Cele mai citite
 


Bacău: O doză de vaccin antigripal la mai bine de 60 de pacienţi în cabinetele medicilor de familie
miercuri, 23 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie băcăuani nu reuşesc să facă faţă cererii de vaccin antigripal venite din partea pacienţilor pe care îi au în evidenţă, deşi mulţi dintre aceştia au dreptul la imunizare gratuită.
Cauza o constituie faptul că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a repartizat, faţă de cerere, un număr foarte mic de doze de vaccin antigripal fiecărui cabinet.
'Numeroasele cazuri de gripă de anul trecut şi virulenţa bolilor respiratorii din această toamnă pledează pentru imunizare. Dar, am primit doar o doză de vaccin la aproximativ 60 de pacienţi', a declarat pentru AGERPRES Dana Costin, medic de familie din Bacău.
La rândul său, Marilena Căliman, vicepreşedintele filialei băcăuane a Asociaţiei Medicilor de familie, afirmă că i-au fost repartizate 'doar 15 doze pe o listă de asiguraţi care cuprinde circa 700 de pacienţi cu boli cronice, deşi toţi ar fi avut dreptul la imunizare gratuită'.
Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău spune că întreaga sumă pentru achiziţionarea dozelor de vaccin antigripal, 70.000 de lei, primită de la Ministerul Sănătăţii, 'a fost cheltuită, putându-se cumpăra cu aceşti bani doar 6.400 de doze, din care doar 500 s-au păstrat în depozitul DSP pentru situaţii de urgenţă'.
'Am distribuit medicilor de familie şi unităţilor cu adulţi şi copii instituţionalizaţi dozele de vaccin pe care le-am achiziţionat în prima tranşă. Restul cantităţii necesare în campania de imunizare gratuită o vom distribui atunci când o vom primi de la minister. Până atunci, au prioritate la imunizare persoanele de peste 65 de ani care au boli cronice, în special cardiovasculare, respiratorii şi metabolice, precum şi gravidele', a precizat purtătorul de cuvânt al DSP.
Dată fiind cantitatea mică de vaccin primită, medicii de familie spun că nu au mai 'stabilit priorităţi'.
'Pur şi simplu i-am vaccinat pe primii care au intrat în cabinet în ziua în care am primit vaccinul, pentru a evita certurile ce se iviseră între pacienţi', susţine medicul Marilena Căliman.
La DSP Bacău nu se cunoştea, marţi, data la care se vor primi banii pentru achiziţionarea dozelor necesare vaccinării persoanelor ce au dreptul la imunizare gratuită.
Băcăuanii care decid să nu mai aştepte imunizarea gratuită trebuie să plătească în jur de 30 de lei pentru o doză comercializată în farmacii.
'În contextul epidemiologic actual este recomandată vaccinarea ca fiind cea mai sigură măsură de protecţie împotriva gripei', a declarat pentru AGERPRES Marilena Căliman, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bacău. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: O primă tranşă de vaccin antigripal, de 3.730 de doze, a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a primit o primă tranşă de vaccin antigripal, dozele urmând a fi distribuite, începând de săptămâna viitoare, către medicii de familie, spitale şi instituţiile de ocrotire a persoanelor cu dizabilităţi.
Galaţi: Direcţia de Sănătate Publică a primit aproape 11.000 de doze de vaccin antigripal Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a primit 10.830 de doze de vaccin antigripal din import pentru campania de vaccinare gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii, a anunţat miercuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu.
Suceava: Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului încă o mie de doze de vaccin antigripal Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii încă o tranşă de o mie de doze de vaccin antigripal ce urmează a fi repartizată în teritoriu, a declarat presei, marţi, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.
Galaţi: Direcţia de Sănătate Publică a primit 12.500 doze de vaccin antigripal Galaţi, 18 oct/Agerpres/- Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Galaţi 12.500 doze de vaccin antigripal care au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi urmează să fie distribuite medicilor de familie, au anunţat marţi reprezentanţii instituţiei sanitare.
Hunedoara: Medicii de familie vor primi dozele de vaccin antigripal Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara va primi, în următoarele două zile, cel puţin 7.000 de doze de vaccin antigripal achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie urmând să intre în posesia vaccinurilor gratuite începând de joi, 15 noiembrie.
Braşov: Peste 5000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a primit în urmă cu două zile 5600 de doze de vaccin antigripal dintr-un număr de 44.545 solicitate, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Braşov, purtătorul de cuvânt al DSP, dr. Claudia Bularca.