Cele mai citite
 


Cancerul pulmonar - Tratament, Preventie
vineri, 22 noiembrie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Oncologie, Dependenta si toxicologie, Plamanii
 

 

 

Majoritatea cancerelor pulmonare nu pot fi vindecate prin tratamentul actual, însă acest fapt se datorează în principal descoperirii tardive a neoplaziei, adesea într-un stadiu depăşit.

 

 

Tratament
 
Tratamentul simptomatic şi cel paleativ sunt printre singurele modalităţi terapeutice aplicabile pacientilor cu cancer pulmonar in stadii avansate. In alegerea tratamentului trebuie să se ţină cont de foarte multe aspecte, în principal de tipul cancerului (cancer cu celule mici sau cancer non-microcelular), de stadiul bolii ( TNM) şi de rezervele funcţionale ale organismului. Stadializarea este foarte importantă, în special în cazul cancerului non-microcelular.
 
Tratamentul poate fi chirurgical, chimiostatic sau prin iradiere şi respectă principiile clasice ale tratamentului antitumoral.
 
Tratamentul este multidisciplinar şi personalizat pentru fiecare individ în funcţie de caracteristicile tumorii (genică, histologică), stadializare şi comorbidităţi, precum şi în funcţie de dorinţa pacientului.
 
Ghidurile internaţionale recomandă următoarele atitudini terapeutice, în funcţie de stadiul cancerului:
 
- Stadiul I: rezecţie chirurgicală, terapie adjuvantă (chimio sau/şi radioterapie) şi chemoprevenţie;
- Stadiul II: similar stadiului I (rezecţie chirurgicală şi terapie adjuvantă);
- Stadiul III A: chemoradioterapie de primă intenţie şi intervenţie chirurgicală doar în anumite cazuri, atent selecţionate;
- Stadiul III B: chemoterapie şi măsuri adjuvante care să reducă dimensiunile şi să încetinească dezvoltarea tumorii primare;
- Stadiul IV: chemoterapie bazată pe cisplatină, rezecţie chirurgicală în cazul în care leziunea malignă este unică şi este accesibilă rezecţiei.
 
Prevenţie
 
Cancerul pulmonar este o afecţiune care poate fi prevenită, fiind una din puţinele neoplazii cu această caracteristică. Peste 85% din totalitatea cancerelor apar la pacienţii cu un istoric îndelungat de fumat. De aceea, specialiştii sunt de părere că cea mai bună metodă de a preveni apariţia cancerului pulmonar este evitarea fumatului. Fumatul pasiv este şi el aproape la fel de periculos. Deoarece fumatul este un viciu ce creează dependenţă, renunţarea la fumat este greu de realizat. Totuşi, campaniile intense antitutun par a fi redus, în ultimii ani, procentul fumătorilor.
 
Medicii, în principal cei de familie, au un rol foarte important în ajutarea fumătorilor să abandoneze acest obicei, deoarece ei sunt cei care vin cel mai frecvent în contact cu invidizii. În prezent sunt disponibile o gamă foarte variată de metode de renunţare la fumat, cele mai eficiente dovedindu-se cele în care terapia de grup este combinată cu utilizarea plasturilor nicotinici şi cu modificarea comportamentului.
 
Cele mai importante metode menite să reducă fumatul sunt:
 
- Educarea populaţiei cu privire la pericolele induse de fumat şi conştientizarea faptului că aceste pericole sunt reale şi că, de foarte mulţi ani, cancerul pulmonar se menţine în fruntea cauzelor de mortalitate prin malignităţi;
- Inăsprirea legislaţiei care să reglementeze fumatul în spaţii publice;
- Creşterea taxelor pe viciu;
- Sfătuirea pacienţilor în legătura cu metodele eficiente de abandonare a fumatului şi integrarea lor în grupuri de sprijin reciproc.
 
Prognostic
 
Prognosticul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pulmonar variază în funcţie de stadiul în care boala a fost descoperită. Astfel, în stadiul I, speranţa de viaţă la 5 ani este de 75%, în timp ce pentru stadiul III şi IV, aceasta este mai mică de 5%.
În general, se apreciază că mai puţin de 14% dintre pacienţi supravieţuiesc o perioadă medie de 5 ani de la stabilirea diagnosticului. În cazul pacienţilor cu carcinom non-microcelular diagnosticat în stadiul I şi tratat chirurgical, şansele de supravieţuire la 5 ani sunt de 60 - 70%. Pacienţii din stadiul II au o şansă de supravieţuire de 30 - 40%, în timp ce pacienţii din stadiul III A au o şansă de 20%. Dacă neoplazia este neoperabilă şi foarte avansată, supravieţuirea este mai redusă, la aproximativ 9 luni.

 Complicaţii

 
Cele mai frecvente complicaţii ale cancerului pulmonar sunt:
- Compresia medulară spinală: apărută prin metastaze osoase;
- Complicaţii metabolice: hipercalcemia, hiponatremie;
- Complicaţii terapeutice: neutropenie, hiponatremie sau hipomagneziemie, insuficienţă renală, nefrotoxicitate, ototoxicitate, hemoragii recurente.
 
Consiliere psihologică
 
Cancerul pulmonar este o povară. Prognosticul acestuia, de cele mai multe ori atât de rezervat, poate induce pacientului o stare de depresie cronică. Iar uneori, aceasta se reflectă şi asupra prietenilor şi familiei. Pacienţii cu cancer se întreabă adesea cum acest diagnostic va ajunge să le conducă viaţa, să le influenţeze randamentul la locul de muncă, dar şi relaţiile cu colegii şi prietenii.
 
Anxietatea se combină adesea cu depresia, cele două formând o stare de spririt fluctuantă care poate deveni epuizantă. Sentimentele dominante ajung să fie cele de înfrângere, noncombat, resemnare. Pacienţii cu cancer pulmonar simt că viaţa într-adevăr se termină. Specialiştii nu susţin ca discuţiile cu cei dragi sunt leacul universal, dar sunt de părere că ele ajută. Membrii familiei pot fi un adevărat sprijin şi încearcă de cele mai multe ori să adopte o atitudine care să încurajeze pacientul. Însă, discuţiile pe această temă nu trebuie să pornească de la cei din jur. Dacă este ceva despre care pacientul doreşte să discute, el trebuie să fie cel care le iniţiază, pentru că altfel poate crede că prietenii încearcă să îi încalce intimitatea.
 
Mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar se simt mai bine discutând despre problemele lor cu alţi pacienţi cu această afecţiune. Se simt mai bine înţelesi, iar cel cu care discută nu este un străin total, ci este cel cu care împarte suferinţa şi boala. În prezent, s-au format foarte multe grupuri de suport, în care pacienţii încearcă să se ajute unii pe alţii. Astfel de grupuri sunt foarte recomandate, specialiştii găsindu-le într-adevăr practice.
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
"Respiră sănătate", campanie de informare despre cancerul pulmonar - Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos! În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul6
Campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar Bucuresti, 13 noiembrie 2010: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania cu sprijinul Roche Romania desfasoara in perioada 13-14 noiembrie 2010 in 20 de orase din tara o campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar. In cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative...
Hormonoterapia, alături de radioterapie, poate creşte speranţa de viaţă a pacienţilor cu cancer de prostată (studiu) Bărbaţii în cazul cărora cancerul de prostată reapare după intervenţia chirurgicală de eliminare a acestei glande îşi pot mări în mod semnificativ şansele de supravieţuire dacă beneficiază, pe lângă tratamentul standard de radioterapie, şi de hormonoterapie, metodă prin care se blochează efectul hormonilor...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...