Cele mai citite
 


Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân, instalat în centrul oraşului, dar şi pentru a pune întrebări personalului medical care se află, timp de două zile, la dispoziţia publicului.

Prezentă la acest eveniment medical, prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, a declarat, pentru AGERPRES, că "plămânul este cel mai important organ al mecanismului uman şi, potrivit devizei campaniei lansate miercuri, nu trebuie lăsat să ne îmbătrânească".
"Miercuri şi joi, între orele 10,00 şi 16,00, ne aflăm în acest punct central al oraşului pentru a oferi toate informaţiile referitoarea la prevenirea bolilor pulmonare şi, desigur, la depistarea lor precoce. Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), astmul bronşic şi cancerul pulmonar afectează progresiv populaţia planetei. BPOC este o boală extrem de gravă şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial. Potrivit estimărilor, până în 2020, BPOC va deveni a treia cauză principală de deces pe plan mondial, după bolile cardiovasculare", a afimat renumitul specialist clujean, adăugând că, în interior, marele cort din Piaţa Mihai Viteazul este încălzit, astfel că frigul de afară nu afectează deloc buna desfăşurare a testărilor şi a dialogului cu cei ce doresc să afle cât mai multe lucruri despre sănătatea plămânilor lor.
În ultimii ani a avut loc o creştere sensibilă şi a numărului de cazuri de astm bronşic. Predispoziţia la alergii şi la astm este ereditară, boala apărând deseori la mai mulţi membrii din aceeaşi familie. Este posibil ca mai multe gene să fie responsabile de această predispoziţie şi ca factorii de mediu să joace un rol important în apariţia bolii.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu incidenţă maximă la bărbaţi, şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. În România, sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri noi şi se estimează că în orice moment o treime din pacienţii oncologi suferă sau dezvoltă această formă de boală.
Fumătorii şi foştii fumători au un risc crescut de a se îmbolnăvi: statisticile relevă că peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători curenţi. Există numeroşi factori ce măresc riscul de apariţie a bolii, precum expunerea la un fond chimic la locul de muncă sau în mediul în care trăiesc - azbest, radon, arsenic, produse petroliere, gaze de eşapament, fibre sintetice şi multe altele. AGERPRES/(A, AS - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Carmen Monica Pop: 90% dintre pacienţii care dezvoltă BPOC sunt fumători Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) este legată indisolubil de fumat şi 90% din pacienţii care dezvoltă această boală gravă sunt fumători, susţine prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, şef de clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca.
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Cluj: Vârsta pacienţilor cu cancer pulmonar a coborât la 40 de ani - afirmă medicul primar Dan Nicolau Medicul primar Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, spune că a observat o scădere a grupei de vârstă la pacieţii cu cancer pulmonar şi dacă în urmă cu mai mulţi ani cei afectaţi de această boală grea aveau între 50 şi 70 de...
Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.