Cele mai citite
 


FABC solicită dezbatere publică privind noua Lege a sănătăţii
miercuri, 23 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită printr-o scrisoare deschisă o dezbatere publică asupra noii Legi a sănătăţii.
"Opacitatea autorităţilor în pregătirea viitoarei legi şi misterul ce planează în jurul proiectului elaborat generează tensiuni şi reprezintă o probă suplimentară a desconsiderării cetăţenilor de către guvernanţi. Legea sănătăţii este una de interes general, esenţială pentru toţi cetăţenii României, ceea ce implică obligativitatea unei dezbateri publice amănunţite asupra proiectului ce urmează a fi supus ratificării", afirmă reprezentanţii asociaţiei în scrisoarea dată publicităţii marţi.
Ei solicit ca înainte de a se lua decizii pentru bolnavi să li se ceară şi acestora părerea.
"FABC a luat act cu îngrijorare de intenţia autorităţilor de a adopta rapid noua lege a sănătăţii, fără o consultare prealabilă cu societatea civilă şi cu reprezentanţii pacienţilor. Suntem ţară europeană, cu toate responsabilităţile asumate de pe urma statutului de membru comunitar. În acest sens, trebuie avută în vedere respectarea Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor, document la care România a aderat încă dinainte de deveni membră a Uniunii Europene", se arată în scrisoare.
Reprezentanţii FABC consideră că "instituţiile statului nu îşi pot permite să ocolească, în această fază elaborativă, consultările cu societatea civilă şi organizaţiile de pacienţi".
"Aşa cum prevăd, de altfel, normele şi bunele practici europene în materie de guvernare, tuturor părţilor interesate trebuie să le fie permisă exprimarea punctelor de vedere înainte, şi nu după ce documentul capătă valoare legislativă - fie şi numai pentru că ar putea contribui la găsirea unor soluţii potrivite în vederea optimizării cadrului de funcţionare a unui sistem de sănătate ce se presupune că se doreşte centrat pe pacient", apreciază semnatarii scrisorii.
Reprezentanţii federaţiei fac apel la autorităţile române să abordeze problema într-o manieră globală, "ce depăşeşte interese de moment sau de altă natură decât cea socială şi să se gândească, încă o dată, la toate consecinţele pe care această nouă lege, în curs de adoptare, le implică asupra cetăţenilor României". AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cartel ALFA solicită ca proiectul de lege a Sănătăţii să fie dezbătut public minimum patru luni Preşedintele CNS 'Cartel ALFA', Bogdan Hossu, a trimis vineri o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc în care solicită ca proiectul de lege a Sănătăţii să fie pus în dezbatere publică timp de cel puţin patru luni de zile, pentru ca societatea civilă şi partenerii...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
ANHR solicită ca proiectul noii legi a sănătăţii să fie supus dezbaterii publice Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor în care condamnă intenţia acestora de a adopta o nouă lege a sănătăţii, la proiectul căreia s-a lucrat fără o consultare prealabilă cu societatea civilă şi cu reprezentanţii pacienţilor.
Scrisoare deschisă a Societăţii Naţionale de Oncologie adresată CNAS şi CMR Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR), scrisoare adoptată în urma întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă pe tema problemelor legate...
(Corespondenţă)Dezbatere în PE privind medicina inovatoare: românii cred în ea masiv, dar beneficiază cel mai puţin de avantajele ei Bruxelles, 30 nov - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă scursă într-un stat membru, dar 88...
Conducerea Parlamentului, sesizată cu privire la nemulţumirile societăţii civile în legătură cu revizuirea Constituţiei Reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile au transmis, miercuri, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la modul în care se desfăşoară activitatea Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.