Cele mai citite
 


Autorităţile locale ajută o doctoriţă din România să se instaleze într-un sat din Franţa
luni, 21 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Coincy (regiunea Lorena, nord-estul Franţei) s-a declanşat o polemică în jurul angajării unei doctoriţe din România, pe care autorităţile locale au ajutat-o o să se instaleze, în timp ce medicul care lucrează în localitate de 12 ani încerca să-şi vândă cabinetul. Această situaţie locală reflectă o problemă naţională: cea a medicilor de la ţară de a-şi găsi înlocuitori. Tinerii absolvenţi de medicină francezi sunt prea puţin interesaţi de medicina generală şi încă şi mai puţin să o practice la ţară, scrie site-ul lunion.presse.fr.
Doctorii pleacă adesea din motive de sănătate sau pentru că au împlinit vârsta de pensionare şi se orientează spre ţările din Est pentru a-şi găsi înlocuitor. Chiar dacă există mulţi medici români care ar dori să vină în Franţa, ei nu au banii necesari să preia cabinetul, instrumentele medicale şi clientela doctorilor francezi. Atunci autorităţile locale şi chiar comunităţile teritoriale le oferă ajutor medicilor străini fără un ban, dar dornici să muncească din greu la ţară.

'Eu mă gândesc la interesul general, la cel al locuitorilor comunei', spune Frederic Martinaud, primarul din Coincy. 'Situaţia nu mai putea continua cu un medic suplinitor, care era prezent doar trei zile pe săptămână. Dr Moraru are un fiu la medicină care ar urma să vină alături de mama lui la terminarea studiilor', adaugă edilul care vede în acest lucru garanţia prezenţei pe multă vreme a unui medic în comună.

Doctorul Daniel Penet, 62 de ani, doreşte să-şi înceteze activitatea şi a făcut demersuri să-şi găsească înlocuitor. Doctoriţa româncă a răspuns anunţului său. Le-a prezentat potenţialul succesor aleşilor locali şi farmaciştilor din sat dar, după o lună, doctoriţa s-a instalat într-un nou cabinet în centrul satului. Pe bună dreptate, cel care solicitase ajutorul edililor pentru a permite dr Moraru să-i preia cabinetul se simte acum trădat: 'Pe mine nu m-a ajutat nimeni, iar ei i s-a oferit totul', regretă el.

Dr Irina Moraru, proaspăt instalată, arată că 'nu a avut mijloace să cumpere cabinetul, instrumentele şi casa doctorului'. Totuşi, după ce şi-a revizuit pretenţiile financiare, doctorul din Coincy fusese de acord să-i cedeze aparatele de birou şi instrumentele medicale, mobilierul şi dosarele pentru 20.000 euro şi-i acordase permisiunea de a locui gratis în casă, până la vânzarea acesteia (360.000 euro).

Instalarea doctoriţei cu ajutorul autorităţii locale şi susţinerea farmaciştilor a costat fără îndoială mai puţin, femeia bucurându-se de o 'foarte bună primire' din partea comunităţii. Deşi primarul n-a dat cifre, se ştie că dr Moraru este găzduită gratis într-un apartament comunal până în luna ianuarie, iar cabinetul i-a fost amenajat într-o parte a fostului bar din sat, cu acordul proprietarului care i-a închiriat doctoriţei acest spaţiu cu chirie mică. Mobilierul şi aparatele medicale au fost asigurate de o deputată. De la deschidere, cabinetul este în permanenţă plin, dovadă a nevoii unui medic în zonă. Dr Penet nu este ranchiunos, el fiind 'deschis oricărei discuţii cu dr Moraru' pentru a asigura cea mai bună îngrijire locuitorilor comunei.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii francezi formaţi în România sunt la fel de buni precum cei pregătiţi în Franţa Tinerii care nu au reuşit să treacă de primul an la facultăţile de medicină din Franţa pot spera încă să devină medici. Pentru mulţi, salvarea vine din România. Universitatea din Cluj a deschis în 2000 o secţie în franceză la facultăţile de medicină, farmacie şi chirurgie dentară. Absolvenţii vor putea...
Dr.Diana Păun: România pregăteşte cei mai mulţi absolvenţi de medicină şi are cei mai puţini medici Conferenţiar doctor Diana Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că România este într-un paradox, deoarece, deşi pregăteşte cei mai...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.
(Corespondenţă)România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE Bruxelles, 25 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.