Cele mai citite
 


Premierul Emil Boc: Reuniunea interguvernamentală româno-israeliană marchează un nou stadiu de dezvoltare a relaţiilor bilaterale
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reuniunea interguvernamentală româno-israeliană care va avea loc miercuri şi joi la Ierusalim marchează un nou stadiu de dezvoltare al relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, a declarat miercuri premierul Emil Boc, pe Aeroportul Internaţional ''Henri Coandă'', înainte de plecarea spre Israel.
"Astăzi şi mâine vor avea loc la Ierusalim consultări interguvernamentale în format restrâns ale celor două Cabinete. Acţiunea reprezintă materializarea unui proiect comun convenit cu prilejul vizitei în România a premierului Netanyahu din iulie 2011 şi marchează un nou stadiu de dezvoltare al relaţiilor bilaterale", a spus premierul.
Delegaţia română este compusă din ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, precum şi secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.
"Domeniile asupra cărora se vor axa discuţiile sunt practic trasate de componenţa celor două delegaţii. Temele prioritare pentru partea română, şi anume consolidarea pe mai departe a relaţiilor bilaterale cu Israelul din sfera activităţilor economice, cu acţiuni pe investiţii, energie, turism, agricultură, cercetare-dezvoltare, IT şi comunicaţii", a evidenţiat primul-ministru.
Potrivit acestuia, desfăşurarea lucrărilor la Ierusalim cuprinde întâlniri bilaterale între partea română şi omologii israelieni, urmate de o şedinţă plenară a celor două Cabinete.
De asemenea, în contextul şedinţei interguvernamentale vor fi semnate o serie de documente de cooperare bilaterală în domeniile educaţiei, mediului şi sănătăţii, precum şi o declaraţie comună a celor două guverne.
Totodată, vizita delegaţiei Guvernului român în Israel include şi o componentă dedicată comunităţii originarilor din România, în cursul acestei zile fiind programată o întâlnire cu o parte din reprezentanţii acestei comunităţi, a mai precizat premierul Boc.
***
Israelul este unul dintre principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, cu o influenţă semnificativă asupra securităţii regionale, potrivit MAE.
Relaţiile bilaterale româno-israeliene sunt foarte bune, bazate pe o lungă tradiţie de cooperare în multiple planuri, în care relaţiile culturale şi interumane deţin un rol esenţial datorat puternicei comunităţi de israelieni originari din România.
România a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948, imediat după crearea sa. În acelaşi an, s-a procedat la deschiderea oficiilor (legaţii), conduse de miniştri plenipotenţiari.
În urma războiului arabo-israelian din iunie 1967, România a fost singura ţară din Europa Centrală şi de Est care şi-a menţinut legăturile diplomatice cu Israelul, astfel că în anul 2008 România şi Statul Israel au marcat 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte.
Ambasadorul României la Tel Aviv, Edward Iosiper, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 3 decembrie 2007.
Ambasadorul Statului Israel în România, Dan Ben-Eliezer, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 22 septembrie 2010. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Emil Boc va participa, în perioada 23-24 noiembrie, la Ierusalim, la reuniunea interguvernamentală româno-israeliană Bucureşti, 22 nov /Agerpres/ Primul-ministru Emil Boc şi o delegaţie guvernamentală din care vor face parte mai mulţi membri ai Executivului se vor deplasa în Statul Israel în perioada 23-24 noiembrie 2011, pentru a participa la lucrările şedinţei interguvernamentale româno-israeliene, care se va desfăşura...
Emil Boc şi omologul său israelian, B. Netanyahu, au semnat Declaraţia comună privind priorităţile colaborării bilaterale Premierul Emil Boc şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat, joi o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu.
Premierul Emil Boc solicită mai multe investiţii prin parteneriat public-privat Premierul Emil Boc a făcut, sâmbătă, la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, un apel către autorităţile locale de a realiza mai multe investiţii în regim de parteneriat public-privat, deoarece există o resursă financiară uriaşă în...
Emil Boc: Sunt şanse să fie date în folosinţă segmente din tronsonul Constanţa-Cernavodă în iulie Primul-ministru, Emil Boc, însoţit de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea şi Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a vizitat, miercuri, două obiective de investiţii pe şantierul tronsonului Cernavodă-Constanţa al Autostrăzii A2, la ieşirea din municipiul...
UPDATE/ Boc: Ministrul Sănătăţii, mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost mandatat să formeze o echipă care să propună un nou proiect de lege a Sănătăţii, a anunţat luni premierul Emil Boc, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Premierul Boc: Sunt şanse să fie date în folosinţă segmente din tronsonul Constanţa-Cernavodă în iulie Premierul Emil Boc, însoţit de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea şi de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a vizitat miercuri două obiective de investiţii pe şantierul tronsonului Cernavodă-Constanţa (sud-est) al Autostrăzii A2, la ieşirea din municipiul...