Cele mai citite
 


Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani
sâmbătă, 19 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.

Astfel, la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului "Prof. dr. Alexandru Obregia', de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual în anii ‘80-‘90 s-a ajuns astăzi la evaluarea a 10-15 cazuri noi pe săptămână, se arată într-un comunicat de presă al Romanian Angel Appeal.


În evidenţa instituţiilor guvernamentale figurează un număr total de 3.159 copii şi tineri diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist (TSA), specialiştii estimând însă 15.000 cazuri, majoritatea purtând alt diagnostic sau nefiind încă diagnosticate.
Statisticile internaţionale relevă o creştere alarmantă în ultimii 40 de ani a incidenţei tulburărilor de spectru autist (TSA).


Dacă în 1970 se înregistrau 2-3 cazuri/10.000 persoane (conform unui studiu realizat de Institutul pentru Studierea Autismului, din SUA, şi publicat pe www.autism.com), în 2007 incidenţa acestei afecţiuni era de 1 caz/110 persoane, conform datelor statistice comunicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor (CDC) din Atlanta, Statele Unite ale Americii, instituţia plasând autismul înaintea diabetului, cancerului sau sindromului Down ca număr de cazuri.


Studiile şi experienţa, în special ale centrelor de specialitate internaţionale, atestă faptul că depistarea timpurie (la vârsta de 18 luni, până la cel târziu 36 de luni) şi referirea către servicii specializate de recuperare, deservite de specialişti, cresc cu 47% şansele de recuperare şi integrare socială şi pe piaţa muncii a persoanelor cu TSA.


Un program de terapie individualizată facilitează dezvoltarea socială şi a limbajului, scade incidenţa problemelor comportamentale (comportament ritualistic, agresivitate sau hiperactivitate) şi determină dezvoltarea unor aptitudini pentru o viaţă independentă.


Integrarea preşcolară şi şcolară, în sistemul de masă, reprezintă un prim şi esenţial pas în integrarea socială a persoanelor cu autism. Acest lucru are la bază, primordial, deschiderea către diversitate şi acceptarea ei de către persoanele tipice (părinţi şi bunici de copii tipici, cadre didactice), cele care pot face o diferenţă în viaţa copiilor şi persoanelor cu autism.
Campania 'Oferă-mi o şansă!' îşi propune sensibilizarea publicului larg cu privire la importanţa integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu autism.


Campania are o durată de un an şi cuprinde trei etape distincte, ce ţintesc trei categorii de public distincte: campanie de sensibilizare în grădiniţele şi şcolile din România cu privire la importanţa integrării şcolare a copiilor cu autism, adresată cadrelor didactice şi părinţilor de copii tipici; campanie de informare cu privire la semnele primare ale autismului, cu mesajul 'Mergi la medicul pediatru sau de familie, dacă copilul tău prezintă unul sau mai multe simptome ale autismului!' şi campanie de advocacy, în sprijinul asumării şi aplicării Strategiei Naţionale de integrare a persoanelor cu tulburări de spectru autist, dezvoltată de Fundaţia RAA şi partenerii săi, prin cointeresarea tuturor factorilor decizionali din România.


Campania 'Oferă-mi o şansă!' face parte din activităţile proiectului strategic 'Şi ei trebuie să aibă o şansă!' - program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist, desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.
Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de trei ani şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".
Un studiu calitativ şi un studiu cantitativ, legate de nivelul de informare a publicului cu privire la autism, realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal în luna octombrie 2011, în cadrul campaniei "Oferă-mi o şansă !', demonstrează că educatorii, învăţătorii şi profesorii din sistemul educaţional românesc sunt încă nepregătiţi pentru a lucra cu copii cu autism.


Conform acestor studii, 47% dintre respondenţi sunt de părere că, în acest moment, pregătirea profesorilor şi dotarea şcolilor nu sunt corespunzătoare necesităţii copiilor cu TSA.


În acelaşi timp, 34% dintre respondenţi consideră că, deşi diagnosticaţi cu TSA, copiii aflaţi sub terapie recuperatorie ar trebui să înveţe în clase obişnuite din grădiniţe sau şcoli, asistaţi de un terapeut, însă alături de ceilalţi copii tipici. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Zeci de centre de terapie a autiştilor vor fi deschise în ţară din februarie 2012 Un număr de 40 de noi centre de consiliere şi terapie a persoanelor cu autism vor funcţiona în România începând cu februarie 2012, anunţă un comunicat al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Comunicat de presă - Fundaţia Romanian Angel Appeal Excluderea socială a copiilor şi tinerilor cu autism, o realitate la limita ilegalităţii - modele de planuri de acţiune pentru reducerea inegalităţilor şi a discriminării
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.
Studiu RAA: România este slab pregătită pentru a oferi condiţii prielnice de dezvoltare a copiilor cu autism România este încă slab pregătită, sub multe aspecte, pentru a oferi condiţii prielnice de dezvoltare a copiilor cu autism şi familiilor lor şi, cu toate că au fost înregistrate progrese în ultimii ani, este încă nevoie de informare cu privire la autism şi la specificul afecţiunii, se arată în concluziile...