Cele mai citite
 


Premierul E.Boc: Pentru Sănătate vestea bună e că vor fi excepţii de la regula 'un post din şapte'
sâmbătă, 19 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vestea bună pentru domenii ca Sănătatea, Educaţia, dar şi anumite componente ale administraţiei este că în 2012 se vor putea face, prin hotărâre de guvern, excepţii de la regula ocupării unui post din şapte, a declarat vineri premierul Emil Boc.
"Cu privire la medici, vreau să ştiţi că în anul 2012 - cu privire la medici, dar nu numai - vom putea stabili în anumite domenii, prin hotărâre de guvern, excepţii de la regula ocupării unui post din şapte. Ce înseamnă asta? Că dacă în Sănătate vom observa că există un necesar mai mare de posturi, sau în Educaţie sau poate în anumite componente ale administraţiei, prin hotărâre de guvern vom putea aloca mai multe posturi în aceste domenii, pentru că deja procesul de restructurare începe să-şi arate roadele şi vom putea să corectăm acolo unde au apărut deficienţe. Deci, asta este vestea bună pentru 2012", a afirmat premierul Emil Boc, într-un interviu la RRA, întrebat fiind despre avertismentul preşedintelui CNAS privind migraţia masivă a medicilor.
De asemenea, referitor la faptul că medicii pleacă în afară nu doar pentru că s-au îngheţat angajările, ci şi pentru salarii mai bune, premierul Boc a spus că este adevărat acest lucru, însă plata este în funcţie de resursele pe care le are ţara. "Este şi asta adevărat, dar încercăm, cu resursele pe care ţara le are, să plătim atât cât ne putem permite şi să putem avea un sistem sanitar în România", a susţinut şeful Guvernului.
El a insistat şi asupra faptului că dincolo de rectificarea bugetară prin care s-au alocat fondurile necesare achitării comenzilor de medicamente, trebuie continuate reformele în domeniul sănătăţii.
"Trebuie completat acum demersul din Sănătate cu câteva reforme vitale: o nouă lege a sănătăţii şi un nou pachet sau nu un nou pachet, un pachet minimal de servicii. Adică, ce să însemne asta? Ca fiecare cetăţean român să ştie că din 5,5% cât plăteşte el din salariu pentru sănătate îi revin în mod obligatoriu următoarele prestaţii medicale, pentru că astăzi sistemul medical poate fi unul foarte generos, să acopere operaţii foarte sofisticate, iar pentru altul să nu-i ajungă pentru faşă. Acest lucru nu mai poate continua. Dar am demarat lucrurile şi sunt pe această linie de rezolvare", a spus primul-ministru.
Totodată, el a dezminţit faptul că Educaţia primeşte mai puţini bani decât în 2011 prin bugetul pe 2012, fiind astfel neglijată investiţia în generaţiile viitoare. "Nu. Educaţia nu primeşte mai puţini bani. Trebuie ţinut cont de procesul de restructurare care a avut loc în Educaţie şi în acest context trebuie comparate bugetele", a arătat premierul.
Referitor la nemulţumirea aleşilor locali faţă de pierderea prin bugetul pe 2012 a resurselor pentru întreţinerea şcolilor, premierul a spus că, practic, aceşti bani nu sunt luaţi, ci sunt alocaţi în funcţie de Legea Educaţiei Naţionale, prin care intră în aplicare formula "banul trebuie să urmeze elevul".
"E vorba de banii pe care îi plătim pentru întreţinerea şcolilor sub aspectul cheltuielilor cu utilităţile. Din 2012 aceşti bani se vor aloca per elev şi practic nu se ia, nu se dă nimic în plus, doar se rearanjează aceste sume de bani. Primăriile plăteau până acum la şcoli cheltuielile de întreţinere cu iluminatul şi celelalte utilităţi. Acum Guvernul, printr-o altă formulă, va plăti aceşti bani în funcţie de elev, ca urmare a aplicării Legii Educaţiei Naţionale şi nu va mai plăti primăria din vechile surse. Deci, despre aceasta este vorba în esenţă, de aplicarea unei prevederi din Legea Educaţiei Naţionale care spune foarte clar: cheltuiala trebuie să urmeze elevul. Banul trebuie să urmeze elevul", a mai spus şeful Guvernului. AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Emil Boc: Programul de restructurare a spitalelor trebuie dus până la capăt Şeful Executiv, Emil Boc, a declarat, sâmbătă, în judeţul Hunedoara, că înţelege nemulţumirile oamenilor legate de închiderea unor spitale, dar a subliniat că 'această reformă este necesară' şi că 'trebuie făcută pentru a creşte calitatea serviciilor medicale în România şi pentru a fi sigur că, atunci...
Emil Boc: Guvernul va permite CNAS angajamente suplimentare de 500 milioane de leiEmil Boc: Guvernul va permite CNAS angajamente suplimentare de 500 milioane de lei Executivul va permite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să încheie angajamente legale suplimentare, de maximum 500 de milioane de lei, pentru a putea asigura necesarul de medicamente, printr-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat...
Emil Boc: Guvernul face împreună cu MS, CNAS şi organismele internaţionale o analiză a arieratelor din sănătate Guvernul face, în prezent, o analiză a arieratelor din sănătate împreună cu ministerul de resort, Casa Naţională de Asigurări în Sănătate (CNAS) şi cu organismele implicate în acordurile internaţionale ale României, a declarat, joi, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la sediul PDL.
Emil Boc: Numirea unui nou ministru al Sănătăţii şi relaţia CNAS cu MS sunt subsumate reformei în sănătate Deciziile care se vor lua în cadrul coaliţiei legate de numirea unui nou ministru la Sănătate şi de relaţia instituţională dintre Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) trebuie să ţină cont de continuarea reformei în sănătate şi de implementarea unor măsuri prioritare...
Emil Boc: Reforma în sănătate va continua, nu se încheie prin desfiinţarea a 67 de spitale Reforma în sistemul de sănătate nu se încheie cu închiderea celor 67 de spitale, ci va continua prin introducerea cardului de sănătate, a sistemului informatic integrat şi se va desăvârşi prin introducerea pachetului minim de servicii pentru fiecare asigurat, a declarat, duminică, premierul Emil Boc...