Cele mai citite
 


Terapie avansată pentru tratamentul unor afecţiuni retiniene
sâmbătă, 19 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Oftalmologie
 

Peste 10.000 de pacienţi pot fi diagnosticaţi, anual, în România, cu ocluzie venoasă retiniană, estimează specialiştii.

Ocluzia venoasă retiniană este o afecţiune severă oculară, invalidantă vizual, ce poate altera semnificativ calitatea vieţii pacienţilor şi integrarea lor socială prin limitarea unor activităţi cotidiene, cum ar fi lectura unui ziar, vizionarea unui film sau şofatul.


Uveitele reprezintă o categorie de afecţiuni în care inflamaţia segmentului intermediar al ochiului, denumit uvee, joacă un rol esenţial, ce poate produce o pierdere semnificativă a vederii cu potenţial de progresie către orbire.
Această afecţiune poate fi dată de afecţiuni reumatoide, sinusuri, amigdale şi este frecvent întâlnită.


Cea mai crescută incidenţă a uveitelor se înregistrează în categoria de vârstă activă 20-50 de ani, a declarat pentru AGERPRES dr. Florin Baltă, de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice. Potrivit acestuia, afecţiunea este frecventă şi la copii, care reprezintă 5%-10% din total persoanelor cu această afecţiune.
Sunt probleme bilaterale în special la copiii cu artrită reumatoidă, dar noua terapie lansată sâmbătă este foarte bine venită, a spus medicul, referindu-se la primul medicament, Ozurdex, destinat tratamentului afecţiunilor retiniene.
Medicamentul este dezvoltat specific pentru tratamentul afecţiunilor retiniene şi a fost autorizat în Europa în luna iulie 2010. Este un implant polimeric biodegradabil ce conţine dexametazonă - un corticosteroid puternic -, condiţionată într-un aplicator special de unică folosinţă care permite injectarea intravitreană în segmentul posterior al ochiului.
Medicamentul asigură tratamentul pe termen lung, 6 luni, comparativ cu cele de până acum care au un efect pe termen mai scurt, a precizat medicul.
La rândul său, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, preşedinta Comisiei de Oftalmologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, a spus că Ozurdex reprezintă pentru medicii oftalmologi un pas înainte, fiind "cea mai bună opţiune în tratamentul unor afecţiuni retiniene cu potenţial masiv de impact asupra vederii".
"Ca specialişti, găsim în modul unic de administrare de tip implant biodegradabil, cu beneficiile implicite, şi potenţa substanţei active, cunoscută deja, o combinaţie care ne ridică aşteptările în privinţa rezultatului terapeutic pentru pacienţii noştri', a explicat dr. Pop. Aceasta a precizat că injecţia nu poate fi făcută decât de medicul oftalmolog.


Prof. dr. Monica Pop a reliefat că demult se aştepta o astfel de soluţie terapeutică pentru afecţiuni ca edemul (inflamaţia zonei de vedere bună, centrală) macular, pentru diabetici şi care au şi afecţiuni oftalmologice la zece ani de la debutul diabetului.


"Am un număr de pacienţi trataţi în spital cu această nouă alternativă terapeutică iar rezultatele sunt foarte bune, chiar spectaculare. O pacientă care nu mai putea citi, după administrarea primei injecţii, a doua zi a putut citi", a detaliat medicul.
În cadrul sesiunii de lansare a noii terapii, sâmbătă, compania producătoare şi medicii oftalmologi au ţinut un moment de reculegere în memoria prof. dr. Benone Cârstocea, la 40 de zile de la decesul său. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copiii bolnavi de artrita juvenila idiopatica – forma sistemica, victime ale unei suferinte care ar putea fi evitata Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica atrage atentia asupra insuficientei tratamentului unor categorii de copii cu artrita idiopatica juvenila.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
SRRP atrage atenţia asupra insuficienţei tratamentului pentru artrită idiopatică juvenilă Societatea Română de Reumatologie Pediatrică atrage atenţia miercuri asupra insuficienţei tratamentului unor categorii de copii cu artrită idiopatică juvenilă.
Artrita reumatoida a mainilor Documentar animat privind artrita reumatoida a mainilor.
Bolile reumatice cronice afectează din ce în ce mai multe persoane Afecţiunile cronice precum artrita reumatoidă şi durerile lombare sunt responsabile pentru faptul că mii de persoane nu-şi pot menţine locul de muncă, atât în România, cât şi în lume, iar numărul acestora este în creştere, a subliniat prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Institutul de Reumatologie "Dr....
MS înaintează la parchet raportul făcut în urma verificărilor la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a constatat, în urma verificărilor făcute la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, mai multe nereguli în ceea ce priveşte contracte de închiriere între unitatea spitalicească şi societăţi comerciale, raportul urmând a fi înaintat Parchetului de...