Cele mai citite
 


Ciocolata trezeste creierul
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

 
 
Simpla vedere a unei bucăţi de ciocolată este suficientă pentru a “trezi la viaţă” creierul persoanelor care nu pot trăi o zi fără celebra “mîncare a zeilor”.

Chiar şi o bucăţică infimă de ciocolată este suficientă pentru ca materia cenuşie a dependenţilor de dulciuri să “intre în acţiune ”.

 

 

Această metamorfoză nu este atît de evidentă în cazul persoanelor care nu sînt cei mai mari fani ai acestui desert.

Creierul persoanelor care nu împărtăşesc această pasiune rămîne de obicei indiferent la vederea, savurarea sau chiar atingerea unei bucăţi de ciocolată. Cel puţin aşa rezultă dintr‑un studiu realizat de cercetă torii de la Universitatea din Oxford, care , folosindu‑se de rezonanţa magnetică, au observat mişcările materii cenuşii în cazul a 16 voluntari, 8 dintre aceştia dependenţi de ciocolată şi 8 fără o pasiune deosebită pentru cacao .

Voluntarii au fost solicitaţi să vizioneze o serie de imagini în care apăreau ispititoare bucăţi de ciocolată. În a doua fază a experimentului, participanţii la studiu au mirosit ciocolată lichidă, pentru a le permite cercetătorilor să fotografieze eventualele mişcări ale creierului în cazul pofticioşilor şi a celorlalţi voluntari. La final, specialiştii au constatat că pentru persoanele care nu rezistă în faţa ciocolatei este suficientă o fotografie cu acest desert pentru ca materia lor cenuşie să se activeze.

Printre regiunile cerebrale afectate de aceste schimbări s‑a aflat cortexul orbitofrontal, corpul striat ventral şi cortexul cingular. Iar asta nu e tot. Reacţiile cerebrale sînt şi mai evidente cînd vederea ciocolatei este combinată cu savurarea unei bucăţele din deliciosul aliment .
Articol preluat de pe www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Creierul persoanelor care aleargă regulat prezintă mai multe sinapse (studiu) O cercetare realizată recent în Statele Unite, bazată pe examinări prin tehnica imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN), a demonstrat că alergarea poate influenţa structura şi funcţionarea creierului într-un mod similar cu efectul pe care îl are îndeplinirea unor sarcini complexe, precum cântatul...
Creierul persoanelor nevăzătoare dezvoltă capacităţile altor simţuri (studiu) Creierul persoanelor nevăzătoare este capabil să îmbunătăţească celelalte simţuri, inclusiv funcţiile sale cognitive în lipsa stimulilor vizuali, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la 'Massachusetts Eye and Ear', un spital conectat cu Universitatea Harvard (SUA), relatează EFE.
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Ciocolata neagră combate tusea mai eficient decât codeina Ciocolata neagră combate eficient tusea obişnuită, susţine o echipă de experţi britanici, potrivit cărora compuşii din cacao diminuează simptomele tusei acute sau cronice, în urma unui studiu care a inclus 300 de voluntari din 13 clinici, relatează The Daily Mail.
Îngheţata se comportă ca un drog (studiu) Marii amatori de îngheţată ar mânca într-una, creierul lor reacţionând la fel ca în cazul dependenţei de drog, relatează passionsante.be.