Cele mai citite
 


ANHR solicită ca proiectul noii legi a sănătăţii să fie supus dezbaterii publice
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor în care condamnă intenţia acestora de a adopta o nouă lege a sănătăţii, la proiectul căreia s-a lucrat fără o consultare prealabilă cu societatea civilă şi cu reprezentanţii pacienţilor.
"Autorităţile noastre nu trebuie să uite că România a aderat la Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor încă înainte de deveni membră a Uniunii Europene. Opacitatea celor ce pregătesc viitoarea lege şi ministerul ce învăluie proiectul elaborat reprezintă încă o dată proba desconsiderării cetăţenilor de către guvernanţi", se arată în scrisoare.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că proiectul legii sănătăţii este unul de interes general şi ar trebui analizat cu maximă atenţie de către toţi actorii interesaţi, în condiţiile în care actul normativ va aduce schimbări substanţiale în sistemul de sănătate românesc.
"De aceea se impune obligativitatea unei dezbateri publice amănunţite asupra proiectului ce urmează să fie supus ratificării", se precizează în scrisoare.
ANHR consideră că "instituţiile statului nu îşi pot permite să ocolească, în faza de elaborare a unei legi atât de importante, consultările cu societatea civilă şi cu organizaţiile de pacienţi".
"Normele şi bunele practici europene în materie de guvernare prevăd că trebuie să le fie permisă tuturor părţilor interesate exprimarea punctelor de vedere înainte şi nu după ce documentul capătă valoare legislativă - fie şi numai pentru faptul că ar putea contribui la găsirea unor soluţii potrivite în vederea optimizării cadrului de funcţionare a unui sistem de sănătate ce se presupune că se doreşte centrat pe pacient", se mai arată în documentul menţionat.
Reprezentanţii ANHR cer autorităţilor române "să se gândească, cu seriozitate şi responsabilitate, la toate consecinţele pe care această nouă lege, în curs de adoptare, le implică asupra întregii populaţii a României".
"Nu mai putem accepta ca, din nou, să fie luate hotărâri cruciale pentru noi toţi - dar fără noi", se încheie scrisoarea ANHR. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cartel ALFA solicită ca proiectul de lege a Sănătăţii să fie dezbătut public minimum patru luni Preşedintele CNS 'Cartel ALFA', Bogdan Hossu, a trimis vineri o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc în care solicită ca proiectul de lege a Sănătăţii să fie pus în dezbatere publică timp de cel puţin patru luni de zile, pentru ca societatea civilă şi partenerii...
CIS: Sistemul de sănătate din România nu acordă suficientă atenţie prevenţiei şi depistării precoce a bolilor Sistemul de sănătate din România nu acordă suficientă atenţie prevenţiei şi depistării precoce a bolilor, ceea ce ar putea avea un impact major asupra sănătăţii, iar pacienţii români au tot felul de piedici în accesul la tratamente moderne şi la medicamente de nouă generaţie, arată ediţia 2013 a Cărţii...
Coaliţia România Respiră - scrisoare deschisă către Parlament, Guvern, Preşedinţie şi ambasade pe legea antifumat Coaliţia România Respiră îşi exprimă nemulţumirea vineri, într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei şi reprezentanţelor diplomatice din România, faţă de amendamentele legate de fumatul în spaţiile publice închise.
FABC solicită dezbatere publică privind noua Lege a sănătăţii Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită printr-o scrisoare deschisă o dezbatere publică asupra noii Legi a sănătăţii.
APCR:O lege a sănătăţii viabilă ar trebui centrată pe pacient Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) consideră că premisele unei legi a sănătăţii viabile şi eficiente pot fi obţinute doar dacă iniţiativa legislativă este centrată pe pacient.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.