Cele mai citite
 


Supa la conservă duce la creşterea nivelului de bisfenol A în urină (studiu)
miercuri, 23 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele care au mâncat cinci zile la rând supă la conservă prezentau în urină un nivel al elementului chimic bisfenol A cu peste 1.200% mai mare decât la cei care consumaseră supă proaspăt gătită, arată un studiu american publciat marţi şi citat de AFP.
Studiul, prezentat ca 'unul din primele care cuantifică nivelul de bisfenol A din corpul uman după ingerarea de hrană la conservă', este publicat de cercetători de la Universitatea Harvard în Journal of the American Medical Association din 22 noiembrie. 'Ştim de ceva timp că cine consumă băuturi care au stat multă vreme în recipiente de plastic tare prezintă un nivel crescut de bisfenol A în corp', spune Jenny Carwile, unul din autorii studiului. 'Studiul nostru sugerează însă că hrana din conservă poate fi un motiv de îngrijorare încă şi mai amre, îndeosebi din cauza folosirii sale foarte întinse', adaugă ea.

Bisfenolul A, element chimic foarte răspândit în cutii de conserve şi doze şi folosit la unele amalgamuri dentare, este suspectat, alături de alte substanţe de tip 'perturbator endocrin', că provoacă creşterea numărului de cancere numite hormono-dependente (de sân şi de prostată).

Studiul cercetătorilor de la Hravard s-a realizat pe 75 de persoane, care au consumat cinci zile la rând fie supă din conservă, fie supă proaspăt gătită, fără să-şi schimbe obiceiurile alimentare. Analiza urinei celor 75 a arătat după cinci zile un nivel de bisfenol A cu 1.221% mai mare la consumatorii de supă la conservă. Deoarece bisfenolul A se elimină prin urină, orice creştere a lui este considerată temporară. Cercetătorii n-au determinat ce cantitate de bisfenol A rămâne mai mult timp în corp după consumarea conservelor, precizând că este necesar alt studiu pentru a o face.

În Franţa, Adunarea Naţională a votat pe 12 octombrie interzicerea bisfenolului A din toate recipientele care conţin alimente din 2014 (din 2013 din cele pentru produse destinate copiilor sub trei ani).AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu leagă Bisfenolul A de un posibil risc de pierdere a sarcinii Un nou studiu sugerează că niveluri mari de Bisfenol A, o substanţă chimică aflată în multe produse din plastic şi cutii de conservă, ar putea mări riscul de pierdere a sarcinii la femeile care sunt predispuse la această problemă sau care au probleme în a rămâne însărcinate, informează luni Associated...
Diagnosticarea cancerului de prostată va deveni mult mai eficientă cu ajutorul unui test de urină Procesul de diagnosticare al cancerului de prostată ar putea deveni mult mai eficient cu ajutorul unui simplu test de urină, conform unui nou studiu, transmite publicaţia Los Angeles Times.
Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină (studiu) Testele de urină pentru depistarea prezenţei papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convenţional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet...
Bisfenolul A, potenţial factor de obezitate? Un studiu realizat de cercetători chinezi şi publicat în Journal of Clinical Endocrinology a vizat o eventuală legătură între prezenţa bisfenolului A în urină şi obezitate, relatează site-ul maxisciences.com.
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică (studiu) Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.