Cele mai citite
 


Ciclism: Alberto Contador, 4 zile sub judecata TAS
marţi, 22 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ciclistul spaniol Alberto Contador, un jucător german de tenis de masă, 5 fotbalişti mexicani, ca şi aproximativ 100 de internaţionali de juniori au fost, recent, depistaţi pozitiv la clenbuterol, dar alergătorul spaniol este singurul care trebuie să răspundă, de luni şi până joi, în faţa Tribunalului Arbitral pentru Sport (TAS), de la Lausanne, ca urmare a unei acţiuni a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA).
Acest medicament, folosit normal pentru îngrijirea animalelor, a apărut mai mereu în actualitatea sportivă în ultimele luni. Înaintea necazului lui Alberto Contador post-Turul Franţei 2010, Dimitrij Ovtcharov, multiplu campion al Europei cu echipa de tenis de masă a Germaniei, a fost acuzat de dopaj cu acest anabolizant, urmare a unor controale în afara competiţiei.
Ca şi vedeta ciclismului spaniol, jucătorul german de tenis de masă a acuzat o contaminare alimentară, contractată într-o călătorie în China, fiind exonerat complet de federaţia naţională.
În primăvară, 5 jucători ai echipei de fotbal a Mexicului au fost îndepărtaţi de la Gold Cup pentru aceleaşi motive, după care au fost achitaţi. Apoi, în timpul Mondialului de fotbal pentru echipe sub 17 ani din această vară, din Mexic, Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a avut surpriza să descopere că 109 jucători din cei 208 înscrişi prezentau urme din acest anabolizant.
În faţa acestui număr, FIFA a înţeles că nu a fost vorba "de un caz de dopaj, ci de o problemă de sănătate publică" şi a arătat cu degetul metodele folosite de crescătorii de animale mai puţin scrupuloşi, care îşi îngraşă şeptelul cu puternice doze de clenbuterol în această ţară central-americană.
Agenţia Mondială Antidopaj a renunţat să ceară sancţiuni pentru toate aceste cazuri, cu excepţia unuia: Alberto Contador. Deloc convinsă de inocenţa sa, agenţia a făcut apel la Tribunalul arbitral pentru sport, în acelaşi timp cu Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI).
În vreme ce mai mulţi văd în recunoaşterea unei probleme de sănătate publică un argument cu greutate în favoarea ciclistului, AMA a avut grijă să reamintească faptul că fiecare caz trebuie tratat individual, pentru a nu oferi o bună scuză trişorilor.
În Uniunea Europeană, utilizarea clenbuterolului şi a altor substanţe din aceeaşi clasă, care au drept scop ameliorarea randamentului animal, este interzisă din 1996. Dar nu peste tot este la fel. "În Mexic, există oameni care încearcă să facă bani rapid, injectând steroizi animalelor. Este periculos şi aduce prejudicii sănătăţii", subliniază David Howman, directorul general al AMA.
"Nu poţi controla aşa ceva. Pentru noi, guvernele ţărilor confruntate cu această problemă - ştim deja de Mexic şi ne gândim şi la China - trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să garanteze sportivilor că nu pot fi contaminaţi de hrană", apreciază avocatul neozeelandez. "Celălalt actor este reprezentat de industrie, care trebuie să controleze ceea ce se întâmplă în ce priveşte reglementările. În Europa, există o reglementare solidă".
Pentru a ajuta departajarea între cazurile de dopaj şi contaminarea accidentală, o echipă de cercetători de la FIFA, ajutată de Laboratorul antidopaj de la Lausanne, a întreprins un studiu cu privire la procesul de îngurgitare şi de eliminare a clenbuterolului în corp. Primele rezultate ar trebui să servească la examinarea cazului Contador din această săptămână. AGERPRES (Lucian Oprea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fotbal: Urme de clenbuterol la 109 jucători participanţi la CM Under 17 Mici urme de clenbuterol, un anabolizant, au fost detectate în analizele efectuate unui număr de 109 de jucători care au participat la Cupa Mondială de juniori Under-17, desfăşurat în această vară în Mexic, a anunţat luni Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), care nu face referire la "dopaj", ci...
Fotbal: Carnea consumată de cei cinci mexicani nu conţinea clenbuterol Carnea consumată de cei cinci fotbalişti din reprezentativa Mexicului, depistaţi pozitiv în urma unui control antidoping, nu conţinea clenbuterol, a anunţat guvernul mexican, citat de Associated Press.
Ciclism: Rusul Kolobnev, exonerat de acuzaţia de dopaj în Turul Franţei 2011 Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) l-a exonerat de acuzaţia de dopaj pe rusul Alexandr Kolobnev din timpul Turului Franţei 2011 şi a respins suspendarea de 2 ani solicitată de Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI).
Ciclism: Dopaj - UCI face apel împotriva deciziei Federaţiei spaniole de reducere a pedepsei lui Sevilla Uniunea ciclistă internaţională a anunţat că a depus apel împotriva deciziei Federaţiei spaniole de a-i reduce de la 2 ani la şase luni pedeapsa cu suspendare a ciclistului spaniol Oscar Sevilla, controlat pozitiv la un produs mascant în timpul Turului ciclist al Columbiei din 2010.
Sport: Snus, tutun-pudră care se administrează direct pe gingii, în atenţia AMA Snus, tutun-pudră apărut în ţările scandinave, a invadat decorul în numeroase discipline sportive, în principal hochei pe gheaţă şi schi, în aşa măsură încât Agenţia mondială antidopaj (AMA) a decis să adauge nicotina în programul său de supraveghere pentru 2012.
Fotbal: Lovirea mingii cu capul poate produce leziuni cerebrale, conform unui studiu Jucătorii de fotbal care lovesc deseori mingea cu capul prezintă anomalii cerebrale similare cu cele ale pacienţilor care au suferit comoţii, conform unui studiu publicat marţi de revista americană Radiology.