Cele mai citite
 


Sonoelastografia - metodă de prevenire a cancerului de sân
miercuri, 23 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului la sân,

dar şansa de vindecare a tumorilor mamare poate fi de 100%, dacă acestea sunt depistate în fază incipientă.


Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES, cancerul de sân, urmat de cancerul de col uterin, reprezintă cele mai frecvente forme de cancer care afectează femeile din România.
Specialiştii susţin, pe de o parte, că multe formaţiuni canceroase apar sub forma unor noduli care pot fi detectaţi în mod uzual prin palpare, iar, pe de altă parte, că există însă numeroase cazuri în care aceşti noduli nu sunt detectaţi la palpare din cauza dimensiunii foarte mici sau faptului că sunt situaţi într-o zonă adâncă şi mai greu accesibilă în interiorul organismului.


Inventată de specialiştii japonezi în ecografie, sonoelastografia este o nouă tehnică ecografică ce măsoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei înlătură multe dintre dificultăţile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adâncimea de penetrare şi rezoluţia) cu sensibilitatea la diferenţele de rigiditate ale ţesuturilor analizate.
Metoda permite detectarea şi localizarea tumorilor, atunci când ele au o elasticitate diferită faţă de ţesutul din jur, fiind complementară mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler şi rezonanţei magnetice nucleare.
"Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţii", a explicat dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generală la Centrul Medical Focus.


Elasticitatea tumorilor canceroase este redusă faţă de cea a tumorilor necanceroase, astfel că metoda poate diferenţia, cu o acurateţe ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase).
Acest tip de ecografie este aplicabilă tumorilor de dimensiuni mici, ceea ce implică o diagnosticare precoce a cancerului mamar.
Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelastografia are o specificitate de 93% şi o sensibilitate de 80%, o putere predictivă pozitivă de 85,3% şi o putere predictivă negativă de 90,3%.


Rezultatul examinării e interpretat conform unei scale de culori, de la roşu până la albastru, numerotată de la unu la cinci, în funcţie de gravitatea bolii. Culoarea roşie indică o elasticitate mare a sânului. O tumoră cu elasticitate scăzută înseamnă cancer, iar culoarea predominantă este albastru intens.
Unul dintre avantajele acestei investigaţii este lipsa durerii. În plus, este non-invazivă, sânul nu este iradiat şi nu sunt efecte secundare.
De asemenea, metoda poate să fie folosită pentru alte investigaţii medicale la nivelul unor ţesuturi moi şi dificil de evaluat: tiroidă, prostată, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular .


Metodă de diagnosticare a cancerului de sân, complet neinvazivă şi neiradiantă, care implică costuri reduse şi o perioadă de timp foarte scurtă pentru obţinerea rezultatului, sonoelastografia poate reduce numărul biopsiilor.


"În cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic între 3 şi 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela că nu iradiază sânul, aşa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetată oricât de frecvent fără a determina efectele secundare ale iradierii, fiind în acelaşi timp nedureroasă. Aplicată corespunzător şi în coroborare cu celelalte metode de explorare ale sânului, aceasta micşorează semnificativ necesitatea puncţiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%", a adăugat dr. Cornel Lungu.
Principalul dezavantaj este acela că imaginea elastografică şi scorul de elasticitate sunt influenţate de creşterea presiunii aplicate asupra sânului în momentul efectuării elastografiei. Pentru obţinerea unor imagini şi scoruri cât mai nealterate, trebuie aplicată o presiune uşoară şi constantă asupra sânului, ceea ce presupune experienţă şi abilitate din partea tehnicianului.


Preţul unei investigaţii este de 150 de lei. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
DOCUMENTAR - Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va fi marcată de Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la initiaţiva Fundaţiei Renaşterea, în perioada 20 ianuarie - 26 ianuarie. Seria de evenimente îşi propune să atragă atenţia asupra mortalităţii provocate de cancerul...
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin marcată între 21 şi 27 ianuarie Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente sub genericul "Prevenirea cancerului de col uterin începe...
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...