Cele mai citite
 


Colegiul Medicilor consideră inacceptabilă grila de salarizare
marţi, 8 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România consideră inacceptabilă grila propusă de proiectul de lege privind salarizarea unică, se arată într-un comunicat remis, luni, AGERPRES, în urma şedinţei Consiliului amintit, care a avut loc pe 4 septembrie.
'Adoptarea grilei în actuala formă este un îndemn direct adresat medicilor de a pleca pe acele meleaguri unde profesia este respectată şi unde medicul îşi negociază retribuţia în funcţie de performanţele sale', se arată în comunicatul medicilor.
'Colegiul Medicilor din România solicită Parlamentului fie excluderea medicilor din această grilă, fie modificarea ei de o asemenea manieră încât să se respecte munca, calitatea muncii, responsabilitatea şi performanţa', a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Potrivit precizărilor sale, nicăieri în lume nu există o grilă de salarizare care să cuprindă medicii, cu anumite excepţii (cum sunt, de exemplu, medicii rezidenţi sau cei din unităţile de primire urgenţe). În general însă, medicii sunt plătiţi pentru servicii medicale prin intermediul unui contract cu casa de asigurări de sănătate. Spitalele nu sunt finanţate de la buget, ci tot pentru serviciile prestate.
'Această grilă de salarizare aduce o atingere gravă demnităţi medicale, neţinând cont de pregătirea şi responsabilitatea pe care o are şi de valoarea socială a muncii medicilor. De exemplu, un secretar categoria 3 gradul II de la consiliul local al unei localităţi cu până la 3.000 de locuitori (4,55) are mai mult decât un medic specialist cu maximum de vechime (3,30). Dacă un medic primar cu 40 de ani vechime este plasat abia la un coeficient de 5,25, atunci nu putem vorbi despre o adevărată ierarhizare, ci de un adevărat dispreţ faţă de corpul medical', a mai spus prof. Astărăstoae.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Grevă japoneză în spitale şi la Consiliul Judeţean Angajaţii din spitalele ieşene şi cei din Consiliul Judeţean au decis să intre în grevă japoneză, solidarizându-se astfel cu sindicaliştii din alte instituţii bugetare care protestează la Bucureşti.
Colegiul Medicilor se solidarizează cu revendicările personalului din sănătate Colegiul Medicilor din România transmite un mesaj de solidaritate personalului medical care va intra în grevă generală la data de 5 octombrie 2009, apreciind că sistemul sanitar românesc este într-o criză fără precedent, se arată într-un comunicat al acestei organizaţii profesionale, remis vineri presei...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză - adevăratele probleme ale sistemului de sănătate Adevăratele probleme ale sistemului de sănătate sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi legislaţia confuză care se pretează la interpretări şi vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii, susţine prof dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România (CMR),...
APMA susţine solicitarea Colegiului Medicilor privind acordarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) îşi exprimă susţinerea pentru solicitarea Colegiului Medicilor din România de alocare a minimum 6% din PIB pentru sănătate, pentru dublarea imediată a salariilor medicilor rezidenţi şi creşterea semnificativă a veniturilor personalului medical, indiferent...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.