Cele mai citite
 


Hermafroditismul pe intelesul tuturor
joi, 24 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Endocrinologie
 

 

 

 

 

 

Termenul hermafrodit deriva de la Hermaphroditus, personaj apartinand mitologiei grecesti. Legenda spune ca Hermaphroditus, fiul lui Hermes, zeul comertului si al calatoriilor si al Afroditei, zeita iubirii si a frumusetii, a respins-o pe nimfa Salmacis, care, indragostita fiind de frumosul baiat, isi dorea sa fie unita pe veci cu el.

 

Atunci, nimfa l-a strans cu forta in brate si s-a rugat la zei sa le uneasca trupurile pentru totdeauna. Zeii i-au indeplinit acesteia dorinta, iar in locul celor doi a aparut o singura fiinta, care avea ambele sexe. 
 
Hermafroditismul sau, mai nou, intersexualitatea (termenul este din ce in ce mai des utilizat in cazul fiintelor umane intrucat cuvantul “hermafrodit” se considera a fi stigmatizant) reprezinta o tulburare genetica de dezvoltare sexuala caracterizata prin existenta ambelor organe reproducatoare, prezente partial sau in totalitate, la aceeasi persoana.
 
Hermofroditismul, poate fi o consecinta a expunerii fatul, in timpul sarcinii, la niveluri ridicate de hormoni (masculini sau feminini), ceea ce duce la dezvoltarea atipica a organelor sexuale.
 
Cauzele hermafroditismului pot fi si de natura genetica. In momentul fecundarii si pe parcursul sarcinii se decide soarta unei persoane. Dupa ce spermatozoidul a patruns ovulul, totul tine de cromozomi (acestia reprezinta forma condensata a unei molecule de ADN in cursul diviziunii celulare si are rol in pastrarea si transmiterea corecta a informatiei ereditare). Femeile au doi cromozomi X (XX), iar barbatii au un cromozom X si unul Y (XY). Atunci cand un alt cromozom isi face loc, delimitarea de gen devine nedefinita.
 
Severitatea acestui tip de tulburare variaza. In functie de tipul de hermafroditism, copii se pot naste cu ambele organe genitale externe (femeiesti si barbatesti) sau cu organe genitale de un anumit sex subdezvoltate. Un copil poate avea, de asemenea, trasaturile fizice exterioare ale unui singur sex, dar intern prezinta ambele organe sexuale – ovariene si testiculare.
 
Nu exista o trasatura fizica unica prin care se distinge un hermafrodit. Numarul acestor trasaturi variaza de la persoana la persoana.
 
Tipuri de hermafroditism:
 
XXPseudohermafrodism feminine (virilizarea embrionilor feminini) – Bolnavul prezinta ovare si sex genetic feminin, dar organele genitale externe sunt masculinoide.
 
XYPseudohermafroditism masculine (virilizarea defectuoasa a embrionului masculin) – In acest caz bolnavul prezinta testicule si sex genetic masculin (in marea majoritate a cazurilor), dar organele genitale externe si sexualizarea hormonala pubertara etse fie de tip feminin, fie ambosexual.
 
XXYHermafroditism adevarat/gonadic – Este definit de coexistenta la un bolnav a ambelor structuri gonadice, ovar şi testicul, care prin activitatea lor secretorie determina o sexualizare ambosexuala cu o predominanta spre unul din sexe, Cazurile in care se intalneste acest tip de hermafroditism sunt foarte rare si se refera la persoanele care au ambele sisteme reproducatoare, insa nu poate fi stabilit aspectul extern al organelor de reproducere.
 
Tulburarile specifice acestei afectiuni pot fi detectate inca de la nastere prin urmatoarele aspecte fizice:
- ambiguitate genitala;
- micropenis;
- dimensiuni anormale (mult mai mari) ale clitorisului;
- dezvoltarea partiala a labiilor;
- testicule necoborate - pot fi ovare in cazul baietilor;
- masa labiala sau inghinala in plus – de fapt, pot fi testicule la fete, etc.
 
Cele mai frecvente metode de diagnosticare utilizate sunt:
- analiza cromozomiala
- testele hormonale
- examinarea clinica (de ex.examen endoscopic)
- ecografia
- RMN
 
Din pacate, nu exista un tratament complet pentru aceasta afectiune. Hermafroditismul este o afectiune complexa care necesita tratament de lunga durata, dar care nu poate fi vindecat in totalitate.
 
In cazul organelor genitale externe, diferite de cele interne, se poate apela la tratament hormonal si metode chirurgicale. De regula, in cazul unei astfel de afectiuni, medicii sunt cei care aleg sexul copilului indata ce se naste. In cele mai multe cazuri se alege sexul feminin, deoarece operatia este mai usoara si uneori exista si cazuri de fertilitate.
 
Totusi, majoritatea hermafroditilor “corectati” chirurgical inca de la nastere si transformati in fete se comporta ca si baietii cu sexul schimbat la nastere. Aceste “fete” nu au creier de femei si desi teoretic unele ar putea sa faca copii, instinctele lor feminine lipsesc cu desavarsire. Cei mai multi hermafroditi se simt atrasi din punct de vedere sexual doar de femei, cativa (destul de multi) sunt bisexuali si foarte putini sunt atrasi doar de barbati.
 
Mult timp s-a considerat ca aceste operatii de “corectare” a hermafroditilor sunt necesare pentru ca vor salva individul de respingerea sociala. Insa, nu se tinea cont de un lucru foarte important: chirurgia si tratamentele hormonale nu pot modifica structura creierului si daca creierul a fost masculinizat prenatal nici indepartarea sursei de testosterone si nici tratamentul hormonal nu vor putea sa-l feminizeze.
 
In prezent marea majoritate a specialistilor recomanda amanarea interventiei chirurgicale (in cazul in care viata pacientului nu este pusa in primejdie de existenta celor doua aparate reproducatoare). Acestia considera ca pacientul trebuie sa isi decida singur sexul in functie de cum se simte el din punct de vedere sexual la maturitate.
 
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Schimbare de sex la numai doi ani: un băieţel din Rusia a devenit fată Un băieţel de doi ani din regiunea Rostov /sudul Rusiei/, cu complicaţii severe la naştere, a devenit pentru totdeauna fată. După ce medicii i-au detectat un set de cromozomi de sex feminin, copilul a suferit recent o operaţie de schimbare de sex. Astfel, după doi ani de incertitudine, bebeluşul a devenit...
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Aparatul genital feminin Aparatul genital (reproducator) feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva.
"Intersexualitatea" sau "sexul neutru" nu trebuie confundat cu orientarea sexuală Persoanele intersexuale prezintă anomalii ale sistemului reproducător a căror frecvenţă este evaluată greşit, însă care nu le afectează orientarea sexuală, scrie AFP, pe marginea unui caz recent, în care o astfel de persoană a obţinut de la o instanţă din Tours (centrul Franţei), permisiunea ca pe c...
Peste 2 milioane de femei 'dispar' în fiecare an Avansul tehnologiei în dezvăluirea sexului extinde barbaria feticidului în rândul copiilor de sex feminin, din Caucaz până în Balcanii occidentali, cum se desprinde din Raportul Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi elaborat de Banca Mondială (BM). Raportul arată că în fiecare...
Probleme menstruale Delicatul echilibru hormonal al ciclului menstrual lunar poate fi cu usurinta deranjat de factori precum stresul, o schimbare in regimul alimentar sau in greutate, prea mult sau prea putin exercitiu fizic. Problemele menstruale includ cilcuri abundente sau dureroase, neregulate sau rare...