în unele ţări, până la 50% din cazurile de otrăvire a sângelui cauzate de virusul K. pneumoniae - o cauză frecventă a bolilor urinare şi respiratorii - sunt rezistente la carbapeneme, cea mai puternică clasă de antibiotice.

'Situaţia este critică. Trebuie să declarăm război acestor bacterii', a declarat directorul ECDC, Marc Sprenger.

În anul 2010 au crescut şi cazurile de infectări cu tulpini E. coli rezistente la antibiotice. Anul trecut, în Italia şi Spania, între 20 şi 50% din infecţiile cu E. coli erau rezistente la fluorochinolone, unele dintre cele mai importante antibiotice utilizate la combaterea acestora.

În Marea Britanie au fost identificaţi 70 de pacienţi care purtau o bacterie ce conţinea NDM-1, o enzimă care distruge carbanepenemele. Alte studii au arătat că mai mult de 80% din călătorii care se întorceau din India către Europa purtau în intestin gena pentru producerea enzimei NDM-1.

Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii din Marea Britanie i-a avertizat pe doctori luna trecută să renunţe la un medicament utilizat pentru a trata o boală venerică deoarece acesta nu mai avea efect. Agenţia a afirmat că gonoreea - care a cauzat 17000 de infecţii în 2009 - ar trebui să fie tratată cu ajutorul a două medicamente în loc de unul şi a avertizat asupra unei 'foarte reale ameninţari a gonoreei netratabile în viitor'.

Descoperirea unor noi medicamente pentru combaterea super-bacteriilor rezistente s-a dovedit a fi din ce în ce mai dificilă şi costisitoare - acestea sunt luate doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar profiturile comerciale sunt mici. Comisia Europeană a lansat joi un plan de impulsionare a cercetării de noi antibiotice, promiţând aprobări accelerate pentru acestea şi finanţări pentru dezvoltare prin Iniţiativa pentru Medicamente Inovative (IMI) un parteneriat public-privat cu industria farmaceutică.

Aproximativ 25 de mii de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice. Ţările cu cele mai ridicate rate ale infecţiilor rezistente, precum Grecia, Cipru, Italia, Ungaria sau Bulgaria, sunt şi cele care au cele mai mari rate de utilizare a antibioticelor. AGERPRES/ (Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul...
Rezistenţa la antibiotice - o problemă urgentă la nivel mondial Ziua Mondială a Sănătăţii, care se marchează pe 7 aprilie, atrage atenţia, în acest an, asupra consumului exagerat de antibiotice.
Experţii americani avertizează în legătură cu posibila infectare cu superbacterii în următoarele luni După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supravieţuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanţă, experţii în boli infecţioase spun că se aşteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită...
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an (raport) Bacterii rezistente la antibiotice care provoacă boli precum E.coli, salmonela, malaria sau tuberculoza ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se face nimic pentru oprirea proliferării lor galopante, arată un raport realizat la cererea guvernului britanic, după ce premierul David...