Cele mai citite
 


Program de burse pentru tinerele cercetătoare
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Programul de burse naţionale UNESCO - L'Oreal 'Pentru femeile din ştiinţă' a fost lansat miercuri, pentru al treilea an consecutiv.
Cercetătoarele din România pot aplica pentru aceste burse anuale private din 23 noiembrie, dosarele de aplicaţie pot fi înscrise până la data de 31 martie 2012 şi urmează să fie evaluate de un juriu format din reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi ai L'Oréal România, precum şi din cercetători de renume din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.
Programul de burse naţionale UNESCO - L'Oréal 'Pentru femeile din ştiinţă' se desfăşoară în perioada noiembrie 2011 - iunie 2012.
La ediţia din 2012 se vor acorda două burse pentru cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Chimiei şi una pentru o lucrare din aria Ştiinţelor Vieţii.
Valoarea unei burse se ridică la 42.000 lei, iar programul se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.
Fiecare bursă va constitui sursa de finanţare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei instituţii de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anunţate în luna iunie 2012, în cadrul unei ceremonii de premiere a câştigătoarelor programului.
La prima ediţie a programului, finalizată în luna iunie a 2010, juriul a acordat o singură bursă în valoare de 42.000 lei cercetătoarei dr. Ruxandra Jurcuţ, care a derulat un program de cercetare în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C. C. Iliescu' din Bucureşti.
La cea de-a doua ediţie a programului de burse naţionale au fost acordate două burse, iar juriul a premiat pentru categoria Ştiinţelor Vieţii proiectul dr. Elena Butoi, cercetător la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară Nicolae Simionescu, care analiza rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei.
Rezultatele acestor studii vor conduce la o abordare inovativă a acestei maladii care este cauza principală a mortalităţii în ţările dezvoltate, inclusiv în România.
Bursa în domeniul Chimiei a fost acordată în 2011 Nicoletei Preda, doctor în inginerie chimică la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.
Proiectul său de cercetare viza obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză.
'Grupul L'Oréal, împreună cu UNESCO, recunoaşte şi susţine excelenţa ştiinţifică în toată lumea. Suntem fericiţi să vedem acest program evoluând atât de bine în România. De la an la an, juriul are o misiune din ce în ce mai dificilă în a selecta cele două burse, întrucât activitatea tinerelor cercetătoare românce este impresionantă, iar toate proiectele de cercetare propuse merită să fie susţinute,' a declarat Richard Matalon, Country Managing Director L'Oréal România.
La rândul său Ani Matei, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO a declarat: "Cu fiecare ediţie a programului, comunitatea femeilor cercetător din România devine mai puternică şi mai vizibilă, ceea ce reprezintă un câştig important pentru domeniul cercetării româneşti. Finanţarea unor proiecte ştiinţifice cu adevărat remarcabile susţine, de asemenea, progresul acestei zone, în timp ce tinerele cercetătoare beneficiază de expunere internaţională, prin afilierea la reţeaua cercetătoarelor dezvoltată în cei 14 ani de parteneriat'.
În ultimii 14 ani, programul iniţiat de UNESCO şi L'Oréal susţine, la nivel internaţional, implicarea femeilor în domeniul ştiinţific, promovând talentele promiţătoare.
Programul se desfăşoară pe trei nivele: premiile internaţionale anuale, acordate la nivel internaţional, pentru 5 cercetătoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetării (în valoare de 100.000 USD fiecare); bursele internaţionale acordate unui număr de 15 cercetătoare, în fiecare an, în urma înregistrării cercetătoarelor în program şi selecţiei realizate de un juriu prestigios, format din laureaţi ai premiului Nobel; bursele naţionale, prin care ţările în care Grupul L'Oréal îşi desfăşoară activitatea recompensează, la nivel de ţară, activitatea femeilor cercetător, în parteneriat cu UNESCO şi alte instituţii de prestigiu din ţara respectivă.
La aceste burse participă tinerele cercetătoare aflate în perioada doctoratului sau post-doctoratului.
Regulamentul programului şi formularul de înscriere se găsesc pe site-ul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Ruxandra Jurcuţ - câştigătoarea bursei 'Pentru femeile din ştiinţă' Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Dr. Ruxandra Jurcuţ, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Capitală, este primul bursier naţional al programului 'UNESCO L'Oreal - Pentru femeile din ştiinţă'.
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'C. C. Iliescu' a primit finanţare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C. C. Iliescu" a primit vineri o finanţare de 1.900.000 lei, cu titlul de "suplimentare prevederi bugetare pentru cheltuieli materiale pentru luna noiembrie".
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Sălaj: Apicultorii români, implicaţi într-un amplu proiect european de prevenire a distrugerii familiilor de albine Cercetători de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură şi trei apicultori din Cluj, Mureş şi Harghita sunt implicaţi în cel mai mare proiect european de prevenire a pierderilor de familii de albine datorate varozei şi distrugerii fondului genetic local.
Cea mai performantă metodă de diagnostic şi tratament pentru afecţiunile cardiovasculare, la IUBCvT Târgu Mureş Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş va pune în funcţiune, în această lună, un angiograf biplan care oferă cea mai performantă metodă de diagnostic şi tratament pentru toate afecţiunile cardiovasculare, atât în cazul copiilor cât şi al adulţilor, a anunţat...