Cele mai citite
 


Paludismul, aproape eradicat în Africa de Sud, ar putea să reapară din cauza încălzirii climatice
sâmbătă, 19 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Încălzirea climatică ar putea spori incidenţa paludismului în Africa de Sud, cu toate că acesta a fost practic eradicat în ţara africană, conform unui studiu al UNICEF publicat sâmbătă şi preluat de France Presse.
Studiul pleacă de la ipoteza că temperatura medie ar urma să crească în această ţară cu 1,1 până la 2,4 grade Celsius până în 2060 /1,6 până la 4,3 grade Celsius până în 2090/ cu un impact variabil în funcţie de regiune.

În trei provincii situate în nordul ţării - Limpopo, Mpumalanga şi Gauteng - 'creşterea incidenţei paludismului ar putea veni ca rezultat al unei creşteri modeste a temperaturii şi a numărului de zile călduroase din an, combinată cu o intensitate sporită a ploilor şi cu infrastructuri sanitare deficitare', conform studiului.

Mai general, încălzirea climatică riscă să îi expună pe copiii cei mai vulnerabili unor maladii precum holera şi dizenteria, să agraveze problemele respiratorii, penuriile alimentare, riscul de inundaţii şi de pagube provocate şcolilor şi drumurilor de ploile puternice, potrivit aceluiaşi studiu, unul dintre rarele care încearcă să puncteze impactul schimbării climei asupra copiilor.

Efortul familiilor, în special al mamelor, de a se adapta la schimbările economice induse ar putea face ca părinţii să fie mai mult timp absenţi de la domiciliu, ceea ce s-ar putea traduce prin mai multe sarcini casnice pentru fetiţe şi mai puţine ore dedicate învăţatului.

'În general, copiii sunt marii absenţi din majoritatea programelor guvernului sud-african pentru a răspunde schimbărilor climatice', a explicat UNICEF. Cu toate acestea, agenţia ONU remarcă o excepţie - Ministerul sud-african al Sănătăţii a luat măsuri pentru a se pregăti pentru consecinţele legate de incidenţa paludismului.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Paludismul a ucis 655.000 de persoane în 2010, mai ales copii africani Deşi în scădere, paludismul a cauzat moartea a 655.000 de persoane în 2010, în mare parte în Africa, iar 86% din decese s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, potrivit raportului anual cu privire la plaudism dat publicităţii marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează...
Scădere puternică a mortalităţii infantile în lume (UNICEF) Mortalitatea infantilă a scăzut cu aproape jumătate în lume în ultimele decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, potrivit unui raport al UNICEF, relatează joi AFP.
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Încălzirea climatică va avea efecte semnificative şi asupra sănătăţii publice (studiu) Primele efecte ale schimbărilor climatice sunt vizibile deja, riscând să răstoarne priorităţile sanitare, avertizează experţi francezi în sănătate publică. Dacă ameninţările fizice ale încălzirii climatice (topirea banchizei, creşterea nivelului mărilor, vârfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute...
Nou tratament, mai eficient şi mai ieftin, împotriva malariei (studiu) Un tratament foarte eficient şi ieftin împotriva malariei, bazat pe administrarea directă a pelinului dulce (Artemesia annua), a fost pus la punct de o echipă de medici din SUA, potrivit unui articol publicat în revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', transmite EFE.
Mortalitatea din cauza paludismului ar fi subevaluată /studiu/ Paludismul provoacă anual moartea a peste 1,2 milioane de persoane în întreaga lume, adică mai mult decât se credea şi, contrar unei idei consacrate, numărul morţilor este ridicat în rândul adulţilor, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet, relatează AFP.