Cele mai citite
 


UNFPA:România trebuie să elaboreze o strategie naţională de redresare demografică pentru a evita dezechilibre cu potenţial de risc social
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România trebuie să elaboreze în viitorul apropiat o strategie naţională bine articulată care să aibă în vedere redresarea demografică a ţării pentru a evita producerea unor dezechilibre cu potenţial de risc social, a declarat miercuri, la reuniunea de bilanţ pe 2010-2011 a Fondului ONU pentru Populaţie, Aura Alexandrescu, consilier UNFPA pe probleme de Populaţie şi Dezvoltare.
"Cele cinci milioane de persoane de 65 de ani şi peste vor reprezenta la mijlocul secolului 30% din populaţia ţării, de trei ori mai mult decât la începutul anilor 1990. Fără o intervenţie directă nu se va putea evita producerea unor dezechilibre cu incontestabil potenţial de risc social", a declarat reprezentantul UNFPA.
Aura Alexandrescu a menţionat faptul că scăderea natalităţii în prima jumătate anilor 1990 şi menţinerea şi în anii următori a numărului de născuţi la valori scăzute a influenţat semnificativ structura populaţiei, la fel cum s-a întîmplat cu creşterea forţată a natalităţii în generaţiile născute între 1967 şi 1989.
"Efectele acestor două valuri demografice au fost, sunt şi vor fi surse de dezechilibre majore în sistemele de educaţie, pe piaţa muncii, în sistemul de protecţie socială, în procesele de migraţiune ca şi în evoluţia structurii populaţiei României", a mai declarat reprezentatul UNFPA.
Directorul Centrului de Cercetări Demografice 'Valdimir Trebici' din cadrul Academiei Române, Vasile Gheţău, a afirmat la rîndul său că potrivit datelor statistice la nivel european din perioada 2002-2010, populaţia României va scădea în următoarea perioadă cu două-trei milioane de locuitori.
"Populaţia României va fi cu două-trei milioane mai mică în octombrie 2020. Cu alte cuvinte, toate analizele pe care le avem în materie de îmbătrînire a populaţiei vor trebui revăzute, după recensământ, refondate. Pentru că vom avea realităţi cu totul şi cu totul noi.(...)Va trebui să reformulăm toate analizele şi mai ales perspectivele. Vor fi mai sumbre decît cele pe care le ştim la ora actuală. Cred că va trebui să învăţăm să trăim într-o societate îmbătrânită demografic cu costurile şi cu toate oportunităţile pe care le are o astfel de societate", a declarat Gheţău.
Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, a evidenţiat în cuvântul său că este de aşteptat ca rezultatele parţiale ale recensământului populaţiei din România, care vor fi prezentate la finele lunii ianuarie a anului viitor, să indice o scădere a numărului de locuitori "atât per total, la nivelul ţării, cât şi la nivelul multora dintre localităţi", precum şi un grad mai ridicat de îmbătrînire a acesteia.
Rezultatele recensământului, a mai spus Voineagu, vor oferi o informaţie dinamică, premiza unei viziuni asupra viitorului, în domenii importante precum industrie, agricultură, servicii, forţă de muncă, sănătate, învăţământ, asistenţă socială, dar şi 'greutatea' României în balanţa demografică a Europei comunitare.
Directorul executiv al RomaniCriss Margareta Matache a subliniat necesitatea revizuirii de către guvernanţi a strategiei de incluziune a rromilor, arătând faptul că actuala formă a documentului tratează superficial inclusiv problema finanţărilor ce ar trebui asigurate pentru derularea programelor de incluziune.
Riscul neelelaborării unei strategii viabile, a concluzionat Margareta Matache, este acela ca în următorii 10 ani problematica care ţine de incluziunea rromilor să rămână nerezolvată.
La evenimentul organizat de Fondul ONU pentru Populaţie şi Subcomisia pentru Populaţie şi Dezvoltare din Parlamentul României au mai fost prezenţi Sandra Pralong, consilier UNFPA pe probleme de gen, senatorul Şerban Rădulescu, reprezentanţi ai ONG-urilor, dar şi ai unor ministere cheie pentru programele derulate de UNFPA în România, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe.
Moderatorul reuniunii, reprezentantul UNFPA în România Francois Farah, a subliniat în intervenţiile sale buna cooperare a Fondului ONU pentru Populaţie cu autorităţile române şi a punctat faptul că încetarea misiunii în ţara noastră, începând de anul viitor, dovedeşte maturitatea la care a ajuns România în domeniile în care s-a acordat asistenţă.
La închiderea ciclului de programe pentru România din perioada 2005 - 2009, Consiliul Executiv al UNFPA, care include, prin rotaţie, reprezentanţi a 36 de ţări - fiecare cu un mandat de 3 ani, a concluzionat că România are acum un alt statut ca membră a UE, devenind astfel ţară donatoare de fonduri. Ca ţară donatoare, România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a contribuit deja cu 100 000 de dolari pentru realizarea unor proiecte în ţările vecine, Moldova şi Serbia.
Între 2005 şi 2009, Fondul ONU pentru Populaţie a desfăşurat un Program de ţară al cărui scop a fost să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în România. UNPPA a colaborat cu Guvernul României şi cu o serie de parteneri neguvernamentali la consolidarea capacităţii administrative de abordare a problemelor privind populaţia şi dezvoltarea, inclusiv a egalităţii de gen, şi la îmbunătăţirea accesului la servicii şi informaţii privind sănătatea reproducerii şi sexualităţii. Formulele de colaborare viitoare ale UNFPA cu România, a mai declarat Francois Farah, vor trebui să găsească răspunsuri la probleme cum ar fi şi cea legată de îmbătrânirea demografică, dar şi să întărească rolul de ţară donator. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
Bacău:Prima promoţie de asistenţi medicali comunitari din programul de incluziune socială al UNICEF, gata de muncă Un număr de 35 de asistenţi medicali comunitari au finalizat, marţi, cursurile speciale organizate pentru derularea în judeţul Bacău a unui amplu proiect de ,,Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii', susţinut de UNICEF România şi Consiliul Judeţean şi cofinanţat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...