Cele mai citite
 


Corpul se resimte la tastarea excesivă de mesaje pe telefonul mobil sau pe tableta digitală
joi, 22 noiembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Corp sanatos
 

Dezvoltarea smartphone-urilor şi a tabletelor digitale este cauza unei noi epidemii care afectează ceafa, spatele şi degetele. Circa 18% dintre utilizatori declară că-şi folosesc telefonul sau tableta între 2 şi 4 ore pe zi, scrie 20minutes.ch.

Utilizarea telefoanelor inteligente pentru a scrie mesaje, a naviga pe internet sau a intra pe Twitter este în plin avânt: 44% dintre britanici le folosesc în alte scopuri decât serviciul voce, de la o jumătate de oră la două ore pe zi, potrivit unui sondaj You Gov, desfăşurat pe 2.034 adulţi chestionaţi pe 19-21 septembrie. Britanicii i-au găsit deja un nume acestei epidemii: 'text neck' pentru durerile de ceafă legate de tastarea mesajelor şi 'text thumb injury' pentru degetul mare. Utilizarea excesivă a telefoanelor mobile şi a tabletelor digitale produce dureri care pot fi stânjenitoare.

'Am avut o pacientă care suferea de o inflamaţie a tendoanelor degetului mare din cauza folosirii tastelor telefonului. Nu şi-a putut folosi mâna câteva săptămâni', spune Tim Hutchful de la Asociaţia britanică a chiropracticienilor, care a comandat un sondaj pe acestă temă. 'Corpul nostru nu e făcut să funcţioneze aşa, spune şi Sammy Margo', membră a Federaţiei britanice a kinetoterapeuţilor. Ea arată că motivul ar fi tastele prea mici, degetele trebuind să facă eforturi prea mari. 'Unul din pacienţii mei a fost nevoit să se oprească din cauza durerilor şi şi-a luat un soft de recunoaştere vocală', adaugă ea.

În afara problemelor create de taste, ecranul este la originea unor poziţii proaste. 'Greutatea medie a capului este de 4,5 - 5,5 kg', arată Tim Hutchful. În poziţie ideală, se poate trasa o linie dreaptă de la ureche, la umăr, şold, genunchi şi gleznă, greutatea fiind astfel repartizată pe întreg corpul. 'Când privim un ecran, capul se înclină înainte şi-i simţim o greutate de până la patru ori mai mare', adaugă el.

În pofida acestor riscuri, folosirea tabletelor digitale se dezvoltă rapid. Utilizarea lor se adaugă la cea a calculatoarelor, cel mai răspândit mijloc de lucru. Emmanuelle Rivoal, osteopat la Paris, întâlneşte tot mai mulţi pacienţi cu dureri mari, după ce petrec peste 5 ore pe zi în faţa unui ecran. 'Eu consider că inconvenientul major este convergenţa vizuală. Telefonul, tableta şi calculatorul implică mobilizarea muşchilor vederii. Problema e că un muşchi mobilizat în permanenţă cheamă în ajutor alţi muşchi: ai maxilarului, gâtului şi umerilor', afirmă specialista.

Aceste tulburări musculo-osoase au ajuns să fie o epidemie: în Franţa, este prima cauză a bolilor profesionale, cu 9,7 milioane de zile de muncă pierdute într-un an. În Marea Britanie, un salariat din 50 suferă de aceste tulburări.

Fără a demoniza smartphone-urile, Tim Hutchful recomandă folosirea lor sub 40 de minute pe zi, pauze şi alinierea capului cu umerii în timpul utilizării. Emmanuelle Rivoal dă şi ea sfaturi utilizatorilor: să-şi ridice ochii de pe ecran şi să privească în depărtare la intervale regulate, să caşte şi să se întindă ca o pisică: 'În acest fel se reaşează celulele, care-şi recapătă atenţia. În caz contrar, captatorii de atenţie adorm, iar muşchii încep să se crispeze' avertizează ea.

Sammy Margo este îngrijorată îndeosebi de copii şi adolescenţi, mari utilizatori de mesagerii. 'Ştiu familii în care se comunică prin mesaje de la o cameră la alta', arată ea.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Jumătate din adolescenţii americani se declară dependenţi de telefoanele mobile (sondaj) Jumătate din adolescenţii americani se simt ''dependenţi" de dispozitivele lor mobile, conform unui sondaj efectuat de compania non-profit Common Sense Media, citat de fortune.com.
Studiu neconcludent privind legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier Geneva, 17 mai /Agerpres/ - Un important studiu internaţional referitor la legătura dintre folosirea telefonului mobil şi două tipuri de cancer la creier s-a dovedit neconcludent, potrivit unui material ce va fi publicat în International Journal of Epidemiology în această săptămână, informează luni agenţia...
Brăila: Bătut pentru că a postat pe internet fotografii făcute la locul unui accident rutier Doi bărbaţi l-au bătut pe un tânăr din judeţul Brăila, care a avut nevoie de îngrijiri medicale, pe motiv că a fotografiat cu telefonul mobil autoturismul în care se aflau cei doi agresori, după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier şi a postat pe internet imaginile respective.
Telefonul mobil contribuie la răspândirea microbilor în spitale Telefoanele mobile, calculatoarele şi alte obiecte constituie o cale importantă de răspândire a infecţiilor nozocomiale în spitale, clinici şi aziluri de bătrâni - este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de medici britanici şi americani, scrie cotidianul francez La Croix.
Marea Britanie: Studiu privind riscurile utilizării telefonului mobil asupra creierului la copii Peste 160 de licee de la periferia Londrei vor primi în aceste zile o invitaţie pentru înscrierea elevilor la un studiu privind impactul telefoanelor mobile asupra dezvoltării creierului, a anunţat ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează AFP.
Decalog Mic indrumar pentru cei care calca pragul unui SPA. Notiuni simple si adesea ignorate care se pot dovedi adevarati catalizatori pentru frumusetea si relaxarea ta.