Cele mai citite
 


Inventatorul insulinei, Nicolae Paulescu, omagiat la Palatul Şuţu
marţi, 8 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numeroşi profesori universitari, cercetători, medici au marcat, luni, la Palatul Şuţu din Capitală, 140 de ani de la naşterea inventatorului insulinei, Nicolae Paulescu, prilej cu care a fost evocată viaţa şi activitatea omului de ştiinţă.
'Împreună cu profesorul Constantin Ionescu Târgovişte ne-am gândit ca anul acesta, când se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui savant român, care a descoperit insulina, să îl omagiem într-un cadru solemn. Descoperirea medicală a secolului aparţine românului Nicolae Paulescu, deşi premiul Nobel nu i-a fost acordat lui, ci unor canadieni', a declarat pentru AGERPRES, scriitorul Bucur Popescu.

El a mai vorbit despre cel care a fost Nicolae Paulescu, despre activitatea acestuia de la Paris, dar şi despre activitatea ştiinţifică desfăşurată la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

La eveniment au mai participat profesorii universitari Petru Demetru Popescu, Nicolae Georgescu, Nicolae Videnie, cel din urmă prezentând imaginea savantului Nicolae Paulescu în presa exilului românesc din anii 1945-1989.

De asemenea, au fost lansate cu acest prilej şi trei volume - 'Insulia', aparţinând profesorului Constantin Ionescu Târgovişte, 'Roman autobiografic: memorii' şi 'Destăinuiri', de scriitorul Bucur Popescu.
Nicolae Constantin Paulescu, om de ştiinţă român, medic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a descoperit hormonul antidiabetic elaborat de pancreas, numit mai târziu Insulină.

Paulescu a studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obţinând în 1897 titlul de Doctor în Medicină cu teza 'Recherches sur la structure de la rate' ('Cercetări asupra structurii splinei'). A lucrat în spitalele din Paris, mai întâi ca extern (1891-1894), apoi ca intern (1894-1897) şi ca medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpétuel-Secours (1897-1900). În anii 1897-1898 a urmat şi cursurile de chimie biologică şi fiziologie generală la Facultatea de Ştiinţe din Paris, obţinând în 1899 titlul de Doctor în Ştiinţe cu lucrările 'Cercetări experimentale asupra modificărilor ritmului mişcărilor respiratorii şi cardiace sub influenţa diverselor poziţii ale corpului' şi 'Cauzele determinante şi mecanismul morţii rapide consecutivă trecerii de la poziţia orizontală l a cea verticală'. În anul 1901, obţine la Universitatea din Paris al doilea doctorat în ştiinţe cu dizertaţia 'Étude comparative de l'action des chlorures alcalines sur la matière vivante' ('Studiu comparativ asupra acţiunii clorurilor alcaline asupra materiei vii').

Descoperitorul insulinei a desfăşurat o remarcabilă activitate de cercetare ştiinţifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliţia nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morţii subite. În 1906 a elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei la câine pe cale trans-temporală, care ulterior a fost aplicată în chirurgia hipofizei la om.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. N. Hâncu: Nicolae Paulescu a vrut să întreacă natura şi a reuşit dăruind umanităţii insulina Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, consideră că nu s-a încheiat cunoscutul caz al savantului român Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina, dar Premiul Nobel pentru această descoperire i-a răsplătit, eronat, pe doi cercetători canadieni.
Insulina, transformată într-o armă mortală în arsenalul unor melci de mare De multe ori evoluţia înseamnă o cursă a înarmărilor între prădător şi pradă - prădătorul îşi dezvoltă abilitatea de a ucide, în timp ce prada îşi perfecţionează metodele de a se apăra de prădători. O echipă de cercetători de la Universitatea din Utah a descoperit faptul că două specii de melci marini...
Cercetători australieni au descoperit misterul insulinei Cercetători australieni au reuşit să descopere mecanismul de fixare a insulinei pe receptorul său celular, lucru care ar putea constitui un pas imens pentru milioanele de diabetici din lume, relatează AFP.
Zilele Institutului Paulescu 2013 – 20 de ani de la înființarea instituției Atunci când spui prof.dr. Nicolae Paulescu, spui speranță pentru bolnavii de diabet zaharat. Așa cum Paulescu descoperea insulina la începutul secolului trecut și deschidea drumul în tratamentul pacientului diabetic, la fel și acum institutul care îi poartă numele este orientat către performanță și...
Cercetătorii studiază veninul unui melc marin în scopul de a dezvolta o insulină cu efect ultrarapid Melcul marin din specia Conus geographus îşi lansează veninul spre locul în care se află prada pentru a o ameţi în mod fulgerător şi a o ingurgita. Aşa îşi obţine hrana această moluscă în culori vii care trăieşte în recifele din oceanele Indian şi Pacific. Acest venin care paralizează peştii mici este...
Cercetători indieni au descoperit o nouă formă de insulină Cercetători indieni au descoperit o nouă formă de insulină care permite ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge peste o lună, informează agenţia Xinhua.