Cele mai citite
 


Camera Federativă a Medicilor respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, deoarece desfiinţează principiul solidarităţii
vineri, 25 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Dan Pereţianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă respinge noul proiect de Lege a Sănătăţii, propus de dr. Cristian Vlădescu, deoarece actul normativ ar urma să desfiinţeze principiul solidarităţii.
'În proiectul de 52 de pagini, propus de dr. Cristian Vlădescu împreună cu colaboratori apropiaţi Preşedinţiei, principiul solidarităţii - în baza căruia se constituie Fondul de Asigurări şi bugetul Ministerului Sănătăţii - este complet desfiinţat. În plus, documentul susţine coplata serviciilor de sănătate, fenomen care contribuie şi mai mult la scăderea solidarităţii la nivelul sistemului de sănătate. Se ştie clar că finanţarea şi gestionarea publică din Europa de Vest conduc la sisteme de sănătate care produc sănătate pentru oameni. Situaţia este total diferită faţă de ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii, unde finanţarea publică şi/sau privată şi gestionarea privată lasă descoperite din punct de vedere medical categorii largi de populaţie. Ca atare, noi susţinem modificarea taxelor publice pentru sănătate de la 5,2% (contribuţia salariatului) + 5,5% (contribuţia angajatorului), cât sunt în prezent, la 7% + 7%, ceea ce ar atrage fonduri suficiente pentru susţinerea sistemului, fără a mai fi nevoie de coplată', a spus dr. Dan Pereţianu, care a menţionat că a intrat în posesia proiectului prin intermediul unei surse apropiate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Vicepreşedintele CFSMR a pledat, totodată, pentru existenţa unui număr de 8-10 case de asigurări de sănătate pe regiuni ale ţării, care să fie conduse de adunări generale ale asiguraţilor.
'În acest mod, banii asiguraţilor ar intra direct în conturile caselor de asigurări, ceea ce ar permite un control şi o gestionare mai eficientă a fondurilor colectate. S-a dovedit că circa 2-2,5 milioane de cetăţeni pot susţine independenţa unei case publice de sănătate. De fapt, noi solicităm de ani de zile ca Ministerul de Finanţe să nu mai controleze fondurile CASJ/MB', a afirmat dr. Dan Pereţianu.
O altă soluţie propusă de acesta pentru o funcţionare mai bună a sistemului de sănătate se referă la scăderea numărului de internări.
'În 2010, în România se înregistrau 8,3 milioane de internări, la o populaţie de circa 22 de milioane de oameni, în timp ce în Marea Britanie numărul internărilor era de 12 milioane, la o populaţie de 68 milioane de locuitori. Din acest motiv, noi cerem reducerea numărului de internări prin intervenţii legislative eficiente', a subliniat vicepreşedintele CFSMR. AGERPRES (AS - Magdalena Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Camera Federativă a Medicilor cere desfiinţarea CNAS, în paralel cu formarea caselor de sănătate publice independente Noul proiect de Lege a Sănătăţii ar trebui să prevadă desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în paralel cu formarea a 8, 10 sau 12 case publice independente, conduse de Adunări generale ale contribuabililor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan Pereţianu, vicepreşedintele...
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cristian Vlădescu: Casele private de asigurări de sănătate vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi Noul proiect de lege al sănătăţii prevede ca CNAS să colecteze fondurile ca până acum, iar la nivel local să existe case private pentru asigurări pentru sănătate, care vor intra în relaţii contractuale cu furnizorii de servicii medicale de sănătate. Acestea vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi...
Proiect Legea Sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Proiectul legii sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.