Cele mai citite
 


Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
Centrul va oferi studenţilor, rezidenţilor şi medicilor specialişti oportunităţi pentru învăţare şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală, în majoritatea disciplinelor, având ca scop creşterea siguranţei pacientului şi a actului medical. În unitate se vor face simulări pentru manopere şi tehnici medicale avansate.
Unitatea se întinde pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi are patru laboratoare - imagistică, prim-ajutor şi resuscitare pentru copii şi adulţi, nursing şi intervenţii chirurgicale - în care se vor studia tehnici intervenţionale de bază şi avansate, chirurgie minim invazivă, microchirurgie, ultrasonografie, endoscopie - obstetrică, examinări clinice, traumă, suport vital bazal, suport vital avansat, terapie intensivă, anestezie, nursing şi îngrijire a plăgilor.
Rectorul UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a evidenţiat, în discursul rostit la inaugurare, că unitatea cu acest profil este cea mai complexă şi modernă din ţară.
"Centrul are ca model proiecte similare din SUA şi Israel, unde funcţionează cele mai performante unităţi de profil din lume. Realizarea lui a reprezentat un efort considerabil, atât din punct de vedere al finanţării, cât şi logistic şi al resurselor. Prin acest centru urmărim să creăm un pol de excelenţă, un punct real de interes pe harta cercetării ştiinţifice internaţionale. Centrul va fi nu doar o zonă de educaţie medicală la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional prin dezvoltarea de parteneriate cu companii naţionale şi multinaţionale. Sunt încrezător că va deveni un punct de referinţă în educaţia medicală din Europa", a afirmat rectorul Constantin Ciuce.
Potrivit universitarului clujean, Centrul se adresează studenţilor de la Facultatea de Medicină, care prin participarea la sesiuni de activităţi practice vor dobândi deprinderi de bază necesare în practica medicală, se vor obişnui cu protocoalele de diagnostic şi terapie, vor învăţa să reacţioneze în anumite contexte critice şi să integreze cunoştinţele teoretice în partea practică, pentru a obţine un diagnostic corect. Totodată, unitatea se adresează medicilor rezidenţi care îşi vor consolida abilităţile practice şi îşi vor însuşi tehnici şi manopere speciale, în concordanţă cu disciplina în care se specializează. Centrul este deschis şi colaborării cu unităţile sanitare din judeţul Cluj şi din ţară.
Cursurile de la Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină vor începe în primăvara anului 2012 şi vor fi coordonate de cadre didactice cu notorietate naţională şi internaţională în ariile lor medicale.
UMF "Iuliu Haţieganu" dezvoltă acest proiect în parteneriat cu compania Karl Storz Endoscopia România. Printre cele mai importante acţiuni de sprijin oferite de companie se numără susţinerea tuturor cursurilor multidisciplinare cu truse de instrumentar specific, organizarea unor sesiuni pentru formatori şi implicarea în proiecte de cercetare şi dezvoltare de prototipuri, precum şi testarea de noi instrumente. AGERPRES/(A, AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: UMF a demarat lucrările la imobilul în care va funcţiona Centrul de Cercetare în Medicină Avansată Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca a inaugurat joi lucrările la clădirea viitorului Centru de Cercetare în Medicină Avansată şi Medicină Translaţională, finanţate cu fonduri europene.
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...
Centru de simulare şi abilităţi practice în valoare de un milion de euro, la UMF Târgu Mureş La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost inaugurat luni un Centru de simulare şi abilităţi practice pentru studenţi, în urma unei investiţii din fonduri proprii în valoare de un milion de euro.
Cluj: Parteneriat privind construcţia celui mai mare spital universitar privat din România Cel mai mare spital universitar privat din România va fi construit la Cluj-Napoca, un parteneriat cu Grupul "Pelican" din Oradea, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi municipalitate fiind semnat, în acest scop, miercuri, la Cluj-Napoca.
Cluj: UMF va deschide primul Centru de cercetare în Medicină Avansată şi Medicină Translaţională din România Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca va deschide primul Centru de Cercetare în medicină Avansată şi medicină Translaţională din ţară.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...