Cele mai citite
 


Fondul global anti-SIDA, afectat de criza financiară globală
vineri, 25 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei a anunţat joi că a rămas fără bani pentru programe noi pe următorii doi ani, situaţie care îi va afecta cel mai mult probabil pe bolnavii de SIDA cu o situaţie materială precară, transmite Associated Press.
Fondul nu va mai putea asigura noi finanţări până în 2014 din cauza problemelor economice globale create de crizele datoriilor din SUA şi Europa, a menţionat un responsabil al entităţii.

'Nu facem reduceri de cheltuieli, dar nu ne mai extindem' - a explicat Simon Bland, contactat de AP la Accra /Ghana/, unde s-a reunit săptămâna aceasta consiliul de administraţie al Fondului cu sediul la Geneva.

În condiţiile în care donaţiile s-au diminuat drastic, Fondul global de luptă împotriva celor trei flageluri îşi va putea menţine programele anti-SIDA aflate în derulare, dar nu-şi va mai extinde serviciile şi nu va mai înregistra pacienţi noi. De asemenea, sute de milioane de dolari care urmau să ajungă sub formă de granturi în China, Brazilia, Mexic şi Rusia vor fi folosiţi în alte scopuri, au indicat oficiali ai Fondului.

De la crearea sa în 2002, Fondul a plătit circa 15 miliarde de dolari în cadrul a diferite programe, între care 2,8 miliarde de dolari doar anul acesta.

În martie a fost creată o comisie, condusă de fostul ministru al sănătăţii american Michael Leavitt şi de fostul preşedinte al Botswanei Festus Mogae, pentru a verifica informaţiile privind risipa a zeci de milioane de dolari din aceste fonduri din cauza unui management defectuos şi a unor presupuse fraude. Pe perioada acestor controale interne, Germania, Comisia Europeană şi Danemarca au suspendat plata a zeci de milioane de dolari ca donaţii în cadrul Fondului global. Germania a reluat ulterior aceste plăţi, iar în septembrie comisia de verificare a recomandat Fondului o politică financiară mai riguroasă.

'Este profund îngrijorător faptul că milioane de oameni care luptă cu nişte boli mortale sunt în pericol să plătească preţul crizei financiare globale', a subliniat într-o declaraţie directorul executiv al Fondului, dr. Michel Kazatchkine.

Consiliul de administraţie al Fondului a decis totodată crearea unei poziţii noi de manager general, pentru a asigura o mai bună administrare a resurselor.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Bill Clinton propune măsuri concrete de reformare a programelor internaţionale anti-SIDA Fostul preşedinte american Bill Clinton, angajat în lupta anti-HIV prin intermediul fundaţiei sale, a pledat luni pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor strânse împotriva SIDA în aceste vremuri de criză economică, transmite AFP.
O nouă terapie anti-SIDA, prezentată de o fundaţie argentiniană O nouă terapie contra SIDA, alternativă la tratamentele aplicate în prezent, a fost prezentată, vineri, în cadrul Congresului european de luptă împotriva SIDA care se desfăşoară la Bruxelles, de Fundaţia Huesped din Argentina, transmite EFE.
Elton John a pledat în Senatul SUA pentru finanţarea programelor de luptă contra SIDA Muzicianul britanic Elton John a pledat, miercuri, în Senatul SUA, pentru finanţarea programelor de luptă anti-SIDA, susţinând că această boală ar putea dispărea dacă administraţia de la Washington va continua să susţină combaterea virusului HIV, scrie joi ziarul "Le Figaro".