Cele mai citite
 


Săptămâna Europeană a Fibrozei Chistice
miercuri, 23 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În perioada 21 - 27 noiembrie se desfăşoară Săptămâna Europeană a Fibrozei Chistice (mucoviscidoza), se arată într-un comunicat al Asociaţiei de Fibroză Chistică din România.
'Între 21-27 noiembrie se desfăşoară Săptămâna Europeană a Fibrozei Chistice, perioadă în care au loc o serie de evenimente în 39 de ţări europene, evenimente destinate informării pacienţilor, familiilor acestora, cadrelor medicale, dar şi publicului larg asupra fibrozei chistice (mucoviscidozei) şi tratamentului ei", a declarat Georgiana Niţu, preşedinte al Asociaţiei de Fibroză Chistică din România.
Ea a precizat că în avanpremiera evenimentului a fost organizată o conferinţă în care au fost abordate aspecte precum: scheme de tratament, infecţii respiratorii, antibioterapia inhalatorie, principii de nutriţie şi tratament la copii şi adulţi, fizioterapie, aspecte legate de pacientul adult din România, măsuri de igienă, drepturile pacienţilor.
Cu acest prilej a fost anunţată şi lansarea lucrării "Fibroza chistică de pancreas sau mucoviscidoza - recomandări nutriţionale" scrisă de dr. Dana-Teodora Anton.
Fibroza chistică este o boală genetică pentru care nu există încă un tratament curativ, care să vindece pacientul, ci numai unul care să amelioreze simptomele.
În ultimii 20 de ani au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte tratamentul fibrozei chistice.
Descoperirea unor medicamente (enzime pancreatice, antibiotice noi, mucolitice etc.), dezvoltarea şi perfecţionarea tehnicilor de fizioterapie şi a aparatelor necesare pentru efectuarea acestora au făcut ca speranţa de viaţă a pacienţilor să crească.
În România există aproximativ 300 de pacienţi cu această boală, cele mai multe cazuri rămânând nediagnosticate încă sau prost diagnosticate.
În 2010 s-au născut circa 200.000 de copii, iar dacă se ia în considerare prevalenţa fibrozei chistice de aproximativ 1 la 2.500, ar trebui să existe cam 800-1.000 de copii cu această afecţiune, dar au fost diagnosticaţi numai 47 de copii.
În anii ‘50, speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică (mucoviscidoza) era foarte scăzută, doar puţini copii ajungeau la vârsta de şcolarizare.
În ziua de astăzi, speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică din ţările dezvoltate atinge pragul de 35-40 de ani şi chiar mai mult.
'Creşterea calităţii îngrijirii pacienţilor cu fibroză chistică a dus la prelungirea duratei de viaţă şi în România. Acest salt calitativ se datorează mai multor factori: existenţa unui Program Naţional de Sănătate, a unui algoritm de diagnostic şi tratament (datorat activităţii de excepţie a colectivului condus de prof. Popa de la Timişoara), a implicării asociaţiei de părinţi. Este necesară însă adaptarea schemei terapeutice şi a planului zilnic de îngrijire la nevoile pacientului, încercând să oferim un echilibru între necesar şi dorinţa pacientului de a avea o viaţă cât mai aproape de 'normal'. Formarea de echipe multidisciplinare este o provocare şi o luptă în condiţiile actuale în care continuă exodul de specialişti formaţi şi a unei lipse aproape totale a unor specialişti cu training în îngrijirea pacienţilor cu fibroză chistică (dietetician, fizioterapeut, psiholog, jurist, etc). Important este să înţelegem rolul major al existenţei acestor echipe multidisciplinare sau a creării unor colaborări interspitaliceşti pentru a acorda o îngrijire mai bună acestor pacienţi' a declarat dr. Iustina Stan.
Aceasta a precizat că ziua unei persoane cu fibroză chistică presupune luarea a zeci de pastile (16-18 pastile pe zi în perioadele de echilibru, plus aerosoli, fizioterapie), cea mai mare problemă fiind practicarea unui sport. Fizioterapia este cea mai importantă parte a tratamentului, dar din păcate mulţi pacienţi renunţă la ea.
La rândul său prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a spus că 'a doua conferinţă a Asociaţiei Pacienţilor de Mucoviscidoză desfăşurată sub deviza 'Preţul unei zile' a fost o nouă oportunitate de a discuta despre această boală care nu este tocmai rară împreună cu medici pediatri, pneumologi, pacienţi şi familiile acestora. Cu această ocazie s-au adus acestei categorii de bolnavi noi dovezi că un tratament corect, o organizare corespunzătoare a unei zile din viaţa lor, care să includă măsuri de igienă, de kineziterapie şi de integrare familială şi socială poate prelungi durata de supravieţuire inducând un optimism bine motivat şi încredere în viitor'.
Prof. dr. Mihălţan a precizat că cea mai frecventă infecţie întâlnită la pacienţii cu această boală este Pseudomonas Aeruginosa, dar tratamentul este gratuit numai pentru copii.
Microbul se transmite prin aer, prin picături de spută, existând pericolul ca şi alţi membri ai familiei să se infecteze dacă nu sunt luate măsurile de igienă necesare.
Pentru tratamentul adecvat al pacienţilor cu fibroză chistică este nevoie de formarea unor echipe multidisciplinare şi a unor centre de îngrijire pentru adulţi care implică respectarea standardelor europene existente din 2010.
Echipa multidisciplinară pentru tratamentul afecţiunii este formată din: un medic cu experienţă în fibroză chistică pneumolog, asistenta specializată în această boală, dietetician specializat, fizioterapeut specializat, asistent social, psiholog, microbiolog, genetician.
Lipsa acută de specialişti mai ales în fizioterapie a fost semnalată de majoritatea lectorilor, dar din păcate competenţa în reabilitare nu este recunoscută în România, existând numai kinetoterapia ca şi specialitate recunoscută, cu aproximativ 30 de absolvenţi pe an, iar aceştia se ocupă de foarte multe boli, fiind extrem de puţini familiarizaţi adecvat cu terapia pentru fibroză chistică.
Conform standardelor, Centrul de îngrijire a Fibrozei Chistice trebuie să cuprindă personal şi facilităţi capabile să acorde îngrijire complexă (şi complicaţiile), trebuie să facă parte dintr-un spital universitar, să existe colaborare cu alte spitale pe care să le coordoneze, să fie înregistraţi minim 50 de pacienţi copii şi adulţi, să fie formată o echipă multidisciplinară. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Fibroza chistică – “Boala celor 65 de trandafiri” Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) au organizat între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”,sub egida Societății Române de Pneumologie.
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.
Pentru al patrulea an la rând, Bucureștiul găzduiește întâlnirea pacienților cu fibroză chistică din România Fibroza chistică sau mucoviscidoza este cea mai răspândită boală genetică și cu potențial letal din Europa. Unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică. Unul din 2500 de copii se naște cu această boală.
Aproape 300 de copii şi 50 de adulţi din România au fibroză chistică Aproximativ 300 de copii şi 50 de adulţi din România se luptă zilnic cu fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă şi potenţial letală la nivel european.