Cele mai citite
 


Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN
marţi, 22 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Viata Sexuala
 

Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.

Gena respectivă, denumită NRXN3, a fost legată anterior de obezitate dar şi de dependenţa de nicotină, de cea de alcool şi de derivate din opium. Noul studiu sugerează că toate aceste probleme au drept numitor comun impulsivitatea.

"Celelalte studii au demonstrat că gena NRXN3 pare să fie asociată obezităţii şi unor tipuri de dependenţe. Însă studiul nostru este primul care identifică acest mecanism în legătură cu impulsivitatea şi controlul comportamental", susţine coordonatorul acestui studiu, Scott Stoltenberg, psiholog la University of Nebraska, Lincoln.

Conexiunile dintre gene individuale şi comportament sunt complexe, iar conexiunea genei NRXN3 cu comportamentul impulsiv şi adictiv nu "este o poveste simplă", a mai precizat Stoltenberg pentru LiveScience.

Gena NRXN3 nu este singura legată de impulsivitate. Un studiu din 2010 a identificat o mutaţie genetică diferită ce a fost asociată comportamentului impulsiv şi violent al bărbaţilor finlandezi. Încă o genă descoperită în 2006 a fost de asemenea corelată cu comportamentul impulsiv-agresiv, iar o altă genă, supranumită a "dependenţilor de adrenalină", a fost legată de foarte multe lucruri, de la o tendinţă spre promiscuitate sexuală până la pasiunea pentru filmele horror.

În nici unul dintre cazuri însă indivizii cu astfel de gene nu duc o viaţă plină de sex şi filme horror pentru că o singură genă nu poate conferi caracter dominant anumitor trăsături şi comportamente, iar personalitatea este produsul interacţiunii mai multor gene şi al factorilor de mediu social, conform coordonatorului acestui studiu.

"Relaţia de asociere dintre gene şi diferitele comportamente este extrem de complicată. Există numeroşi factori care ne influenţează comportamentul, iar gena respectivă este doar unul dintre aceşti factori", a mai adăugat el.

Şi totuşi, prezenţa acestor gene poate avea efectul creşterii riscului pentru o persoană de a suferi de obezitate sau de adicţii.

Pentru a înţelege care este legătura genei NRXN3 cu dependenţa de diferite substanţe şi obezitatea, Stoltenberg şi colegii săi au recrutat un număr de 439 de adolescenţi pentru a culege o serie de mostre genetice. În cadrul experimentului au fost folosiţi doar bărbaţi caucazieni pentru a evita erorile provenite din diferenţele genetice de rasă.

Voluntarii au completat nişte chestionare cu întrebări privind tipul lor de personalitate, precum şi cu privire la consumul de alcool, tutun şi alte droguri. De asemenea, ei au completat şi un test menit să le măsoare răbdarea, ca şi trăsătură opusă impulsivităţii.

Rezultatele au demonstrat existenţa a două legături interesante între NRXN3 şi comportament. În cazul bărbaţilor, însă niciodată la femei, o anumită variantă a genei NRXN3 are efectul de a creşte riscul de a deveni dependent de alcool de până la 2,5 ori. De asemenea, o altă variantă a aceleiaşi gene este legată, tot la bărbaţi, de comportamentul impulsiv. Ca şi în alte studii, comportamentul impusliv nu a fost disociat de consumul de alcool şi de droguri.

Funcţia generală asociată genei NRXN3 este de a menţine legăturile dintre celulele cerebrale.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Obezitate: S-a descoperit o genă care ar face să crească pofta de mâncare Cercetători americani au identificat o genă care, suferind o mutaţie, împiedică organismul să semnaleze umplerea stomacului; prin urmare, persoana cu astfel de genă mănâncă prea mult, scrie maxisciences.com.
Un tratament împotriva diabetului acţionează şi asupra dependenţei de alcool (studiu) Un hormon utilizat în tratarea diabetului şi obezităţii ar putea reduce considerabil şi dependenţa de alcool, se arată într-un studiu realizat de cercetători suedezi, menţionat vineri de AFP.
Consumul de acizi graşi Omega 3 'reduce semnificativ' dependenţa de nicotină (studiu) Consumul de acizi graşi Omega 3 "reduce semnificativ" dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic, potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, publicat luni, informează EFE.