Cele mai citite
 


ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor
vineri, 25 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, şi cele 248 de probe pentru determinarea reziduurilor de antibiotice şi coccidiostatice din furaje au rezultate negative.
Probele destinate controlului sunt recoltate de pe întreg teritoriul ţării de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, iar analizele sunt efectuate în laboratoarele din cadrul reţelei sanitare veterinare desemnate în acest sens.
În cazul în care se se descoperă alimente sau furaje la care s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe interzise sau depăşiri ale limitelor admise pentru alte substanţe, acestea sunt sechestrate şi se iau măsuri imediate pentru distrugerea acestora, conform procedurilor în vigoare.
Toate probele la care se constată prezenţa unor compuşi interzişi sunt notificate Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene. Aceasta va desfăşura o anchetă, va aplica măsuri asupra lotului de provenienţă şi va notifica imediat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).
ANSVSA precizează că antibioticele se folosesc numai în scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale păsărilor, la prescripţia şi sub supravegherea medicului veterinar. În plus, de la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă 'timpul de aşteptare', astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare, se prelevează din nou probe atât din carne cât şi din furaje, care se analizează.
În registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.
ANSVSA a implementat, din 2007, legislaţia europeană specifică privind interzicerea administrării în hrana păsărilor a făinurilor de origine animală (cu excepţia făinii de peşte), aditivilor alimentari şi hormonilor de creştere.
ANSVSA verifică respectarea legislaţiei aplicabile în cadrul unui Plan anual de Control al Reziduurilor, care este supus aprobării Comisiei Europene.
Un studiu realizat de protecţia consumatorului din Renania şi publicat de Deutsche Welle arată că peste 95% din puii vânduţi în Germania sunt trataţi cu antibiotice. Informaţia a creat panică şi în România în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, au provenit din Germania prin schimburi intracomunitare circa 11.321 tone de carne de pasăre.
Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, în primele opt luni ale anului, a intrat din UE o cantitate totală de 54.284 tone de carne de pasăre, din care numai din Germania, o cantitate ceva mai mare decât cea data de minister, respectiv 12.800 tone.
Consumul intern de carne de pasăre se ridică la circa 400.000 tone, peste 85% fiind susţinut din producţia internă.AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de...
Butaru(ANSVSA):Rezultatele pe probele recoltate din alimente vor fi definitivate în zilele următoare;vericările vor fi extinse la furnizorii de lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, marţi, preşedintele...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
ANSVSA: Chifteluţele comercializate în magazinul IKEA din România nu conţin carne de cal Chifteluţele comercializate în magazinul IKEA din România nu conţin carne de cal, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANSVSA: 1.500 de kg de carne de pui provenită din Polonia depistată cu Salmonella; nu a fost comercializată nicio cantitate Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a notificat prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje depistarea bacteriei Salmonella în probele prelevate dintr-un produs din carne de pasăre provenit din Polonia, însă nicio cantitate din cele 1.500 de kilograme de piept...