Cele mai citite
 


Timiş: Mulţi pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare nu sunt compatibili cu donatorii de organe, susţin medicii
vineri, 25 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara atrag atenţia că în prezent nu se pot preleva toate organele de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală pentru care familiile acestora îşi dau acordul, deoarece nu se găsesc, în ţară, bolnavi compatibili pe listele de aşteptare.
Medicii spun că aceste organe ar putea fi oferite, în astfel de situaţii, unor pacienţi din Europa, cei mai apropiaţi fiind cei din centrele de transplant vieneze, cu care Timişoara se află în relaţii foarte bune de colaborare, mai ales că legea permite acest lucru.
''De prea multe ori se întâmplă ca în ţară să nu se găsească un pacient aflat pe listele de aşteptare care să fie compatibil cu donorul, astfel că se pierd multe organe, în special se pierde inima, dar şi ţesuturi, piele, oase, cornee, pancreas. Este păcat, pentru că, după ce noi ne străduim să lămurim familiile celor aflaţi în moarte clinică să-şi dea acceptul pentru prelevare, iar acestea îşi dau acceptul, nu putem salva alte vieţi, la gradul la care s-ar putea'', a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara.
Potrivit lui Săndesc, Agenţia Naţională de Transplant are listele de aşteptare din ţară şi se află în legătură permanentă cu centrele medicale unde se fac transplanturi (Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara), iar dacă se constată că nu există receptorul compatibil, ar trebui să ia imediat legătura cu centrele similare din Europa.
''Pe de o parte, putem salva vieţi şi din alte ţări, pe de altă parte, este o activitate benefică şi pentru noi, pentru că ar duce la o colaborare mai amplă cu centrele similare din UE'', a precizat Săndesc.
Timişoara a devenit principalul furnizor de organe prelevate din ţară.
''În primul rând, la Timişoara, se poate face transplant de rinichi, pentru că s-a mai făcut. Există chiar o prioritate naţională, aici s-a realizat primul transplant de rinichi cu organul prelevat de la un donor decedat. Operaţia a fost efectuată la Timişoara de o echipă condusă de prof.dr. Petru Drăgan, în 1981. Sperăm ca transplantul renal să se reia cât mai curând. Apoi, cel de cord şi chiar de ficat, pentru că în Timişoara există un număr de medici care au experienţă bună în transplantul de ficat, care au efectuat stagii de pregătire în străinătate'', a declarat, pentru AGERPRES, Dorel Săndesc. AGERPRES/(A - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Prima prelevare de ţesut osos din acest an, la Spitalul Judeţean Timişoara Timişoara, 22 feb /Agerpres/ - O echipă de chirurgi de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi Cluj, au efectuat, marţi dimineaţă, cea de-a noua prelevare de organe din acest an, în cadrul căreia s-a...
Timiş: O nouă prelevare de organe la Timişoara La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, o nouă prelevare de organe de la un tânăr de 18 ani din Arad, care suferise un accident rutier la finele săptămânii trecute.
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...
Timiş: Prelevare de organe de la un tânăr de 24 de ani Timişoara, 18 feb /Agerpres/ - La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a fost efectuată, în noaptea de joi spre vineri, cea de-a şasea prelevare se organe din acest an, intervenţia fiind realizată cu participarea a două echipe de chirurgi din Bucureşti şi Cluj...
Timiş: Prelevare de pancreas, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat vineri dimineaţa, ficatul, pancreasul şi rinichii de la un pacient în vârstă de 49 de ani, din Oradea.
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...