Cele mai citite
 


Timiş: Riscul îmbolnăvirii cardiovasculare, testat prin metoda cartonaşelor
marţi, 22 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Aproape 2.000 de timişoreni care au accesat site-ul soscardio.ro au completat online, până luni, Testul Cartonaşelor, prin care îşi pot evalua riscul îmbolnăvirii cardiovasculare. Parcurgerea testului îi poate ajuta pe cei interesaţi să aibă o stare bună de sănătate să evite factorii de risc care le poate scurta viaţa, dar şi să prevină îmbolnăvirea organului vital al existenţei - inima.

'Prevenţia se face în timp, trebuie multă răbdare şi insistenţă, de aceea continuăm să promovăm Testul Cartonaşelor, prin care putem evalua riscul de boală cardiovasculară într-un anumit moment. Există factori de risc modificabili, astfel încât, cu o viaţă sănătoasă şi atentă, revenind peste şase luni - un an veţi descoperi o îmbunătăţire a rezultatului. La recomand tinerilor să-şi cunoască riscul şi să le facă testul şi părinţilor, dar şi rudelor, pentru că există prevenţie atâta timp cât eşti conştient de factorii de risc', afirmă prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii şi iniţiatorul campaniei SOS Cardio.


Campania de prevenţie a riscului cardiovascular beneficiază şi de un număr gratuit de telefon - 0800 070 777 -, unde medici specialişti în cardiologie sprijină populaţia în parcurgerea telefonica a Testului Cartonaşelor.


Testul este simplu şi reprezintă un instrument la îndemâna oricui să-şi evalueze riscul cardiovascular în urma răspunsurilor la zece întrebări privind principalii factori de risc. După această etapă, specialiştii recomandă o vizită la cardiolog şi prezentarea rezultatelor testului.


'Putem să ajungem la vârsta din codul genetic în măsura în care eliminăm aceşti factori de risc şi, după toate statisticile, viaţa poate fi prelungită, adică nescurtată cu cel putin 10-15 ani, în măsura în care ţinem cont de factorii de risc şi-i eliminăm', adaugă prof. dr. Sorin Pescariu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Printre factorii de risc majori care pot afecta o persoană, transformând-o în bolnav cardiovascular se numără: hipertensiunea arterială (unul din trei români fiind atinşi de valori crescute ale tensiunii arteriale care ajung să obosească inima, în timp, finalul putând fi un infarct miocardic), obezitatea, de cele mai multe ori însoţită de diabetul zaharat şi, inevitabil, de creşterea valorilor colesterolului, dar şi stresul, sedentarismul (care contribuie din plin la creşterea colesterolului şi a glicemiei, care vor distruge elasticitatea şi calibrul vaselor de sânge), fumatul (care creşte riscul apariţiei bolilor inimii de până la patru ori, afectaţi fiind şi nefumătorii care sunt obligaţi să petreacă mai mult timp în încăperi în care se fumează şi care devin, astfel, fumători pasivi, victime ale fumătorilor activi). La aceştia se adaugă factorii ereditari şi înaintarea în vârstă. De asemenea, este ştiut faptul că cei mai vulnerabili în faţa bolilor cardiovasculare sunt bărbaţii.


Recomandările medicilor sunt simple şi la îndemâna oricui: consum redus de grăsimi şi dulciuri, o alimentaţie bogată în legume şi fructe, renunţarea la fumat şi la sedentarism, mersul pe jos, cel puţin 30 de minute zilnic, în ritm propriu, şi să nu uităm să zâmbim mai mult. La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara ajung anual până la 800 de pacienţi pentru care cardiologul este înlocuit cu chirurgul, în timp ce la Clinica de cardiologie a Spitalului Judeţean Timişoara sunt internaţi anual peste 2.500 de cardiaci şi coronarieni. Acestora li se pot adăuga, în orice moment, alţi peste 2.000 de diabetici înregistraţi în evidenţele medicilor nutriţionişti din judeţ.


'Este o adevărată 'luptă' între noi, cardiologii, şi chirurgi. Pentru că noi vrem să prevenim şi să tratăm bolile de inimă, în vreme ce chirurgia este o etapă, în care se intervine pe corpul fizic al pacientului. Este mult mai bine şi mai uşor să previi decât să tratezi o boală', declară rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, şi fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, prof. univ. dr. Iosif Ştefan Drăgulescu. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Timiş:Institutul de Cardiologie şi-a întrerupt activitatea chirurgicală din cauza lipsei de materiale Clinica de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara şi-a întrerupt activitatea chirurgicală, ca urmare a lipsei de materiale sanitare şi medicamente, iar pacienţii cu infarct sunt în pericol de moarte, a anunţat, luni, prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei...
Stilul de viaţă sănătos reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară Obezitatea şi diabetul sunt consecinţele unui stil de viaţă nesănătos, de aceea se impune o alimentaţie echilibrată cu multe fructe şi legume şi mişcare, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară, a declarat, vineri, prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, cu prilejul...
SOS Cardio: Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic Peste 10% din populaţia informată despre factorii de risc cardiovascular a ajuns la medic, arată datele campaniei educaţionale SOS Cardio, organizată de Fundaţia Română a Inimii.
Prevalenţa bolii cronice de rinichi, în creştere Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei, iar specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi în stadiul terminal, în...