Cele mai citite
 


Propunerea legislativă care reglementează domeniul medicinei şcolare, aprobată de Senat
marţi, 22 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii au aprobat în şedinţa de plen de luni propunerea legislativă care reglementează domeniul asistenţei medicale şcolare în scopul asigurării medicale şi stomatologice a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor din sistemul de învăţământ public sau privat.
În favoarea propunerii legislative, iniţiată de un grup de senatori PNL, PDL, UDMR şi independenţi, s-au exprimat 115 senatori, în timp ce împotrivă a votat un singur senator. Doi senatori s-au abţinut de la vot.
Iniţiatorii propunerii legislative susţin, în expunerea de motive, necesitatea reglementării domeniului medicinei în şcoli.
'Prin actuala propunere urmărim realizarea unui act normativ specific acestui sector cu referiri la toate componentele asistenţei medicale în şcoli, cu precizări exprese privitoare la educaţia sanitară şi la pregătirea medicului de medicină şcolară. De asemenea, urmărim obligativitatea cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, din cauza creşterii alarmante a accidentelor în şcoli şi a celor de circulaţie', se arată în documentul citat.
De asemenea, senatorii au aprobat şi raportul cu amendamente, întocmit de Comisia pentru sănătate din Senat, cu 115 voturi pentru, două voturi împotrivă şi două abţineri.
Printre amendamentele formulate în Comisia de specialitate şi aprobate de plenul Senatului se numără şi cel referitor la organizarea de cabinete medicale şi de medicină dentară în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar.
'Medicii de medicină şcolară şi medicii de medicină dentară din unităţile de învăţământ sunt furnizorii de servicii medicale profilactice şi curative de urgenţă pentru preşcolari, elevi sau studenţi, după caz. Asistenţa medicală a preşcolarilor din grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal se asigură în timpul programului acestor unităţi prin arondarea la cabinetele medicale din unităţile şcolare cele mai apropiate, în cazul în care acestea nu există în grădiniţă, iar în afara programului se asigură de către medicii de familie pe listele cărora sunt înscrişi copiii', se precizează în raportul Comisiei.
Cabinetele de medicină şcolară vor funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unităţile de învăţământ public sau privat. Pe perioada vacanţei şcolare, activitatea medicilor se desfăşoară în baza calendarului activităţilor specifice stabilite prin norme de aplicare.
Un alt amendament aprobat prevede că aceste cabinete medicale şcolare se află în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, fiind organizate şi coordonate din punct de vedere profesional de către Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. În forma iniţiatorilor, reţeaua medico-şcolară era condusă de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.
Activitatea desfăşurată în cadrul cabinetelor de medicină şcolară va fi finanţată prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză) Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen...
Galaţi: Zeci de mii de elevi din mediul rural riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară Peste 34.000 de preşcolari şi elevi din mediul rural gălăţean riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară dacă cei 110 medici de familie care asigură această activitate nu vor fi plătiţi de Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului...
Asistenţa medicală pe litoralul bulgăresc costă cel puţin 40 euro (presă) Asistenţa medicală în staţiunile de pe litoralul bulgăresc costă cel puţin 40 euro, scrie marţi cotidianul sofiot Monitor. Sute de medici închriază nişte camere la hotelurile de pe litoral, amenajând nişte cabinete medicale improvizate. Dacă vreun turist ar avea nevoie de asistenţa medicală, el ar putea...
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
PMB: Demararea programului pentru dotarea cabinetelor medicale din şcoli, pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi Demararea programului pentru dotarea şi modernizarea cabinetelor de asistenţă medicală şcolară şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ public preşcolar, şcolar şi universitar din Bucureşti se află pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de joi a CGMB.
Bucureşti: Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.