Cele mai citite
 


Beneficiile sinesteziei simţurilor
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În timp ce pentru majoritatea oamenilor simţurile funcţionează normal, sunt şi cazuri de oameni care pot auzi culori sau pot gusta cuvinte, la propriu, condiţie care poartă denumirea de sinestezie a simţurilor şi care poate avea o serie de importante beneficii mentale, ceea ce ar explica de ce această capacitate, deşi rară, s-a păstrat în bagajul genetic fiind transmisă de-a lungul evoluţiei de la o generaţie la alta, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Oamenii de ştiinţă au descoperit fenomenul sinesteziei simţurilor în secolul XIX, după ce au observat că unii oameni văd fiecare număr sau literă cu o culoare diferită, chiar dacă toate erau scrise cu cerneală neagră. Această condiţie, cunoscută sub numele de sinestezie grafem-culoare (grafemul este semnul scris al unui sunet), este cea mai comună formă de sinestezie a simţurilor (65% din totalul cazurilor de sinestezie) din cele peste 60 de variante cunoscute.

Deşi unele experienţe sinestezice pot apărea în cazul consumului de droguri, a unor afecţiuni sau traume ale creierului, deprivare senzorială sau chiar hipnoză, studiile indică faptul că între 2% şi 4% dintre oameni au experienţe sinestezice în mod natural, acest fenomen având tendinţa de a se transmite genetic. Nişte studii recente care au analizat creierul unor subiecţi cu sinestezie grafem-culoare au ajuns la concluzia că această stare este provocată de un număr crescut de conexiuni între diferite regiuni senzoriale ale creierului.

O întrebare cheie în ceea ce priveşte sinestezia este de ce acest fenomen a supravieţuit de-a lungul evoluţiei deşi la prima vedere pare să nu ofere niciun beneficiu.

Spre exemplu, se pare că sinestezia este de 7 ori mai răspândită în rândul artiştilor, poeţilor şi romancierilor, decât în restul populaţiei. Neurologul Vilayanur Ramachandran de la University of California, din San Diego, şi colegii săi, au ajuns la concluzia că genele mutante responsabile de sinestezii îi pot face pe oameni să perceapă legături nu doar între senzaţii aparent independente, dar şi între idei care aparent nu au nicio legătură una cu cealaltă, ceea ce îi face să fie mai creativi.

Foarte curios este şi faptul că uneori persoanele care manifestă sinestezii au şi remarcabile calităţi de memorare. Spre exemplu, scriitorul britanic Daniel Tammet susţinea că pentru el, fiecare număr întreg pozitiv până la 10.000 are propria sa formă, culoare, textură şi fel în care se simte, toate unice. El susţinea că s-a folosit de sinestezia sa pentru a memora valoarea constantei matematice pi până la 22.514 de numere după virgulă. De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că sinestezia poate fi legată de aplecarea spre un domeniu ştiinţific, capacităţile extraordinare de expertiză într-un arie sau talentul deosebit într-un alt domeniu, ce sunt observate uneori la persoanele cu autism sau cu alte afecţiuni psihice.

În plus, cercetătorii au descoperit că indivizii cu sinestezie număr-culoare sunt mai buni decât alţii la deosebirea nuanţelor de culori foarte asemănătoare, în timp ce persoanele cu sinestezie oglindă-atingere - cei care experimentează senzaţii tactile pe propriul corp în timp ce-i privesc pe alţii care sunt atinşi - au simţul tactil mult mai dezvoltat. Acest lucru sugerează că simţurile cuprinse în sinestezii ar putea fi îmbunătăţite în moduri foarte subtile.

"Sinestezia pare să se bazeze pe multe dintre aceleaşi mecanisme comune tuturor oamenilor", susţine neurologul David Brang de la University of California, San Diego. El a notat că sinestezia poate fi o formă extremă de procesare multisenzorială - felul în care creierul procesează simultan informaţia receptată prin multiple simţuri - adăugând că tot sinestezia ne poate ajuta să înţelegem misterul neurologic al creativităţii.

Concluziile lui Brang şi Ramachandran pe tema sinesteziei au fost publicate în ultimul număr al revistei PLoS Biology.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Creativitatea şi bolile mentale ar avea rădăcini genetice comune (studiu) Ideea lui Aristotel că "nu există geniu fără un dram de nebunie" este susţinută în prezent de un studiu ştiinţific potrivit căruia unele psihoze, cum ar fi schizofrenia şi tulburările bipolare, şi creativitatea ar avea cel puţin parţial rădăcini genetice comune, relatează AFP.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Maladii mentale: Experimentele realizate pe animale sunt de multe ori neconcludente (studiu) Experimentele medicale prin care sunt testate pe animale diferite noi terapii pentru diferitele afecţiuni psihice sunt deseori neconcludente, oferind rezultate pozitive care nu se confirmă apoi în cazul oamenilor, conform unui studiu publicat marţi, transmite AFP.
Magistraţii cu afecţiuni psihice ar putea fi suspendaţi de CSM Consiliul Superior al Magistraturii susţine că suspendarea din funcţie a unui magistrat pe motiv de afecţiune psihică poate fi dispusă de Consiliu doar dacă maladia respectivă este constatată de o comisie medicală printr-o expertiză de specialitate.
Comunicat de presă - Asociaţia Română de Hipnoză Patru metode surprinzătoare pentru a scăpa de depresie